Hyppää sisältöön

EU:n ulkopuolelta toimitettavat lehdet tullattava heinäkuusta alkaen – muutos koskee myös EU:n alueelta Ahvenanmaalle tuotavia lehtiä

Julkaisuajankohta 10.6.2021 9.05
Tiedote

Verkkokaupan arvonlisäverouudistus koskee myös EU:n ulkopuolelta tuotavia lehtiä, joista pitää jatkossa maksaa arvonlisävero ja ne on tullattava. Uudistus vaikuttaa erityisesti EU:n veroalueeseen kuulumattomalla Ahvenanmaalla, jonne toimitetaan suurin osa lehdistä verorajan yli. Myös yksityishenkilöiden EU:n ulkopuolelta tilaamat lehdet pitää jatkossa tullata. 

Koko EU:n alueella 1.7.2021 voimaantuleva uudistus koskee verkkokauppaostosten ohella myös EU:n ulkopuolelta tuotavia lehtiä. Lisäksi EU:n verorajan yli esimerkiksi Ruotsista Ahvenanmaalle toimitettavista lehdistä on jatkossa maksettava arvonlisäveroa ja ne on tullattava. Lehtiä ei tähän mennessä ole vaadittu tullattavaksi, jos yhden lähetyksen lehtien arvo ei ole ylittänyt 22 euroa. 

Uudistuksella tavoitellaan tasavertaisempaa kilpailutilannetta kotimaisille ja muille EU-maiden yrityksille. Tähän saakka arvonlisäverovapaus on tuonut kilpailuetua EU:n ulkopuolelta tapahtuvalle verkkomyynnille.

Lehtitalot voivat hoitaa isoina erinä tuotavat lehtitoimitukset sujuvasti rahtitullauksen avulla

Muutos on merkittävä lehtitaloille sekä lehtien tilaajille. Osa kotimaisista viikkolehdistä tuodaan EU:n ulkopuolelta, jolloin tullausmuodollisuudet on hoidettava. Lehtitalojen on mahdollista hoitaa rahtina tulevien lehtien tullaaminen yhdellä ilmoituksella ja varmistaa näin, että lehdet kulkevat jatkossakin sujuvasti asiakkaalle

- Asiakkaiden kannalta olisi sujuvinta, että tullaus hoidettaisiin yhdellä ilmoituksella lehtitalojen toimesta, kertoo erityisasiantuntija Antti Hästbacka.

- Lehtitalot voivat käyttää myös edustajaa lehtien tullaamiseen rahtina, jos eivät halua tullata kuormia omissa nimissään. Joka tapauksessa olisi toivottavaa, ettei tullattaisi yksittäisiä lehtiä, Hästbacka jatkaa.

Yksityishenkilön on tullattava erillisinä postilähetyksinä tilaamansa lehdet yksittäin

Yksittäisinä postilähetyksinä saapuvat lehdet on tullattava yksittäin. Lehden tilaaja on tällöin tuoja. Tilaaja, joka haluaa välttää tulli-ilmoituksen, voi antaa tehtävän asiamiehelle. Arvonlisävero pitää maksaa viimeistään maahantuonnin perusteella, tullauksen yhteydessä. Tilaaja on voinut kuitenkin maksaa veron myyjälle jo lehden tilauksen yhteydessä, jos lehden myyjä on tämän mahdollistanut.

- EU:n ulkopuolelta tulevien lehtien tullaaminen on monelle tilaajalle yllättävä muutos ja harmillinen lisärasite. Jos veron saa maksettua etukäteen tilauslaskun yhteydessä ja tullaamisen hoitaa asiamies eli luontevammin lehden tuova kuljetusyhtiö, ei lisätoimenpiteitä tarvita, sanoo Hästbacka.

Ahvenanmaalle lähetettäville lehdille tulossa helpotettuja ratkaisuja

Ahvenanmaalle toimitetaan suurin osa siellä luettavista lehdistä verorajan yli – joko Manner-Suomesta, Ruotsista tai kauempaa. Ahvenanmaalla tilaajan ei tarvitse tehdä tulli-ilmoitusta lehtikohtaisesti, jos lehti lähetetään Ahvenanmaalle muualta Suomesta, ja lähettävällä yrityksellä on verorajanumero. Yritys, jolla on verorajanumero, hoitaa ilmoitusmuodollisuudet ja verojen tilityksen kevennetyllä mallilla.

Jos lähettävällä yrityksellä ei ole verorajanumeroa, tullaaminen jää tilaajan hoidettavaksi. Tämän helpottamiseksi haetaan kuitenkin vielä ratkaisuja. Tulli ohjeistaa asiasta mahdollisimman pian.

Myös Ruotsista ja muualta EU:n alueelta Ahvenanmaalle lähetettäville lehdille pyritään löytämään helpotettuja toimintamalleja. 

Ahvenanmaa Kaikki tullataan Mediatiedote