Hyppää sisältöön

Kaikki tavarat EU:n ulkopuolelta tullattava pian – Tullin viisi vinkkiä sujuviin nettiostoksiin

Julkaisuajankohta 11.5.2021 8.40
Tiedote

Heinäkuun alusta kaikista EU:n ulkopuolelta saapuvista tavaroista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava. Ulkomaisista verkkokaupoista tilaajan onkin hyvä selvittää perusasiat ennen ostosten tekemistä. Lue Tullin vinkit ja vältä ikävät yllätykset, kuten odottamattomat maksut tai turhat viivästykset.

Tavaroiden tilaaminen verkkokaupoista on usein vaivatonta, ja ympäri maailmaa myytävien tuotteiden valikoima houkutteleva. Kaukaa ulkomailta tilattava pikkutavara voi vaikuttaa edulliselta, mutta tilaajan on hyvä muistaa laskea lopulliseen hintaan myös mahdolliset verot ja tullimaksut sekä kuljetus- ja muut kustannukset. 1.7.2021 alkaen myös pienistä, enintään 22 euron arvoisista EU:n ulkopuolelta toimitettavista lähetyksistä on maksettava arvonlisävero. Tavara pitää myös tullata.

Varmista sujuvat nettiostokset – Tullin viisi vinkkiä

  1. Selvitä, mistä maasta tilaamasi tavara toimitetaan. Jotkut verkkokaupat saattavat toimia Euroopassa, mutta toimittavatkin tuotteita EU:n ulkopuolelta. Tullauksen kannalta oleellista on lähetysmaa.
  2. Arvioi verot ja mahdolliset tullimaksut Tullilaskurissa. Alun perin edulliselta vaikuttava ostos voi osoittautua yllättävän kalliiksi – vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun arvioit maksut etukäteen. Huomaa, että mahdolliset polkumyynti- ja lisätullit sinun pitää tarkistaa erikseen Tulli.fi-nettisivuilta. Muista ottaa huomioon myös mahdolliset kuljetus- ja muut maksut.
  3. Ota selvää, maksatko arvonlisäveron jo ostohetkellä. Jos myyjä on mukana EU:n yhteisessä arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmässä (IOSS), saatat maksaa arvonlisäveron jo verkkokaupassa ostoksen yhteydessä. Tämä on mahdollista enintään 150 euron ostoksissa.
  4. Varmista, tarvitseeko sinun tehdä tullaus itse. Jos arvonlisävero on maksettu jo ostohetkellä, Posti tai muu kuljetusyritys saattaa tehdä tullauksen puolestasi. Seuraa kuljetusyrityksen ohjeistusta. Mikäli verkkokauppa ei veloita arvonlisäveroa tai ostoksesi arvo on yli 150 euroa, sinun on itse huolehdittava tullauksesta sekä samalla veroista ja mahdollisista tullimaksuista.
  5. Valmistaudu jo nyt, saapumispäivä ratkaisee. Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, jos ne toimitetaan 1.7.2021 tai sen jälkeen. Tilauspäivällä ei ole tämän kannalta merkitystä.

Näitä tilaamme: kaikkea auton varaosista telttoihin

Suomalaiset tilaavat verkosta paljon, ja korona-aika on vauhdittanut nettiostamisen suosiota entisestään. Vuonna 2020 Tullin henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tehtiin 268 000 tullausta. EU:n ulkopuolisista maista eniten tilataan Kiinasta, Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta. Tuotteiden kirjo on laaja.

– Yleisimmin tullattuja tavaroita ovat T-paidat ja muut vaatteet, kosmetiikka, erilaiset elektroniikkatuotteet sekä lelut. Suunnilleen samoja tuotteita asiakkaat myös tyypillisesti hakevat Tullilaskuri-palvelustamme, kertoo henkilöasiakkaiden asiointipalveluiden kehityksestä vastaava tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

– Kiinnostavaa on ollut viime aikoina huomata, että ihmiset tullaavat tavallista enemmän telttoja – lieneekö syynä koronan myötä kasvanut kiinnostus luonnossa retkeilyyn.

Koska enintään 22 euron arvoisia lähetyksiä ei tällä hetkellä pääsääntöisesti tarvitse tullata, tarkkaa tilastotietoa suosituimmista pikkutavaroista ei ole. Tullin tarkastuksissa toistuvat kuitenkin esimerkiksi pienelektroniikka, kauneudenhoitotuotteet, vaatteet ja puhelintarvikkeet.

Lue lisää:

Kaikki tullataan – lisätietoa muutoksen vaikutuksista tullaukseen

Tullilaskuri – arvioi maahantuontiverojen määrä

Kaikki tullataan Mediatiedote