Koirat Tullissa – 50 vuotta koiratoimintaa

Tullimuseon teemanäyttely ”Koirat Tullissa” käsittelee tullikoirien 50-vuotista historiaa. Tulli koulutti ja otti käyttöön ensimmäiset neljä huumausainekoiraa vuonna 1969. Ne saivat heti runsaasti tehtävää, sillä huumausaineiden tuonti oli tuolloin kasvussa. Koirien määrä kasvoi tämän jälkeen. Tällä hetkellä niitä on Tullilla noin 50.

Huumausaineita haistamaan koulutettujen koirien käyttö alkoi Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Pohjoismaista Ruotsi koulutti ensimmäiset huumausainekoirat. Ruotsissa kaikki palveluskoirat koulutti armeijan koirakoulu, Arméns Hundskola, jossa alkoi myös huumekoirien koulutus.

1960-luvun lopulla huumausaineiden käytöstä tuli muoti-ilmiö. Huumeaalto levisi Euroopasta Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen. Huumeita oli helppo kätkeä pieneen tilaan, joten perinteiset tullivalvontakeinot eivät niihin tepsineet.

Kun ruotsalaiset tullimiehet kävivät vuonna 1968 esittelemässä Helsingin Eteläsatamassa huumekoiratoimintaa, innostuttiin Suomen tullissakin koiratoiminnan aloittamisesta. Kesällä 1969 Tullista lähetettiin tullietsivä Robert Schlauf sekä tullivartija Guy Grönvall Ruotsiin saamaan oppia huumausainekoirien koulutukseen. Tullin ensimmäiset koirat ostettiin vuonna 1969 Opaskoirakoululta, jossa ne myös saman vuoden syksyllä koulutettiin.

Neljä ensimmäistä koiraa, Eri, Eka, Luija ja Jopi, valmistuivat ohjaajineen kurssilta saman vuoden joulukuussa. Opaskoirana käytetty labradorinnoutaja osoittautui erittäin sopivaksi huumeiden etsintään, ja lisää koiria hankittiin heti vuonna 1970. Tullin huumekoirat koulutettiin aluksi opaskoirakoulun vanhoissa tiloissa Espoon Mäkkylässä, kunnes 1970-luvun alkupuolella koirakoulu muutti Haminaan, Vilniemeen. Nykyisiin Kirkkonummen tiloihin siirryttiin 1991.

Tullikoirien määrä alkoi pikkuhiljaa kasvaa. 1980-luvulla määrä ylitti kolmekymmentä ja nyt tullikoiria on jo lähes viisikymmentä. Suurin osa tullikoirista koulutetaan edelleen vain huumausaineiden etsintään. Ensimmäiset savukekoirat aloittivat työnsä Tullissa 2000-luvun alussa, ja käteisen rahan etsintään koulutetut koirat vuonna 2014. Ensimmäinen ase- ja räjähdekoira Tulliin saatiin 2017 ja eläinperäisten elintarvikkeiden etsintään erikoistunut ruokakoira 2018.

Koirat on aina koulutettu leikin avulla. Tullikoirat ovat olleet ja ovat edelleen Tullin tärkeä työväline taistelussa huumausaineiden salakuljetusta vastaan.

Kuva: Ensimmäiset huumekoirat Opaskoirakoululla. Vasemmalta Pekka Niemi ja Luija, Taisto Virkonmaa ja Eri, Robert Schlauf ja Eka sekä Edvin Ylilääkkölä ja Jopi. Guy Grönvall oli kuvan ottohetkellä kertausharjoituksissa, joten hänen koiraansa koulutti Tullin ensimmäinen koirakouluttaja Schlauf. Taisto Virkonmaan albumi.

Ensimmäiset huumekoirat ohjaajineen Opaskoirakoululla