Tullimuseo avautuu kesäkauteen – uudessa näyttelyssä kurkistetaan autolauttojen tarinaan

Julkaisuajankohta 12.5.2023 9.00
Tiedote

Tullimuseo avaa jälleen ovensa 13. toukokuuta Suomenlinnassa. Uudessa ”Lautalla lännestä” -teemanäyttelyssä tutustutaan autolauttaliikenteen ja Tullin yhteiseen tarinaan aina 50-luvulta nykypäivään ja tulevaisuuteen. Suuntaa kesäiselle päiväretkelle Suomenlinnaan ja kurkista historiaan.

Autolauttaliikenne on meille tuttua arkipäivää – Itämeren autolautoilla seilaavat niin risteilymatkustajat kuin rahtirekat. Arkisella lauttaliikenteellä on kuitenkin ollut valtava merkitys Suomelle paitsi talouden myös kulttuurin näkökulmasta. Autolautat ovat toimineet porttina ja liittäneet meidät läntiseen maailmaan.

Tullimuseon uudessa näyttelyssä pääset sukeltamaan autolauttojen tarinaan. Näe, mistä kaikkialta autolautoilla on lähdetty maailmalle tai kokeile itse, miten rahtikuorman sinetöinti varmistetaan. Tullimuseon pysyvä näyttely puolestaan kertoo laajemmin tullitoiminnan historiasta Suomessa.

Autolautat mullistivat ulkomaankaupan ja toivat tuulahduksia lännestä

Ulkomaankaupan näkökulmasta olemme kuin saari – tänäkin päivänä jopa 95 % Suomen tuonnista ja viennistä kulkee meriteitse.

– Autolauttaliikenne mullisti aikanaan koko ulkomaankaupan. Tavaraa ei enää tarvinnut purkaa satamassa, vaan se kulki vaivattomasti rekkojen kyydissä satamasta toiseen. Ympärivuotisesta liikenteestä tuli kannattavaa, kun matkustajaliikenne painottui kesään ja rahtiliikenne täytti autokannet talvisin. Toisaalta tavaraliikenteen uudenlainen helppous toi mukanaan myös uudenlaista rikollisuutta, kertoo museonhoitaja Janne Nokki Tullista.

Autolauttaliikenteellä on ollut myös yllättävän suuri merkitys kulttuurimme muovautumisen kannalta. Menneinä vuosikymmeninä monet läntiset ilmiöt kuten muoti, ruokavaikutteet ja kulutustottumukset saapuivat meille juuri meren yli autolauttamatkustajien mukana. Moni muistaa ostosreissut Tukholmaan 80-luvulla, jolloin valikoima naapurissa oli vielä valovuosia kotimaan kauppoja edellä.

Päiväretkelle Suomenlinnaan – tervetuloa tutustumaan Tullimuseoon

Suomenlinnan Susisaaressa sijaitseva Tullimuseo on mainio kesän päiväretkikohde kaikenikäisille. Samaan vierailuun voi helposti yhdistää muitakin Suomenlinnan lukuisista nähtävyyksistä. Vaihtuvan teemanäyttelyn lisäksi Tullimuseossa voi tutustua laajemmin Tullin historiaan ja sen merkitykseen yhteiskunnassamme. Museossa on esillä esimerkiksi aikojen saatossa salakuljetettuja esineitä, Tullin toimintaan liittyviä työvälineitä ja vanhan ajan virka-asusteita.

Mitä?
Tullimuseon uusi teemanäyttely ”Lautalla lännestä” tutustuttaa autolauttojen tarinaan. Museon pysyvä näyttely kertoo laajemmin tullitoiminnan historiasta.

Missä?
Tullimuseo sijaitsee Hamilton-Polhem-kurtiinissa Suomenlinnassa, osoitteessa Suomenlinna B 20 D, Helsinki. Katso saapumisohjeet.

Milloin?
Tullimuseo avautuu kesäkauteen lauantaina 13.5. ja on avoinna koko kesän tiistaista sunnuntaihin klo 12.30-17.30.

Mitä maksaa?
Tullimuseoon on ilmainen sisäänpääsy.

Lisätietoa Tullimuseosta museon verkkosivuilla.

Mediatiedote Tullimuseo