80 vuotta sitten: Kova Brexit 1940-luvun tapaan

Julkaisuajankohta 15.12.2021 11.53

Vuoden verran on tuskailtu Brexitin eli Ison-Britannian EU-eron tavarakaupalle ja tullitoiminnalle aiheuttamaa lisätyötä. Kauppasopimus EU:n ja Britannian välillä saatiin kuitenkin aikaan, eikä pahin vaihtoehto, ns. ”kova Brexit” eli sopimukseton tila lopulta toteutunut. Sen sijaan 80 vuotta sitten sopimukseton kova Brexit oli Suomessa kiistaton tosiasia ja kaupankäynti Ison-Britannian kanssa katkesi kokonaan. Olosuhteet tosin olivat hyvin toisenlaiset.

Kesällä 1941 Suomi oli liittynyt sotaan Saksan rinnalle ja vallannut talvisodassa luovutetut alueet takaisin. Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 1941 ne julistettiin virallisesti palautetuiksi. Vaikka tilanne Suomessa näytti verrattain rauhalliselta, muun maailman tapahtumat eivät voineet olla vaikuttamatta. Samana päivänä 6. joulukuuta 1941 Iso-Britannia julisti Suomelle sodan. Kesällä 1941 se oli pommittanut Suomen aluetta pohjoisessa, mutta pidättäytynyt tämän jälkeen muista toimista. 

Sodanjulistus Suomelle oli pitkälti pelkkä muodollisuus. Samana päivänä Iso-Britannia julisti sodan myös Unkarille ja Romanialle. Välitön syy sodanjulistukseen ei ollut Karjalan palautus vaan Suomen liittyminen pari viikkoa aiemmin eli 25. marraskuuta 1941 Saksan ja Japanin Antikomintern-sopimukseen. Sopimus oli suunnattu Ison-Britannian liittolaista Neuvostoliittoa vastaan. Heti seuraavana päivänä eli 7. joulukuuta 1941 Saksan liittolainen Japani iski Yhdysvaltoja vastaan. Japania tukeakseen Saksa ja Italia julistivat 11. joulukuuta Yhdysvalloille sodan. Suomen ja Yhdysvaltain välille sotaa ei kuitenkaan koskaan tullut.   

Pitkäaikainen ja merkittävä kauppakumppani

Britannian sodanjulistukseen katkesi yksi Suomen tärkeimmistä kauppasuhteista. Enimmillään ennen sotaa jopa liki puolet Suomen viennin arvosta oli mennyt Isoon-Britanniaan. Ulkomaankaupan viimeisenä normaalivuonna 1938 Ison-Britannian osuus oli ollut 18 prosenttia Suomen koko tuonnista ja yli 40 prosenttia viennistä eli yhteensä noin kolmannes ulkomaankaupasta. Kauppa oli kuitenkin alkanut supistua heti syksystä 1939 lähtien. Sotavuosina Tulli ei julkaissut ollenkaan maakohtaisia kauppatilastoja. 

Huhtikuussa 1940, kun saksalaiset olivat miehittäneet Norjan ja Tanskan, Iso-Britannia katkaisi kaupan ja merenkulun kaikkiin Pohjoismaihin. Liikenne kuitenkin sallittiin kesällä 1940. Suomi saattoi käydä kauppaa muun muassa Yhdysvaltojen kanssa Petsamon Liinahamarin sataman kautta. Iso-Britannia kuitenkin rajoitti liikennettä tarkastamalla ja pidättämällä suomalaisia aluksia. Kesällä 1941 Petsamon kauppareitti sulkeutui, kun saksalaiset ottivat Liinahamarin haltuunsa. 

Vaikutukset tullitoiminnalle

Vaikka kauppa Britanniaan oli jo supistunut pieneksi, Tullin kannalta itsenäisyyspäivän sodanjulistuksella oli yhä välittömiä seurauksia. 10. joulukuuta 1941 valtiovarainministeriö tiedusteli Tullihallitukselta, mistä päivästä lukien Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen Kuningaskunnan kanssa tehdyt kauppasopimukset voitaisiin katsoa päättyneiksi.  

Sopimusten kumoutuminen aiheutti muutoksia noin 150 tullitariffinimikkeen tullimaksuihin, ja näistä oli ehdittävä tiedottaa maan kaikille tullikamareille, jotta ne tiesivät noudattaa niitä. Tullihallitus vastasi valtiovarainministeriölle 11. joulukuuta 1941 todeten, että asia olisi selvä maanantaihin 15. joulukuuta mennessä.   

Lopullisesti tullietuuskohteluun oikeutettujen maiden joukosta Yhdistynyt Kuningaskunta poistettiin 18. joulukuuta 1941. Samassa yhteydessä maaluettelosta määrättiin poistettavaksi Sosialististen Neuvostotasavaltojen liitto, jonka kanssa oli oltu sodassa jo pitempään. Koska kauppa ja liikenne kummankin vihollismaan kanssa olivat hyvin pieniä, välittömät vaikutukset Suomen talouteen jäivät pieniksi. 

Myöskään enempiä sotatoimia ei Suomen ja Ison-Britannian välillä ollut. Sotatila päättyi syksyllä 1944.  Englantilaiset saapuivat pian ostamaan puutavaraa ja puujalosteita, joita tarvittiin kipeästi jälleenrakennuksessa. Täysin ennalleen kauppasuhteet voitiin palauttaa kuitenkin vasta vuonna 1948, kun Pariisin rauhansopimus oli ratifioitu. Iso-Britannia palasi keskeiseksi vientimaaksi.

Vuonna 1941 Turun tullikamarin pakkahuoneessa tullivirkailijoita

Vuonna 1941 Turun tullikamarin pakkahuoneella oli tyhjää. Tullimuseo. 

Lähteet: Tullihallituksen kirjeet 1941 (KA); Ulkomaankauppa-vuosijulkaisu. 

Tullin historiasarjassa käsitellään erilaisia pyöreitä vuosia täyttäviä tapahtumia tullitoiminnan historiasta. Tänä vuonna keskitymme erityisesti siihen, kuinka himoitut tuotteet ovat liikuttaneet ihmisiä kautta aikojen.

Tullimuseo