Hyppää sisältöön

Turvasähköposti

Tulli käyttää turvasähköpostipalvelua silloin, kun sähköpostiviesti tai sen liitteet sisältävät salassa pidettävää tietoa, kuten henkilötietoja sisältäviä asiakirjoja. Voit myös itse lähettää viestit Tullille turvasähköpostilla.

Turvasähköpostin lähettäminen

Kun lähetät Tullille viestin tai liitetiedoston sähköpostitse, käytä turvasähköpostipalvelua.

Näin lähetät turvasähköpostin:

  1.     Mene osoitteeseen turvaviesti.tulli.fi 
  2.     Kirjoita oma sähköpostiosoitteesi kenttään ”Lähettäjä” ja valitse ”Jatka”.
  3.     Rekisteröi sähköpostiosoitteesi palveluun ohjeiden mukaan. Rekisteröinnin jälkeen saat sähköpostiisi linkin turvasähköpostipalveluun. Jos sähköpostiosoitteesi on jo rekisteröity, valitse ”Tilaa uusi linkki”.
  4.     Linkin avaamalla pääset lähettämään viestin. Linkki on voimassa 30 vuorokautta.
  5.     Kirjoita viestin vastaanottajan sähköpostiosoite kenttään ”Vastaanottaja”. Voit lisätä viestille useita vastaanottajia +-merkistä. Voit lähettää turvasähköpostia ainoastaan Tullin sähköpostiosoitteisiin. Jos olet aiemmin lisännyt osoitekirjaan osoitteita, voit valita vastaanottajan myös painikkeesta ”Osoitekirja”. Voit lisätä viestiisi myös liitteitä. Viestin suurin sallittu koko liitteineen on 10 Mt. 
  6.     Valitse ”Lähetä”. Saat kuittauksen viestin lähettämisestä sähköpostiisi.
  7.     Kirjaudu ulos palvelusta valitsemalla ”Lopeta”. Jos käytät julkisessa käytössä olevaa tietokonetta, tyhjennä selaimen välimuisti ja historiatiedot ennen kuin suljet selaimen.

Turvasähköpostin vastaanottaminen

Saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun sinulle on lähetetty viesti Tullin turvasähköpostipalveluun. Viestissä on linkki turvasähköpostiviestiin, joka on luettavissa 30 vuorokauden ajan. Huomioi, että sinun pitää hyväksyä selaimesi evästeet (cookies), jotta viesti aukeaa.

Viestin liitteet näkyvät rivillä ”Liitetiedostot”. Voit ladata ja tallentaa liitteen sen oikealla puolella näkyvistä painikkeista. Voit valita alempana näkyvästä pudotusvalikosta, haluatko ladata liitteen lisäksi myös viestin. Valitse sen jälkeen ”Tallenna”. Tallenna viesti liitteineen itsellesi niin, että tiedot pysyvät salassa. Huomioi, että tallentamisen jälkeen viesti liitteineen ei ole enää salattu.

Jos sinun tai muun henkilön pitää lukea viestin uudelleen toisella selaimella tai laitteella, viesti täytyy lukita salasanalla.

Näin lukitset viestin myöhempää käyttöä varten:

  1.     Jos olet kirjautunut turvasähköpostipalveluun, kirjaudu ensin ulos. 
  2.     Valitse tunnistautumistavaksi ”Salasana” ja luo viestille salasana ohjeiden mukaan.
  3.     Kun avaat turvasähköpostiviestiin vievän linkin uudelleen toisessa selaimessa tai toisella laitteella, syötä antamasi salasana.

Huomioi, että viesti ei enää aukea, jos syötät salasanan liian monta kertaa väärin. Tässä tapauksessa ota yhteyttä Tulliin ja pyydä lähettämään viesti sinulle uudelleen.

Voit vastata saamaasi turvasähköpostiviestiin ja lisätä vastausviestiin liitteitä. Saat kuittauksen viestin lähettämisestä sähköpostiisi. Voit tallentaa lähettämäsi viestin itsellesi valitsemalla ”Tallenna”. Jos käytät julkisessa käytössä olevaa tietokonetta, tyhjennä selaimen välimuisti ja historiatiedot ennen kuin suljet selaimen.