Hyppää sisältöön

Viennin sanoma-asiakas: hakeudu uudistettujen ilmoitusten testaukseen

Julkaisuajankohta 31.1.2024 9.00
Tiedote

Uudistetut viennin ilmoitukset otetaan käyttöön 5.10.2024. Sanoma-asiakkaiden on testattava uudet vienti-ilmoitukset Tullin kanssa. 

Testauksen aikataulu

Voit hakeutua testaukseen 1.2.2024 alkaen. Testaus Tullin kanssa alkaa huhtikuussa 2024. Kun yritys on lähettänyt hakemuksen testaukseen, Tulli sopii yrityksen kanssa testaukselle tarkemman ajankohdan.

Ensin sanomia testaavat ohjelmistotalot ja sanomavälityksen palveluntarjoajat ja sen jälkeen omaa palvelinvarmennetta käyttävät sanomailmoittajat. Sanomat testataan lähtökohtaisesti sanoma-asioinnin testauspalvelussa.

Miten hakeudun testaukseen?

Viennin sanoma-asiakkaat voivat hakeutua testaukseen Luvat ja päätökset -palvelussa. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnisteilla käyttämällä valtuuskoodia ”Tullitoiminnan lupien hakeminen”. Sanoma-asiakkaalla on oltava EORI-numero. 

Jos aiempi sanoma-asioinnin päätöksesi (SSA) näkyy Luvat ja päätökset -palvelussa, valitse ”Hae muutosta”.  Jos et näe palvelussa aiempaa päätöstäsi, valitse ”Uusi hakemus”.  

Ulkomaisen yrityksen hakeutuminen testaukseen

Myös Suomen ulkopuolelle sijoittautuneet yritykset voivat hakeutua testaukseen Luvat ja päätökset -palvelussa. Ehtona on, että yritystä edustavalle henkilölle on myönnetty Finnish Authenticator -tunniste ja yritys on rekisteröity Digi- ja väestötietoviraston virkailijavaltuuttamispalvelussa. Rekisteröinnissä määräytyy samalla yrityksen henkilö, joka voi myöntää tarvittavia asiointivaltuuksia yrityksen työntekijälle. Lue Tullin verkkosivuilta lisää ulkomaisen yrityksen tunnistautumisesta.

Jos ulkomaisen yrityksen ei ole mahdollista käyttää Luvat ja päätökset -palvelua, pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen lupakeskus(at)tulli.fi, jotta yritys voi käyttää varamenettelyä.

Kenen pitää testata?

Ohjelmistotalojen ja palveluntarjoajien on testattava Tullin kanssa kaikki testitapaukset.

Jos sanoma-asiakas ostaa ohjelmiston ohjelmistotalolta, joka on jo tehnyt testaukset Tullin kanssa, mutta sanoma-asiakas lähettää sanomat omalta palvelimeltaan, tämän täytyy testata Tullin kanssa muutama testitapaus. 

Jos puolestaan sanoma-asiakkaan sanomat muodostetaan sekä lähetetään sanomanvälityksen palveluntarjoajan palvelimella, sanoma-asiakkaan ei tarvitse testata ilmoituksia. Tällöinkin yrityksen on kuitenkin lähetettävä Tullille sanoma-asioinnin hakemus.

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet