Hyppää sisältöön

Tulli paljasti jälleen koirien salakuljetuksen – laittomalla toiminnalla mittava taloudellinen hyöty

Julkaisuajankohta 19.7.2023 8.05
Tiedote

Tulli on tutkinut koirien laitonta maahantuontia useista Euroopan maista Suomeen. Salakuljettaja jätti hoitamatta maahantuonnin vaatimat rokotukset ja lääkitykset koirille. Laittomalla toiminnalla epäillään ansaitun noin 200 000 euroa.

Tullin tietojen mukaan koiria on tuotu maahan laittomasti muun muassa Ukrainasta, Unkarista, Espanjasta, Puolasta, Romaniasta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Koiria on salakuljetettu maahan vuodesta 2017 lähtien noin 80, painottuen erityisesti vuoteen 2022. Kaupallisen maahantuonnin vaatimuksia on kierretty käyttämällä useita eri yksityishenkilöitä koirien maahantuonneissa, jolloin ne on saatu näyttämään lemmikkikoirien maahantuonneilta.

– Tutkinnassamme on selvinnyt, että Pirkanmaalla asuva henkilö on myynyt koiria muun muassa verkkokauppapaikoissa ja sosiaalisen median kautta ympäri Suomea. Haluammekin muistuttaa, että koiran ostajan on syytä selvittää lemmikin taustat erittäin huolellisesti, sillä laittomasti maahantuodun eläimen tunnistaminen voi olla vaikeaa. EU-alueelta tuodusta koirasta pitää ainakin vaatia TRACES-todistus nähtäväksi ja tarkistaa lemmikkipassista eläimen tiedot ja annetut rokotukset. Jos koira on tuotu EU:n ulkopuolelta, pitää siitä olla vähintään todistus eläinlääkinnällisestä rajatarkastuksesta eli ns. CHED-todistus. Ostaja voi syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen hankkimalla laittomasti maahantuodun koiran, summaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Koiria on myyty noin 375 000 euron arvosta. Tiedot koirien myynneistä eivät kuitenkaan vastaa myyjän kirjanpidon merkintöjä eikä esimerkiksi kahden vuoden osalta kirjanpitoa ole pidetty lainkaan.

Eläimet ja yhteiskunta harmaan talouden kärsijöinä

Kotietsinnässä syksyllä 2022 Tulli takavarikoi suuren määrän koirien asiakirjoja, kirjanpitoaineistoa, koirien myyntisopimuksia sekä laittomasti maahantuotuja eläinlääkkeitä. Osalla maahantuoduista koirista on ollut puutteita raivotautirokotuksissa ja ekinokokkilääkityksessä. Lisäksi koirien lemmikkieläinpasseissa on ollut virheellisiä kirjauksia, eikä yhdelläkään koiralla ollut lähtömaan virkaeläinlääkärin laatimaa TRACES-eläinterveystodistusta.

– Maahantuontivaatimusten tarkoituksena on estää rabieksen ja ekinokokkoosin leviäminen Suomeen, pitää huolta eläinten hyvinvoinnista ja varmistaa asianmukaisten verojen maksu. Eläinten salakuljetus on harmaata taloutta, joka aiheuttaa ongelmia eläinsuojelussa ja kasvattaa eläintautiriskejä. Laittoman toiminnan johdosta eläimet kärsivät ja yhteiskunnan kulut kasvavat, Sinkkonen jatkaa.

Tulli epäilee yhtä henkilöä muun muassa salakuljetuksesta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Tapauksen esitutkinta valmistuu alkusyksyn 2023 aikana ja sen jälkeen asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Myös aiemmin tänä vuonna Tulli paljasti koirien laittoman maahantuonnin Suomeen, katso aiempi tiedote.

Ruokaviraston muistilista lemmikin ostamiseen verkosta

Mediatiedote