Hyppää sisältöön

Tulli ja poliisi paljastivat koirien salakuljetusorganisaation

Julkaisuajankohta 4.4.2023 9.15
Tiedote

Tulli ja poliisi ovat tutkineet koirien laitonta maahantuontia Venäjältä Suomeen. Tapaukseen liittyy myös väärennettyjen lemmikkieläindokumenttien, lemmikkien mikrosirujen ja lääkeaineiden salakuljetusta maahan. Tapausta tutkittiin sekä salakuljetusrikoksina että törkeänä veropetoksena.

Tullin ja poliisin tutkiman koirien salakuljetusorganisaation toiminta alkoi paljastua, kun Tulli löysi postilähetysten valvonnassa Venäjältä Suomeen tulleen lähetyksen, jossa oli nimeämättömiä lemmikkieläinpasseja sekä lemmikkien mikrosiruja. Lemmikkieläinpassien mukaan eläimelle oli annettu rokotukset, mutta passeihin ei oltu yksilöity rokotuksen saanutta eläintä.

Esitutkintaan liittyneessä kotietsinnässä Tulli ja poliisi takavarikoivat suuren määrän lemmikkieläimiin liittyviä dokumentteja sekä niiden tekemiseen tarvittavia välineitä, kuten leimasimia. Kotietsinnässä takavarikoitiin myös lähes 50 erilaista lääkevalmistetta, joista noin puolet oli reseptilääkkeitä. Tarkastushetkellä asunnossa oli noin kolmisenkymmentä koiraa, joista osa oli Venäjällä, osa Suomessa syntyneitä.

Pohjanmaalla asuvalla, salakuljetuksesta epäillyllä on ollut 180 koiranpentua vuosina 2016–2021. Koiranpennut on myyty Suomessa edelleen keskimäärin noin tuhannella eurolla.

Tapausta tutkitaan Tullissa kahtena salakuljetusrikoksena sekä poliisin puolella törkeänä veropetoksena ja kirjanpitorikoksena. Tullin ja poliisin esitutkinnat valmistuvat kevään 2023 aikana ja siirtyvät sen jälkeen syyttäjälle syyteharkintaan.

Mediatiedote