Hyppää sisältöön

Taustatietoa EU:n pakotelistoilla olevien huvialusten pidättämisestä ja omistussuhteiden selvittämisprosessista

Julkaisuajankohta 29.3.2022 10.57
Tiedote

Tulli pidätti 17.-18.3.2022 yhteensä 21 huvialusta Venäjän pakotteisiin liittyvää jatkoselvitystä varten. Näiden lisäksi Tulli ilmoitti yhden aluksen ulosottoviranomaisille. Parhaillaan Tulli selvittää pidätettyjen alusten tarkempia omistussuhteita ja sitä, löytyykö niiden taustalta mahdollisesti EU:n Venäjälle tai Valko-Venäjälle asettamilla pakotelistoilla olevia henkilöitä tai tahoja.

EU on asettanut Venäjälle ja Valko-Venäjälle laajoja pakotteita Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi. Tulli vastaa toimeenpanevana viranomaisena EU-tasolla sovittujen vienti- ja tuontipakotteiden valvonnasta. Tämän lisäksi Tulli avustaa EU:n pakotelistoilla olevien henkilöiden ja toimijoiden omaisuuden kartoittamisessa ja paikallistamisessa, mihin mm. huvialusten pidättäminen kuuluu.

EU:n asetettua pakotelistaukset, Tulli suuntasi valvontatarkastuksensa listoilla olevien henkilöiden ja toimijoiden omaisuuden paikallistamiseen. Tarkastuksia tehtiin sekä tullivarastoissa että väliaikaiseen verottomuuteen ja sisäiseen jalostukseen liittyen. Näissä tarkastuksissa löytyi huvialuksia, joiden omistussuhteita EU:n Venäjälle ja Valko-Venäjälle määräämien pakotelistoilla oleviin henkilöihin ja toimijoihin oli syytä selvittää tarkemmin.

Jos perusteet haltuunotolle vahvistuvat, Tulli ilmoittaa tiedot ulosottoviranomaiselle

Tulli pidätti alukset, jotta niiden omistussuhteet voidaan selvittää tarkemmin. Jos omistussuhteiden selvittämisen pohjalta varmistuu, että aluksen haltuunotolle on perusteet, Tulli ilmoittaa aluksesta ulosottoviranomaiselle.  Ulosottomies tekee omat selvityksensä, suorittaa jäädyttämistä koskevan harkinnan ja toteuttaa mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet. Lain mukaan Tullin kuuluu purkaa tällöin aluksen aikaisempi pidättäminen, mutta tämä ei tarkoita, että alus olisi vapautettu normaaliin käyttöön. Asia sen sijaan on siirtynyt seuraavalle viranomaiselle.

Mikäli Tullin jatkoselvityksessä selviää, ettei aluksen haltuunotolle ole enää perusteita, vapautetaan alus normaaliin käyttöön. 

Omistussuhteiden selvittäminen vaatii laajaa yhteistyötä

Huvialusten tarkempien omistussuhteiden selvittäminen vaatii monitahoista kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä. Joidenkin alusten omistussuhteiden taustalla on myös erilaisia peitejärjestelyitä, joiden selvittäminen on haastavaa ja voi viedä pitkänkin ajan.

Verkkouutinen ukraina