Hyppää sisältöön

Talousrikosten torjunta vaatii monialaista viranomaisyhteistyötä

Julkaisuajankohta 13.10.2023 16.32
Tiedote
EMPACT MTIC fraud meeting logo

EU:n sisäkauppapetosten torjuntaan paneutuva kansainvälinen seminaari järjestettiin Helsingissä 11.-13.10.2023. Seminaari kokosi yhteen kolmisenkymmenen Euroopan maan petostentorjuntaan erikoistuneita viranomaisia sekä EU-organisaatioiden edustajia.

Seminaari keskittyi erityisesti MTIC (Missing Trader Intra Community) -rikosten eli ns. karusellipetosten torjuntaan. Karusellipetoksilla tarkoitetaan esimerkiksi rikoksia, jossa perusteettomia arvonlisäveron vähennyksiä tehdään kierrättämällä näennäisesti tuotteita EU-maiden välillä. Usein kysymyksessä ovat peiteyhtiöt, joiden toiminta näyttää kirjanpidon perusteella lailliselta, mutta todellisuus on toinen. 

MTIC-petosten tutkinta on monialaista yhteistyötä vaativaa rikosten haasteellisuuden vuoksi. Kansainvälinen yhteistyö on avainasemassa, sillä petoksissa hyödynnetään näennäistä kaupankäyntiä eri maiden välillä. Kysymyksessä on merkittävä talousrikosten laji, sillä näillä veropetoksilla hankitaan miljardien eurojen verohyötyjä vuosittain EU-tasolla.

– Seminaarin tarkoituksena oli vahvistaa eurooppalaisten tulli-, vero-, poliisi- ja oikeusviranomaisten verkostoa aineettomiin hyödykkeisiin liittyvien MTIC-petosten paljastamisessa, tutkinnassa ja syyttämisessä, kertovat Tullin puolesta seminaarin järjestämisestä vastanneet tulliylitarkastajat Teemu Koskela ja Hanna Koskenranta.

Seminaarin järjestivät yhdessä Euroopan rikosoikeusvirasto Eurojust, Euroopan lainvalvontavirasto Europol, Suomen Tulli ja Ruotsin Ekobrottsmyndigheten. Mukana oli EU:n jäsenmaiden edustajien lisäksi myös Norjan, Sveitsin ja Iso-Britannian vastaavia viranomaisia sekä Euroopan syyttäjävirasto EPPOn sekä DG Taxudin edustajia.

Verkkouutinen