Hyppää sisältöön

Nuuskaa ja savukkeita levitetty laittomasti satojen tuhansien eurojen arvosta Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla

Julkaisuajankohta 25.7.2023 8.36
Tiedote

Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa Suomeen on salakuljetettu nuuskaa ja tupakkatuotteita, ja levitetty niitä laittomasti eteenpäin etenkin Pirkanmaalla. Nuuskat epäillään tuodun Ruotsista ja savukkeet pääasiassa Baltian maista. Epäiltyjä on parisenkymmentä.

Lokakuussa 2022 Tulli teki Pirkanmaalla useita koti- ja paikanetsintöjä, joissa takavarikoitiin noin 100 kg nuuskaa, 300 kartonkia savukkeita ja kaksi luvatonta asetta. Tulli epäilee pirkanmaalaisen pääepäillyn hankkineen useilta eri henkilöiltä satoja kiloja nuuskaa, satoja savukekartonkeja ja sähkötupakoita ns. alamyyjilleen edelleen välitettäväksi Pirkanmaalle. Pääepäillyn rikollisen toiminnan taloudellisen hyödyn arvioidaan olevan satoja tuhansia euroja.

Pirkanmaalta vantaalaisen salakuljettajan jäljille

Pääepäillyn toiminta johdatti Tullin marraskuussa 2022 pääkaupunkiseudulle. Vantaalla asuvan henkilön epäillään osallistuneen valmisteveronalaisten tuotteiden laittomaan maahantuontiin ja levittämiseen. Vantaalaisen hallinnassa olleesta varastosta ja pakettiautosta takavarikoitiin nuuskaa noin 130 kg, savukekartonkeja noin 100, sähkösavukkeita yli 2000 kpl ja yksi luvaton ase. Epäillyn hallusta takavarikoitiin myös erittäin suuri määrä käteistä rahaa ja muuta arvo-omaisuutta. Tulli epäilee käteisen rahan olevan peräisin laittomasta toiminnasta ja arvo-omaisuuden olevan rikoksen tuottamaa hyötyä.

– Arviomme mukaan sekä pirkanmaalainen että vantaalainen ovat hyötyneet taloudellisesti merkittävästi rikollisella toiminnallaan. Lopulliset summat tulevat tarkentumaan, kun esitutkinta saadaan valmiiksi, kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Asiaa ovat tutkineet Tullin rikostutkinnan Tampereen ja Helsingin yksiköt. Sekä pirkanmaalainen että vantaalainen ovat olleet vangittuina mutta sittemmin heidät on vapautettu. Tulli epäilee yhteensä noin kahtakymmentä henkilöä törkeistä veropetoksista, veropetoksista ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisistä ja lisäksi yhtä henkilöä törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Esitutkinta on loppuvaiheessa ja siirtyy alkusyksyn aikana syyteharkintaan Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen syyttäjäalueille.

Mediatiedote