Hyppää sisältöön

Menossa metsästämään Norjaan? Lainsäädäntö on muuttunut

Julkaisuajankohta 27.7.2022 13.30
Tiedote

Metsästyskauden lähestyessä Suomen tulli haluaa muistuttaa Norjaan matkustavia metsästäjiä varmistamaan, että lupa-asiat ovat kunnossa. Rajatulliyhteistyösopimuksen mukaisesti Suomen tulli voi hoitaa myös Norjan tullille kuuluvia tehtäviä.

Kotimaassa käytettävä aselupa ei ole rajat ylittävässä liikenteessä vastaavan arvoinen asiakirja kuin Euroopan ampuma-asepassi. 

- Jos Norjaan matkustavalla metsästäjällä ei ole Euroopan ampuma-asepassia, täytyy hänen hakea erillistä lupaa Norjan poliisilta. Metsästyslupa, aselupa ja ilmoitus rajanylityspaikalla eivät enää riitä. Mikäli lupa-asiat eivät ole kunnossa, jää metsästysreissu tekemättä, kertoo tulliylitarkastaja Jarkko Hietanen Kivilompolon tullitoimipaikalta.  

Useimmilla Suomen ja Norjan välisen rajan ylittävillä metsästäjillä on Euroopan ampuma-asepassi, mutta myös aseluvan kanssa liikkujia on. 

- Vaikuttaa siltä, että metsästysmatkailun suosio rajan yli on lisääntynyt, kun Suomessa pienriistalupia ei riitä kaikille halukkaille. Norjaan suuntaavat metsästäjät ovat olleet pääsääntöisesti hyvin perillä määräyksistä, eikä vaadittavissa asiakirjoissa ole aiemmin ollut pahemmin puutteita. Nyt Norjan lainsäädäntö on muuttunut, joten on tärkeää tarkistaa vaatimukset hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, Hietanen muistuttaa vielä metsästäjiä.

Suomen ja Norjan valtioilla on sopimus rajatulliyhteistyöstä, eli yhteistyöstä tullivalvonnassa ja tulliselvityksessä tarvittaessa. Suomen ja Norjan tulli työskentelevät Suomen ja Norjan välisellä maarajalla yhteisillä asemilla tiiviissä yhteistyössä. 

Matkakohteen tuontirajoitukset ja -määräykset täytyy selvittää aina kyseisen maan viranomaisilta. 

Lisätietoa ampuma-aseen kanssa matkustamisesta Norjaan Norjan tullin verkkosivuilla

Lisätietoa metsästysaseen kanssa matkustamisesta Norjaan Norjan poliisin verkkosivuilla

Mediatiedote