Hyppää sisältöön

Lentoliikenteen uudet saapumisen yleisilmoitukset ja niiden vaiheittainen käyttöönotto

Julkaisuajankohta 17.11.2022 9.07
Tiedote

EU:n ulkopuolelta saapuvista tavaralähetyksistä annettavat lentoliikenteen saapumisen yleisilmoitukset ja saapumisilmoitukset uudistetaan 1.3.2023. Ilmoittajat voivat hakea siirtymäaikaa uusien ilmoitusten käyttöönottoon.

Uudet saapumisen yleisilmoitukset ja saapumisilmoitukset lentoliikenteessä

Saapumisen yleisilmoitukset ja saapumisilmoitukset annetaan jatkossa EU:n ”Common Repository” -järjestelmään eli CR-järjestelmään. Niiden jälkeen annetaan uusittu saapumisen esittämisilmoitus Suomen tullille.

Saapumisen yleisilmoitusten tietosisällöt ovat erilaiset jokaisessa kuljetusmuodossa. Lisäksi lentorahdista, pikarahdista ja postilähetyksistä on omia, erisisältöisiä ilmoituksia. 

On mahdollista 1.3.2023 alkaen, että esimerkiksi lentoyhtiö voi antaa lentorahdista oman osittaisen saapumisen yleisilmoituksensa päälentorahtikirjan (MAWB) tiedoilla. Vastaanottava huolintaliike tai tavaran lähettäjä antaa tällöin puolestaan oman osittaisen saapumisen yleisilmoituksensa, jossa on alatason lentorahtikirjan (HAWB) tiedot. 

Siirtymäajat ja niiden hakeminen

Ilmoittajien on mahdollista hakea Suomen tullilta siirtymäaikaa perusteluineen. Perusteluna voi olla esimerkiksi toimijaketjussa olevien osittaisten ilmoitustietojen antajien kanssa suunniteltu yhtäaikainen aikataulutus. Siirtymäajan saaminen edellyttää Tullin ja muiden EU-maiden sekä komission välistä koordinointia. 

Lentoyhtiöt, pikarahtiyhtiöt ja postitoimijat voivat hakea Tullilta siirtymäaikaa enintään 1.6.2023 asti. Osittaisin tiedoin saapumisen yleisilmoituksia antavat muut toimijat (lähettäjä ja vastaanottaja tai näitä edustavat toimijat) voivat hakea Tullilta siirtymäaikaa enintään 2.10.2023 asti.  

Ne yritykset, joilla on Suomesta myönnetty EORI-numero, hakevat siirtymäaikaa Suomen tullilta. Siirtymäaikaa hakevat vain ilmoituksesta vastuulliset, eli lento- ja pikarahtiyhtiöt sekä postitoimijat. Näiden käyttäjien sanomia lähettävät edustajat tai sanomanvälityksestä vastaavat palveluntarjoajat eivät voi hakea siirtymäaikaa.

Hae siirtymäaikaa vapaamuotoisella viestillä, jonka lähetät Tullille osoitteeseen UCC(at)tulli.fi. Ilmoita viestissä ainakin yrityksesi EORI-numero, ilmoitukset, joita yrityksesi aikoo antaa sekä päivämäärä, johon asti haet siirtymäaikaa.  

Siirtymäaikaa on haettava viimeistään 16.1.2023. 

Lisätietoa:
Tutustu siirtymäajan skenaarioihin EU:n Circabc-verkkosivulla julkaistussa dokumentissa ”ICS2 Transition from R1 to R2”.
Asiakastiedote 14.6.2022: Saapumisen yleisilmoitusten sanomailmoittajat ja ohjelmistokehittäjät: EU on julkaissut uusien ilmoitusten sanomakuvaukset

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet