Hyppää sisältöön

Hiihtolomalla ulkomailla? Kiinnitä huomiota ruokatuliaisiin kotiin palatessasi

Julkaisuajankohta 15.2.2023 8.00
Tiedote

Kun ulkomaanmatka siintää edessä, sitä harvemmin miettii paluumatkaa. Ennen kotiinpaluuta on kuitenkin tärkeää selvittää, mitä reissusta voi tuoda mukanaan Suomeen ja mitä ei. Kaikki matkailijat eivät esimerkiksi tiedä, että liha- ja maitotuotteita ei saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Tiesitkö sinä?

Lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita, eli eläinperäisiä tuotteita, ei matkailija saa tuoda mukanaan Suomeen EU:n ulkopuolelta. Lisäksi on hyvä tietää, että EU-maissa, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, on rajoitusalueita, joilta saa tuoda Suomeen sian- tai villisian lihaa tai niitä sisältäviä tuotteita vain hyvin rajoitetusti. Eläinperäisten elintarvikkeiden tuomista on rajoitettu eläintautien leviämisen estämiseksi.

Ulkomaille suuntaavan hiihtolomailijan kannattaa tutustua rajoituksiin ja kieltoihin jo etukäteen Tullin tai Ruokaviraston nettisivuilla, niin hän voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä kotiin palatessa. Kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa siihen, mitä voi tuoda mistäkin maasta. Eroja nimittäin on, painottaa tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Tuoreet hedelmät vaativat kasvinterveystodistuksen

Mikäli matkailija aikoo tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta tuoreita hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia tai yrttejä, pitää hänen hankkia lähtömaan viranomaisilta kasvinterveystodistus. Poikkeuksena tästä ovat banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Kasvinterveyslainsäädännössä Kanariansaaret on EU:n ulkopuolinen alue. Portugalille kuuluva Madeira taasen kuuluu EU-alueeseen eli sieltä kasvinterveystodistusta ei vaadita. Näiden kanssa saa siis olla tarkkana, korostaa Sulander-Seppänen.

Kasvinterveystodistuksen hankkiminen ei yleensä ole mahdollista matkalla, joten tuotteita ei käytännössä voi tuoda Suomeen. Lisäksi joidenkin kasvien maahantuonti on kokonaan kielletty, jolloin kasvinterveystodistuskaan ei riitä. Rajoituksilla ehkäistään kasvitautien ja tuholaisten leviämistä Suomeen.

Punainen omena kädenpäällä lentokentällä.
Matkailijan täytyy joko syödä tämä omena tai heittää se pois ennen Suomeen saapumistaan.

Jos matkalaukkuun unohtui kuitenkin jotain sopimatonta?

Jos matkailija huomaa esimerkiksi lentokentällä, että laukkuun on unohtunut kiellettyjä elintarvikkeita, voi hän luovuttaa tuotteet oma-aloitteisesti Tullille. Epäselvissä asioissa voi myös aina kysyä neuvoa tullivirkailijoilta, jotka auttavat mielellään.

Tutustu etukäteen tuontirajoituksiin, niin vältyt yllätyksiltä

Elintarvikkeiden lisäksi myös monien muiden eri tuotteiden maahantuonti on rajoitettua, luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Jos matkalle aikoo lähteä esimerkiksi lääkkeiden tai lemmikkien kanssa tai kohteesta on tarkoitus ostaa esimerkiksi tupakkatuotteita tai alkoholia, kannattaa paluuseen varautua jo etukäteen tutustumalla Tullin ohjeisiin. Myös sillä on merkitystä, mistä päin maailmaa Suomeen tulee.

Tullin neuvo matkailijalle on yksinkertainen: tutustu etukäteen tuontirajoituksiin ja noudata niitä. Näin voit välttyä yllätyksiltä tullissa.

Lisätietoa tuontirajoituksista löytyy Tullin verkkosivuilta: tulli.fi/matkailijalle​​​​​

Uutinen