Hyppää sisältöön

EU:n tulliuudistus ‒ tavoitteena älykkäämpi ja turvallisempi tulliunioni

Julkaisuajankohta 29.5.2023 10.38 | Julkaistu suomeksi 21.6.2023 klo 15.48
Tiedote

Komissio on julkaissut 17.5.2023 EU:n tulliuudistusehdotuksen, jonka tavoitteena olisi nopeuttaa ja tehostaa tullien toimintaa. Toimijoilla olisi uudistuksen jälkeen käytössä yksinkertaisempia tullimenettelyjä, ja tulli-ilmoittaminen olisi joustavampaa. Uudistusehdotus on suurin ja kunnianhimoisin sitten tulliunionin perustamisen jälkeen.

Ehdotus muun muassa yhteisestä verkkoympäristöstä sekä uudesta toimijakategoriasta

Uudistetussa EU:n tulliliitossa yritykset, jotka haluavat tuoda tavaroita EU:hun, voisivat kirjata kaikki tuotteiden ja toimitusketjujen tiedot yhteen verkkoympäristöön eli uuteen EU:n tullidatakeskukseen. Datakeskus korvaisi ajan mittaan EU-maiden nykyisen tietoteknisen tulli-infrastruktuurin. Ehdotusten mukaan datakeskus avattaisiin verkkolähetyksille vuonna 2028, ja muut tuojat alkaisivat käyttää sitä vapaaehtoisesti vuonna 2032.

Uudistuksessa ehdotetaan uutta ”Luota ja varmista” -toimijoiden kategoriaa (The Trust & Check category), joka vahvistaisi jo olemassa olevaa valtuutettujen talouden toimijoiden (AEO) ohjelmaa. Jos liiketoimintaprosessit ja toimitusketjut ovat täysin avoimia, ”Luota ja varmista” -toimijoiden tavarat luovutetaan liikkeeseen EU:ssa ilman tulliviranomaisten aktiivisia toimia. ”Luota ja varmista” -toimijat voivat myös tehdä tulliselvityksensä sijoittautumisjäsenvaltionsa tulliviranomaisille riippumatta siitä, mihin EU:ssa tavarat saapuvat. 

Uudistuksessa on esitys uuden EU:n tulliviranomaisen perustamisesta. Sen vastuulle on suunniteltu muun muassa yhteiseen tietovarantoon ja riskienhallintaan liittyviä vastuita, muiden viranomaisten kanssa tehtävää yhteistyötä, osaamisen kehittämistä ja koulutusta. 

Uudistuksen yhteydessä tulisi muutoksia myös arvoltaan vähäisten tavaroiden tullauksiin. Esimerkiksi alle 150 euron arvoisten tavaroiden tullittomuus poistuisi.

Seuraavassa vaiheessa säädösehdotukset menevät Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Tulli tiedottaa tulliuudistuksen etenemisestä.

Lisätietoja

EU:n tulliuudistus (Euroopan komissio)
EU Customs Reform (englanniksi, Euroopan komissio)

Tilaa Tullin järjestelmien häiriötiedotteet 
Tilaa Tullin uutiskirjeitä 
Tilaa Tullin tiedotteita

Asiakastiedotteet Tulliuudistus Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet