Hyppää sisältöön

EU:n ja Keski-Amerikan välisen sopimuksen alkuperäsääntöjä päivitetty

Julkaisuajankohta 14.11.2023 12.05
Tiedote

EU:n ja Keski-Amerikan assosiaationeuvoston osapuolet päivittävät osapuolten välisen sopimuksen tuotekohtaiset alkuperäsäännöt vastaamaan vuoden 2022 HS-järjestelmää. Päivitys aiheuttaa uusia alkuperäsääntöjä sekä muutoksia ei-alkuperäaineksiin sovellettavissa valmistus- ja käsittelytoimissa. 

Nimikeryhmälle 85 ja nimikkeelle 9620 uusia sääntöjä

Tuotekohtaisten alkuperäsääntöjen päivitys koskee suurta määrää HS-nimikeryhmän 85 eri tuotteita (mm. sähkökoneet ja -laitteet sekä niiden osat). Päätöksessä mainituille tuotteille otetaan käyttöön alkuperäsääntö ”valmistus minkä tahansa nimikkeen aineksista paitsi tuotteen oman nimikkeen aineksista”. Lisäksi käyttöön tulee vaihtoehtoinen sääntö, jonka mukaan kaikkien käytettyjen ei-alkuperäainesten arvo on enintään 50 % tuotteen noudettuna-hinnasta.

HS-nimikkeen 9620 (yksi-, kaksi- tai kolmijalkaiset jalustat) päivitykseen liittyen otetaan uudelleen käyttöön sääntö, joka sallii sellaisten ei-alkuperäainesten käytön, jotka muodostavat enintään 50 prosenttia tuotteen noudettuna-hinnasta. 

Lisäksi osapuolet ovat sopineet lisäyksistä sopimuksen liitteen II ei-alkuperäaineksiin sovellettavista valmistus- ja käsittelytoimista, jotka on tehtävä, jotta valmistettu tuote voi saada alkuperäaseman.

Uudet säännöt voimaan 26.12.2023

Päätös tulee voimaan 26.12.2023. Tuojien on itse otettava selvää alkuperäsääntöjen soveltamisesta. 

Asiasta on kerrottu EU–Keski-Amerikka-assosiaationeuvoston päätöksessä 1/2023, joka on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Huomioi, että päätöksen numero 1 puuttuu EU:n virallisen lehden suomenkielisestä versiosta. 

Lisätietoja: yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Etuuskohtelutiedotteet