Hyppää sisältöön

Ahvenanmaan ja muun Suomen välisiä tulli-ilmoittamisen uudistuksia työstetään yhteistyössä

Julkaisuajankohta 21.1.2021 13.05
Tiedote

Ahvenanmaan ja muun Suomen välinen tulli-ilmoittaminen monipuolistuu keväällä sähköisen asioinnin uudistusten myötä. Muutokset ovat osa monivuotista EU:n tullilainsäädännön uudistusta, mikä edellyttää uusia sähköisiä tulli-ilmoituksia. Tulli on kehittänyt uudistusta yhteistyössä Ahvenanmaan toimijoiden kanssa.

Ahvenanmaa on yksi Euroopan unionin ns. erityisistä veroalueista, minkä vuoksi muualta Suomesta Ahvenanmaalle kuljetettavat tavarat on lainsäädännön mukaan tulliselvitettävä. Ahvenanmaa kuuluu kuitenkin osaksi EU:n tullialuetta ja unionin tullilainsäädäntö määrittää myös Ahvenanmaan ja muun Suomen välistä tulli-ilmoittamista.

Tulli on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ahvenanmaan elinkeinoelämän ja maakuntahallinnon kanssa unionin tullilainsäädännön uudistuksen osalta ja yhteistyö jatkuu säännöllisenä. Uudistus edellyttää sähköistä asiointia kaikissa tulli-ilmoituksissa ja jäsenmaiden on uudistettava tietojärjestelmänsä vuosina 2016–2025.

”Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Ahvenanmaan elinkeinoelämän ja maakuntahallinnon kanssa ja pyrkineet löytämään tavaran liikkumisen näkökulmasta mahdollisimman toimivia ratkaisuja lainsäädännön puitteissa. Tavoitteenamme on pitää Ahvenanmaan ja muun Suomen välinen tulliselvitys mahdollisimman sujuvana ja elinkeinoelämän tarpeita vastaavana. Sähköisen asioinnin kehittäminen tukee tätä työtä omalta osaltaan”, painottaa tulliylitarkastaja Sture Skinnar, joka on Tullin Ahvenanmaan asiakasyhteistyöryhmän puheenjohtaja.

Henkilöasiakkaiden tulli-ilmoitus kätevästi netissä

Yritysten lisäksi myös yksityishenkilöiden täytyy tulliselvittää tavarat, joita lähetetään Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä postitse tai rahtina. Lähetyksistä pitää tehdä tulli-ilmoitus, ja tavaroista on maksettava arvonlisävero.

Tällä hetkellä ilmoituksen teko on vaatinut asiointia tullitoimipaikassa tai edustajan käyttämistä, mutta helmikuussa ilmoituksen voi tehdä kätevästi verkossa, henkilöasiakkaiden nettitullauspalvelussa. Myös mahdollisuus henkilökohtaiseen asiointiin tullitoimipaikassa säilyy toistaiseksi.

Esimerkkejä erilaisista tulliselvitystilanteista on Tullin asiakastiedotteessa.

Yritysasiakkaille uusi tulliselvityspalvelu huhtikuussa

Huhtikuussa 2021 yritysten tuonnin tulli-ilmoitukset vapaaseen liikkeeseen uudistuvat, kun Tullin uusi, yrityksille tarkoitettu tulliselvityspalvelu otetaan käyttöön. Tulli on ohjeistanut muutoksesta yritysasiakkaita verkkosivuillaan yleisesti ja Ahvenanmaan toimijoiden kanssa muutoksia työstetään säännöllisesti yhteistyöryhmissä.

Tarkemmin Ahvenanmaan yritysasiakkaiden uudistuksiin paneudutaan Tullin uudessa asiakastiedotteessa: Ahvenanmaan ja muun Suomen välinen tulli-ilmoittaminen uudistuu.

Mediatiedote