Alkoholin tuonti matkalta

Mitä tullitta ja veroitta EU-maista? Mitä tullitta ja veroitta EU:n ulkopuolelta?

Mitä tullitta ja veroitta EU-maista?

Voit tuoda alkoholijuomia omaan käyttöösi tai lahjaksi, kun tuot tuotteet mukanasi samassa kulkuneuvossa, jolla itsekin saavut Suomeen.

Ohjetasot ovat:

  • 110 l olutta (yli 0,5 %)
  • 10 l muita alkoholijuomia (yli 1,2 %, etyylialkoholi, esim. väkevät juomat, etyylialkoholista valmistetut long drinkit)
  • 20 l välituotteita (max 22 %, kuten aperitiivit, mm. vermutit, katkerot, sherry)
  • 90 l viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 l (sisältää käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit)

Siideriä ja long drinkkejä ei rinnasteta oluihin.

Alkoholin eri ohjetasoihin  kuuluvia juomia ei myöskään voi korvata toisella, jos ei tuo jotain toista.

Matkustaja voi tuoda alkoholia enemmänkin omaan käyttöönsä, mutta tarvittaessa on pystyttävä uskottavasti selvittämään, että ohjetasojen ylittävä osuus tuodusta alkoholista on tarkoitettu omaan käyttöön.

110 litraa olutta

yli 0,5 %
esim. 13 laatikkoa (24 x 0,33 l) + 21 (0,33 l) tölkkiä

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
90 litraa viiniä

60 litraa määrästä saa olla kuohuviinejä, siideriä tai long drinkkejä
esim. 10 laatikkoa (12 x 0,75 l)

20 litraa välituotteita

Max 22 %, kuten aperitiivit, mm. vermutit, katkerot, sherryt
esim. 3 laatikkoa (12 x 0,50) + 4 (0,5 l) pulloa

10 litraa muita alkoholijuomia

yli 1,2 % etyylialkoholi, esim. väkevät juomat, etyylialkoholista valmistetut long drinkit
esim. 1 laatikko (6 x 1,00 l) + 4 (1,00 l) pulloa

Perhe ja juhlat

Perheenjäseniksi luetaan kaikki samassa osoitteessa asuvat ja samaan talouteen kuuluvat henkilöt. Kuitenkin, jos suoraan ylenevässä ja alenevassa polvessa olevat sukulaiset (vanhemmat, lapset, isovanhemmat) tuovat toisilleen perhejuhliin (esim. häät, syntymäpäivät, muut suuret merkkipäivät) alkoholia vastikkeetta eli lahjana, katsotaan tällainen alkoholintuonti myös tuonniksi omaan käyttöön, vaikka sukulaiset eivät asuisi samassa osoitteessa ja kuuluisi samaan talouteen.

Jos tuot isompia määriä tarjottavaksi esimerkiksi syntymäpäivilläsi tai häissä, sinun on tarvittaessa pystyttävä todistamaan, että kyse on juhlasta.

Huomioi kuitenkin, että tuonti mitä tahansa vastiketta vastaan katsotaan kaupalliseksi, ja on siten verollista määristä riippumatta. Esimerkiksi kaveriporukalle ei voi alkoholia tuoda.

 

Mitä tullitta ja veroitta EU:n ulkopuolelta?

Voit tuoda alkoholijuomia vain rajoitetun määrän omaan käyttöösi tai lahjaksi:

  • 4 litraa hiilihapotonta viiniä (puna-, valko- ja rosé-) JA
  • 16 litraa olutta (yli 0,5 %)

Lisäksi:

  • 1 litra väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) TAI
  • 2 litraa alkoholijuomia (maks. 22 %), kuten aperitiivit (mm. vermutit, katkerot, liköörit, sherryt, long drinkit, siideri ja kuohuviinit)
16 litraa olutta

yli 0,5 %
esim. 2 laatikkoa (24 x 0,33 l)

4 litraa hiilihapotonta viiniä

puna-, valko- ja roseviinit
esim. 5 pulloa (0,75 l)

Lisäksi

Joko

2 litraa alkoholijuomia

max 22 %, kuten aperitiivit (mm. vermutit, katkerot, liköörit, sherryt, long drinkit, siiderit ja kuohuviinit)
esim. 4 pulloa (0,5 l)

tai

1 litra väkeviä alkoholijuomia

yli 22 %
esim. 1 pullo (1,00 l)

Alkoholin tuonnilla aikarajat

Jos asut Suomessa ja saavut Suomeen Euroopan talousalueen (Eta = EU-maat + Norja, Islanti ja Liechtenstein) ulkopuolelta muutoin kuin lentäen, saat tuoda maahan alkoholijuomia vain, jos matkasi on kestänyt yli 20 tuntia. Alle 20 tunnin matkalta alkoholijuomia ei saa tuoda edes verot maksamalla.

Jos asut Etan ulkopuolella ja saavut Suomeen muutoin kuin lentäen, saat tuoda alkoholijuomia vain, jos viivyt Suomessa yli 72 tuntia. Jos vain matkustat Suomen kautta (kauttakulkumatkustus), tätä rajoitusta ei ole.

Aikarajat eivät koske EU-maasta saapuvaa matkustajaa. Ns. 20 tunnin rajoitus alkoholin tuonnissa ei koske myöskään Ahvenanmaata. Olutta ei kuitenkaan voida myydä verotta Ahvenanmaalle tai Ahvenanmaalta matkustavalle kahta litraa enempää. Muuten Ahvenanmaahan, kuten myös Kanariansaariin, pätevät samat määrälliset rajoitukset kuin tuontiin EU:n ulkopuolelta.

Määrällisesti rajoitettujen tuotteiden lisäksi lento- ja meriliikenteen matkustaja saa tuoda muita tuotteita tullitta ja veroitta enintään 430 euron edestä. Muun liikenteen matkustajille enimmäisraja on 300 euroa. Tätä 300 euron enimmäisrajaa sovelletaan myös silloin, kun matkustaja saapuu huvikäytössä olevalla ilma- tai vesialuksella.

Huomioi nämä

Alkoholilainsäädännössä määritetyt ikärajat

Väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) saa Suomessa pitää hallussaan ja kuljettaa vain 20 vuotta täyttänyt henkilö.

Miedompia (enintään 22 %, kuten vermutit, katkerot, sherryt, long drinkit, siideri ja kuohuviinit, puna-, valko- ja roséviinit sekä olut) koskeva hallussapidon ja kuljettamisen ikäraja on 18 vuotta.


Alkoholilainsäädännön mukaan alkoholijuoma on nautittavaksi tarkoitettu juoma, joka sisältää yli 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia.

Juomaa, joka sisältää 1,2 - 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia, ei kuitenkaan saa pitää hallussaan tai kuljettaa alle 18-vuotias henkilö.

Väkiviina on yli 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävä alkoholipitoinen, denaturoimaton aine sen käyttö- ja pakkaustavasta tai päällysmerkinnöistä riippumatta. Yksityishenkilö ei saa tuoda väkiviinaa eikä myöskään alkoholijuomapulveria.


Ota yhteyttä
Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta
Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autoverotusasioissa ota yhteyttä verohallintoon vero.fi

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Käyttäjäpalaute on meille siksi arvokasta. Mikäli sinulla on kehitysajatus tai suora palaute jostain verkkopalvelumme osasta, toivomme sinun kertovan siitä meille

Lähetä palautetta