Kosmetiikan turvallisuus

Kosmetiikasta Tullilaboratorio analysoi muuan muassa säilöntäaineita, esimerkiksi parabeenejä, ja tutkii kosmetiikan mikrobiologista laatua. Lisäksi Tullilaboratorio valvoo, että ainesosat on lueteltu kansainvälisillä INCI-nimillä, ja että muut pakolliset merkinnät, esimerkiksi säilyvyysaika, on ilmoitettu.

Mikä on kosmeettinen valmiste?

Kosmeettinen valmiste on aine tai seos, jonka on tarkoitus olla kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien, kuten ihon, hiusten tai kynsien kanssa. Valmisteen tarkoituksena on yksinomaan tai pääasiassa

  • puhdistaa
  • muuttaa tuoksua
  • poistaa hajuja
  • muuttaa ulkonäköä tai
  • suojata kehonosia ja pitää ne hyvässä kunnossa.

Kosmeettisten valmisteiden pitää täyttää EU:n kosmetiikka-asetuksen vaatimukset

Tullilaboratorio tarkistaa kosmeettisen valmisteen ainesosaluettelosta, että valmiste ei sisällä kiellettyjä aineita, jotka on lueteltu kosmetiikka-asetuksen liitteessä II. Lisäksi tarkistetaan, että käytetyt väriaineet, säilöntäaineet ja auringonsuoja-aineet ovat sallittuja.

Kosmetiikka-asetuksen liitteissä IV, V ja VI on luettelot ainesosista, jotka ovat sallittuja säilöntäaineita, väriaineita ja UV-suodattimia. Liitteessä III on lueteltu ne aineet, joita kosmeettiset valmisteet saavat sisältää tietyin rajoituksin. Tullilaboratorio tarkistaa, että näitä aineita on käytetty valmisteessa rajoitusten mukaisesti, ja että aineisiin liittyvät varoitukset on merkitty valmisteiden pakkauksiin.

Ainesosat pitää ilmoittaa kansainvälisen kosmeettisten ainesosien nimikkeistön mukaisilla INCI-nimillä (International Nomenclature Cosmetic Ingredient). Nimikkeistö on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä L 121, 8.5.2019. Jos INCI-nimeä ei ole, on käytettävä nimeä, joka sisältyy johonkin yleisesti hyväksyttyyn nimikkeistöön.