Koirien työskentely

Tullikoiria työskentelee lähes kaikilla Suomen tullitoimipaikoilla ulko-, sisä- ja Schengen-rajoilla. Valtaosa tullikoirista on rodultaan labradorinnoutajia. Labradorinnoutajien lisäksi tullikoirana voi nähdä esimerkiksi kultaisennoutajan, novascotiannoutajan tai vaikkapa cockerspanielin. Periaatteessa kaikki rodut soveltuvat tullikoiraksi, mikäli rodun ja yksilön ominaisuudet soveltuvat tullikoiran vaativiin tehtäviin erilaisissa toimintaympäristöissä

Pennut yksityisiltä kasvattajilta

Kun päätös uuden koiran hankinnasta Tulliin on tehty, valitaan koiranohjaaja halukkaiksi ilmoittautuneista tullitarkastajista. Koiranohjaaja valitaan Tullin henkilökunnasta, jolloin etuina on hyvä tullityön tuntemus sekä valitsijoiden kannalta ohjaajan tunnettuus työyhteisössä. 

Ohjaajavalinnan jälkeen koirakoulu ryhtyy etsimään sopivaa pentua yksityisiltä kasvattajilta. Useimmiten tulevat tullikoirat varataan huolellisesti valikoiduista pentueista jo ennen niiden syntymää. Tullikoiriksi pyritään valitsemaan sosiaalisia, tarmokkaita, rohkeita, yhteistyöhaluisia ja terveitä yksilöitä.

Ohjaajan koti on luovutusiästä lähtien lähes poikkeuksetta myös pennun koti. Kun koira noin seitsemän palvelusvuoden jälkeen jää eläkkeelle, se viettää yleensä myös eläkevuotensa ohjaajan luona.

Tullikoiran arki

Koira työskentelee päivittäin 8–12 tuntia, josta tehokasta työtä on kaksi–kolme tuntia. Työaika jaksotetaan 10–20 minuutin mittaisiksi rupeamiksi, jotta herkkyys säilyy.

Koiralle on varattu työpaikalle sopiva lepo- ja oleskelupaikka, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä. Tehokasta työaikaa ja terveyttä ylläpidetään tarjoamalla koiralle sopivassa suhteessa työtä, lepoa, laadukasta ravintoa ja monipuolista liikuntaa.