Koirien työskentely

Tullikoiria työskentelee lähes kaikilla Suomen tullitoimipaikoilla ulko-, sisä- ja Schengen-rajoilla. Valtaosa tullikoirista on rodultaan labradorinnoutajia. Labradorinnoutajien lisäksi tullikoirana voi nähdä esimerkiksi springerspanielin, sileäkarvaisen noutajan, kultaisennoutajan tai bordercollien. Periaatteessa kaikki rodut soveltuvat tullikoiraksi, mikäli rodun ja yksilön ominaisuudet soveltuvat tullikoiran vaativiin tehtäviin erilaisissa toimintaympäristöissä.

Pennut yksityisiltä kasvattajilta

Kun päätös uuden koiran hankinnasta Tulliin on tehty, valitaan koiranohjaaja halukkaiksi ilmoittautuneista tullitarkastajista. Koiranohjaaja valitaan Tullin henkilökunnasta, jolloin etuina on hyvä tullityön tuntemus sekä valitsijoiden kannalta ohjaajan tunnettuus työyhteisössä. 

Ohjaajavalinnan jälkeen koirakoulu ryhtyy etsimään sopivaa pentua yksityisiltä kasvattajilta. Useimmiten tulevat tullikoirat varataan huolellisesti valikoiduista pentueista jo ennen niiden syntymää. Tullikoiriksi pyritään valitsemaan sosiaalisia, tarmokkaita, rohkeita, yhteistyöhaluisia ja terveitä yksilöitä.

Ohjaajan koti on luovutusiästä lähtien lähes poikkeuksetta myös pennun koti. Kun koira noin seitsemän palvelusvuoden jälkeen jää eläkkeelle, se viettää yleensä myös eläkevuotensa ohjaajan luona.

Tullikoiran arki

Tullikoirien työskentely riippuu pitkälti olosuhteista ja koirasta. Tullikoirat pystyvät työskentelemään yllättävänkin pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti, mihin vaikuttavat koiran fyysinen kunto ja se, kuinka paljon työvuoroja se on tehnyt. Olosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka pitkään koirat jaksavat työskennellä yhtämittaisesti tai työpäivän aikana. Työpäivät jaksotetaan siten, että koiria voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti operatiivisessa toiminnassa eri liikennemuodoissa.

Koiralle on varattu työpaikalle sopiva lepo- ja oleskelupaikka, jossa on mahdollisimman vähän häiriötekijöitä. Tehokasta työaikaa ja terveyttä ylläpidetään tarjoamalla koiralle sopivassa suhteessa työtä, lepoa, laadukasta ravintoa, monipuolista liikuntaa ja työkyvyn ylläpitävää harjoittelua. Tullikoiria myös kuljetetaan niille soveltuvalla ajoneuvokalustolla, jossa on turvalliset ja käytännölliset koirien häkit.