Hyppää sisältöön

Ruokakoira Rico rikkoi 2 000 kilon löytörajan

Julkaisuajankohta 15.11.2021 11.30

Marraskuusta 2021 tuli ennätysten kuukausi, kun Tullin ruokakoira Ricon löytämien kiellettyjen elintarvikkeiden määrä ylitti kahden tuhannen kilon rajan. Rico työskentelee yhdessä ohjaajansa Kimmo Lindenin kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Ruokakoira Rico matkatavaralinjalla.
Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Rico on keväällä 2019 syntynyt labradorinnoutaja, joka aloitti työnsä Tullin ruokakoirana keväällä 2020. Se työskentelee yhdessä ohjaajansa Kimmo Lindenin kanssa ja heidän päätoiminen työpisteensä on Helsinki-Vantaan lentokenttä. Rico on yksi Tullin kahdesta ruokakoirasta. Tullin ensimmäinen ruokakoira, kultainennoutaja Aino, aloitti työnsä vuonna 2018 ja työskentelee ohjaajansa Seija Kontusen kanssa itärajalla. 

Ruokakoiran tehtävänä on löytää matkustajien mukanaan tuomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Tarkoituksena on torjua eläintautien, kuten afrikkalaisen sikaruton (ASF), leviämistä Suomeen. ASF on sikoja ja villisikoja tappava verenvuotokuumetauti, joka ei tartu ihmiseen. Virus voi kuitenkin levitä elintarvikkeiden, tavaroiden tai ihmisten mukana. Afrikkalainen sikarutto on levinnyt Aasiassa ja sitä on myös tavattu Euroopassa, joista lähimpänä Suomea Baltian maissa. 

Rajat rikki poikkeusaikana

Ruokakoira Rico haistelee reppua.
Rico on työskennellyt pandemian aikana pelkästään matkustajaliikenteessä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Eläintautien leviämisen estämiseksi eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti EU:n ulkopuolelta Suomeen on kokonaan kielletty. Tämän takia Rico ja Kimmo työskentelevät lähes ainoastaan EU:n ulkopuolelta tulevien lentojen parissa. Lentoja seurataan reaaliajassa ja päivän mittaan Rico ja Kimmo tarkastavat keskimäärin viidestä kuuteen lentoa. Rico tunnistaa liha- ja maitotuotteet niiden kaikissa muodoissa. Yleisin löydös lentojen matkatavaroista on raaka liha, mutta Rico on vielä lyhyen työuransa aikana ehtinyt löytää myös paljon muita tuotteita.

Rico on ollut työssään korvaamaton. Maaliskuussa 2021 se rikkoi tuhannen kilon löytörajan. Pandemiatilanteen hienoinen parantuminen ja sen myötä lentoliikenteen vilkastuminen ovat Kimmon mukaan osittain vaikuttaneet siihen, että Rico rikkoi nopeasti myös kahden tuhannen kilon löytörajan. Ricon tähänastinen työ Tullissa onkin pandemian takia ollut hieman normaalista poikkeavaa.

– Me olemme työskennelleet Ricon kanssa pandemian takia pelkästään matkustajaliikenteessä Helsinki-Vantaalla. Normaalina aikana olisimme myös tehneet työtä muun muassa satamassa Venäjältä tulevilla laivoilla sekä itärajalla. Työskentely ei siis ole ollut yhtä monipuolista kuin ei-pandemia-aikana, kertoo Kimmo. 

Normaaliin työnkuvaan kuuluisi myös se, että Rico ja Kimmo kävisivät itärajalla ja vastavuoroisesti ruokakoira Aino ja sen ohjaaja Seija Helsinki-Vantaalla. Myös tehostettu valvonta kuuluu ruokakoirien työnkuvaan, mikä ei ole ollut pandemian takia mahdollista. Ruokakoirat eivät siis tunne toisiaan ja ne ovatkin tavanneet toisensa vain muutaman kerran silloin, kun Rico oli pentu. 

Löydöt vaativat yhteispeliä koiran ja ihmisen välillä

Ruokakoira Rico ja koiranohjaaja
Ruokakoira tunnistaa liha- ja maitotuotteiden hajut työssä, työmatkalla ja vapaalla, joten koiran motivoiminen vaatii ohjaajalta taitoa. Kuva: Aku Häyrynen / Tulli

Työ ruokakoirana ei ole aina helppoa vaan päinvastoin. Kun työnä on ruoan, eli liha- ja maitotuotteiden, haistelu, voi tärkeän löydöksen haistaminen olla vaikeaa, koska hajuja on joka puolella. Hajut eivät rajoitu ainoastaan työpaikalle, vaan jo matkalla töihin ja vapaa-ajalla koira tuntee samoja hajuja. Siksi koiran motivoiminen voi välillä olla haastavaa ja hyvä työ vaatii koiran rinnalle tarkan ohjaajan. 

– Koiran lukeminen on todella tärkeää. Ihmisen on myös aina oltava hereillä, Kimmo kertoo. 

Kimmo Linden painottaa kuitenkin, ettei työ onnistuisi ilman apukäsiä. Näin suurien eläinperäisten elintarvikemäärien löytyminen ja 2 000 kilon rajan rikkoutuminen tässä ajassa ei onnistuisi ilman työkavereita, jotka auttavat Ricon löydösten esiin kaivamisessa. 

Teksti: Heidi Lyytikäinen

Tullikoirat