Hyppää sisältöön

Tullikoira löysi 12 kilon kannabislähetyksen – koirien avulla paljastuu suuriakin salakuljetuskokonaisuuksia

Julkaisuajankohta 3.10.2023 10.55
Tiedote

Tulli on tutkinut suuren kannabiserän maahantuontia, joka paljastui heinäkuussa 2023 tullivalvonnan yhteydessä Vantaalla. Tullikoira auttoi paikallistamaan huumelähetyksen. Koirat ovatkin loistava tuki tullirikosten tutkinnassa.

Tulli suoritti valvontaa Vantaalla sijaitsevan logistiikkayrityksen tiloissa heinäkuussa 2023, kun virkahuumekoira Hessu merkitsi ulkomailta saapuneen epäilyttävän lähetyksen. Pakettia tarkemmin tutkittaessa sen sisällöksi paljastui noin 12 kg kannabiskasvin kukintoa. Takavarikoidun huumausaine-erän arvo olisi katukaupassa ollut noin 240 000 euroa.

– Usein teemme Hessun kanssa valvontaa tavarantarkastusryhmän mukana rahti- ja pikarahtiliikenteessä. Näin tässäkin tapauksessa. Kollega pyysi koirapartiota mukaan eräälle tietylle varastolle. Tällä kertaa Hessu sai hajun jo varastohäkin ovella ja meni suoraan lähetyksen luokse, joten siitä arvelin, että taidetaan olla isomman jutun äärellä, kertoo Hessun ohjaaja Jani Laiho.

Huumekoira on tietyissä tullivalvonta- ja esitutkintatehtävissä erinomainen apu eikä sen työpanos ole korvattavissa muilla menetelmillä. Tällä kertaa tietopohjaisen riskianalyysin pohjalta tullivalvontaa suorittanut partio paljastikin huomattavan suuren huumausaine-erän, jonka oli tarkoitus saapua Suomen laittomille huumausainemarkkinoille.

– Posti- ja kumipyöräliikenteen valvonnassa tullikoirat ovat erinomaisena tukena ja usein koiran löydökset johtavat suurempienkin salakuljetuskokonaisuuksien jäljille. Tullirikostutkinnan näkökulmasta on hyvä, että meillä on mahdollisimman laajasti eri valvontakeinoja käytössämme, jotta pystymme pysäyttämään laittomien aineiden ja tuotteiden liikkumisen rajan yli mahdollisimman tehokkaasti, painottaa valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Vantaalla paljastanutta huumeiden maahantuontia on tutkittu rikosnimikkeellä törkeä huumausainerikos. Rikoksesta epäillään yhtä henkilöä ja sen tutkinnasta ovat vastanneet Tullin rikostutkinnan Helsingin ja Tampereen yksiköt. Esitutkinta on valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Tiedotteen kuvat Tullin mediapankissa.

Virkahuumekoirien SM-kisat käydään tällä viikolla Torniossa.

Vuodesta 2017 huumekoirana työskennellyt Hessu on rahti- ja postiliikenne-etsintöihin sekä matkustaja- ja matkatavaravalvontaan erikoistunut labradorinnoutaja, joka on palkittu vuoden 2022 tullikoirana.

Mediatiedote