Hyppää sisältöön

Tullikoirat

Ilmainen vuosikalenteri 2025

Tullikoirat valvonnan tukena

Tullin koiratoiminta on tuloksellista ja näkyvää yhteiskuntaa suojaavaa viranomaistoimintaa matkustaja- ja tavaraliikenteessä. Tullikoiria käytetään apuna tavaraan kohdistuvien kieltojen ja rajoitusten valvonnassa niin maa-, ilma- kuin meriliikenteessä. Tulli on kouluttanut ja käyttänyt koiria vuodesta 1969 alkaen.

Koiran hajuaisti on ylivertainen. Siinä missä ihmisen hajuaisti tunnistaa neliömetrin verran, koira pystyy tunnistamaan jalkapallokentällisen erilaisia hajuja. Suurin osa tullikoirista on koulutettu huumausaineiden etsintään. Tullissa työskentelee huumekoirien lisäksi koiria, jotka ovat saaneet koulutuksen myös savukkeiden ja nuuskan, käteisen rahan, aseiden ja räjähteiden sekä eläinperäisten elintarvikkeiden etsintään. 

  • Huumekoiran tärkein tehtävä on estää ja paljastaa huumausainerikoksia matkustaja- ja tavaraliikennevirroista maahantuonnin, viennin sekä kauttakuljetusten yhteydessä. 
  • Savuke- ja nuuskakoirat etsivät suuria savuke- tai nuuskaeriä kaupallisesta tavaraliikenteestä.
  • Rahakoirat torjuvat muun muassa harmaata taloutta etsimällä suuria käteismääriä matkustajilta ja tavaraliikenteestä. 
  • Ase- ja räjähdekoiran tehtävänä on löytää postilähetyksistä, lentomatkustajien matkatavaroista ja lentorahdista aseita, aseiden osia, ampumatarvikkeita ja räjähdeaineita sekä niiden lähtöaineita. 
  • Ruokakoirat on koulutettu etsimään eläinperäisiä elintarvikkeita, joiden mukana afrikkalainen sikarutto voi levitä Suomeen.

Koiran toimenkuvaan voivat kuulua mm. satamat, lentokentät, rekka- ja henkilöautot, pienveneet, varastot, matkustajahallit, maastot sekä kaikki mahdolliset välineet ja paikat, millä erilaisia tuotteita salakuljetetaan tai missä niitä säilytetään. Jos kohtaat työskentelevän tullikoiran, annathan sille työrauhan! Tullikoiria voi tavata ja päästä rapsuttamaan erilaisissa tapahtumissa sekä oppilaitosvierailuilla. 

Koulutus

Tullikoiran koulutus perustuu leikkiin. Koiran kouluttaminen aloitetaan sosiaalistamisella, ympäristöharjoittelulla ja työympäristöön tutustumisella noin seitsenviikkoisena ohjaajan, kasvattajan tai kennelalan opiskelijan luona. Pentu testataan puolivuotiaana viikon pituisella testausjaksolla. Jakson aikana selvitetään koiran luonnetta ja koulutettavuutta. Testaamisen tarkoituksena on myös karsia sopimattomat yksilöt ja valmentaa ohjaajaa toimimaan siten, että vuoden ikäisenä pentu olisi valmis varsinaiseen koulutukseen.

Kurssien suunnittelussa ja kokoonpanossa otetaan huomioon työparin osaaminen ja ammattitaito sekä ympäristöt, joissa koiran kanssa tullaan työskentelemään. Sen on pystyttävä työskentelemään väentungoksessa, metelissä, voimakkaissa hajuissa ja ahtaissa paikoissa. Koulutuksen aikana tehdään käytännön harjoituksia kaikenlaisissa mahdollisissa työympäristöissä, jotta koira harjaantuisi työskentelemään myös muunlaisissa ympäristöissä kuin missä sen tavallinen virkapaikka on.

Työssä oleville koirille järjestetään vuosittain tasontarkastuksia, joissa opitaan uutta ja kerrataan jo koulutettuja asioita, korjataan mahdollisia virhetoimintoja ja harjoitellaan etsintää aidoissa työskentely-ympäristöissä. Myös koirien terveys tarkastetaan vuosittain tasontarkastusten yhteydessä. Koiraa ohjaajineen koulutetaan aina koiran eläköitymiseen asti.

Projektikoirat

Projektikoiratoiminnalla ylläpidetään pientä reserviä kasvamassa olevia koiria äkillisten sairauksien, tapaturmien ym. yllättävien tilanteiden varalle. Normaalisti kestää noin 1,5 vuotta hankkia, kasvattaa ja kouluttaa työnjatkajia työssäoleville tullikoirille.

Tulli hankkii ja omistaa projektipennut normaaliin tapaan, mutta niiden kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaa kennelalan oppilaitos tai kasvattaja noin 1 vuoden ikään saakka. Koirat viettävät oppilaitoksessa tai kasvattajan luona ensimmäisen elinvuotensa, jossa niille tarjotaan normaalin pennun elämän lisäksi eri kehityskaudet sekä tulevat työtehtävät huomioivaa kasvatusta. Noin vuoden ikäisenä koira luovutetaan Tullin koiranohjaajalle, jolloin aloitetaan varsinainen erikoisetsintäkoulutus.

Suomen valtio myöntää tullikoiratoiminnalle budjettirahoituksen, eikä Tulli kerää lahjoitusvaroja tullikoiratoimintansa ylläpitämiseksi. Tullikoiratoimintaa voivat kuitenkin halutessaan tukea yleishyödylliset yhdistykset määrittelemänsä suuruisella rahalahjoituksella tai yksityiset henkilöt testamenttaamalla omaisuuttaan.

Tullikoirille tehdyt rahalahjoitukset käytetään lyhentämättöminä Tullin koiratoimintaan. Tavaroihin, koiranruokaan tai hyvinvointipalveluihin liittyviä lahjoituksia emme vastaanota. Lahjoitus on vastikkeetonta.

Missä tullikoiran voi tavata?

Tullikoirat ovat Tullin hyväntahdon lähettiläitä ja tärkeitä virkamiehiä, joihin voit törmätä rajanylityspaikkojen lisäksi esimerkiksi Tullin messuosastolla tai muissa tapahtumissa.

Tullikoirien kuulumisia voit seurata sekä Tullikoirien Facebook-sivulla että tällä sivustolla.

Lisätietoja Tullin viestinnästä, viestinta@tulli.fi