Tullikoiranohjaajan työ vaatii hyvää kuntoa

Julkaisuajankohta 17.10.2022 16.22

Koiranohjaajan työ ei ole vain tullikoiran taluttelua hihnassa, vaan henkistä kanttia ja fyysistä kuntoa vaativaa työtä. Koiranohjaajan urasta haaveilevan kannattaa hakeutua ensitöikseen Tullin tehtäviin.

Virka-asuinen koiranohjaaja taluttaa tullikoiraa hihnassa ulkona merikonttien luona.
Marko Kiiski ja Heta kiertävät tarkastamassa merikontteja Kotkan satamassa. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli

Tullikoirat herättävät ihastusta niin messuilla kuin mediassakin, mikä saa monet haaveilemaan tullikoiranohjaajan ammatista. Koiranohjaajan työ on kuitenkin vaativa tehtävä, joka sitoo tekijäänsä myös vapaa-aikana.

– Koiranohjaajan työhön saattaa liittyä mielikuvia, jotka eivät vastaa todellisuutta. On aivan eri asia omistaa tullikoira kuin siviilikoira, Tullin koirakoordinaattori Marko Kiiski sanoo.

Kiiski kannustaakin koiranohjaajan työstä kiinnostuneita hakeutumaan ensin Tulliin töihin. Koiranohjaajaksi valittavalta edellytetään muun muassa vakinaista virkaa Tullissa ja suoritettuja tullialan perus- ja jatkokoulutuksia.

– Koiranohjaajaksi hakevalta ei odoteta niinkään kokemusta koirista vaan päinvastoin Tullista. Kokemus kotikoirasta ei ole tietenkään haitaksi, Kiiski sanoo.

Vaikka koiranohjaajan ammatti herättää kiinnostusta, Tulli tarjoaa entistä enemmän myös muita mielenkiintoisia tehtäviä.

– Etenkin Tullin valvontatehtävät, kuten tavaroiden ja matkustajien tarkastaminen, antavat hyvän pohjan hakea koiranohjaajaksi. Myös koiranohjaajan työhön kuuluu samoja tehtäviä, Kiiski sanoo.

Maahan kyykistyvä tullikoira katsoo ohjaajaansa suoraan silmiin satamassa. Virka-asuinen koiranohjaaja katsoo koiraa silmiin ja on selin katsojaan päin.
Heta on löytänyt harjoitusjäljen ja ilmaisee löytöä ohjaajalleen. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli

Tullikoiraa on lenkitettävä myös vapaa-ajalla

Tullissa työskentelee tällä hetkellä noin neljäkymmentäviisi koiranohjaajaa ja vastaava määrä tullikoiria. Myös Kiiskellä on oma tullikoira, kuusivuotias labradorinnoutaja Heta, joka työskentelee huumekoirana. Kiiski iloitsee siitä, että Tulliin on saatu myös uusia koiranohjaajia.

– Koiranohjaajia haetaan aina tarvittaessa. Viime vuosina etenkin pääkaupunkiseudulle on ollut avoinna useita koiranohjaajan tehtäviä, Kiiski sanoo.

Tullikoira elää vapaa-ajalla ohjaajansa kotikoirana. Koiranohjaajalla on hyvä olla myös tukiverkosto, jotta koiran voi antaa tarvittaessa hoitoon. 

– Tullikoiraa pitää ulkoiluttaa säällä kuin säällä. Koiranohjaajan on tärkeää nauttia lenkkeilystä, sillä tullikoiran kuntoa on ylläpidettävä aktiivisesti myös vapaa-ajalla, Kiiski sanoo.

Tullikoiran työura kestää seitsemästä kahdeksaan vuotta. Tullin koirakoulu hankkii tullikoiranpennut, joten omasta siviilikoirasta ei voi kouluttaa tullikoiraa. Koiranohjaajan toivotaan sitoutuvan työhönsä vähintään yhden tai kahden tullikoiran uran mittaiseksi ajaksi. 

– Kun tullikoira jää eläkkeelle, koiranohjaajat haluavat lähes poikkeuksetta pitää eläkeläiskoiran itsellään tai omassa lähipiirissään, Kiiski sanoo.

Tullikoira loikkii kuorma-autojen välissä satamassa. Virka-asuinen koiranohjaaja seuraa koiraa selin katsojaan päin.
Marko Kiiski ja Heta harjoittelevat Kotkan satamassa. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli

Koiran tekemä löydös on koiranohjaajan työn suola

Koiranohjaajan työtä tehdään vaihtelevissa olosuhteissa ympäri Suomen niin rajoilla, lentokentillä kuin satamissakin. Koiranohjaajan työhön sopii henkilö, joka on liikunnallinen ja pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. 

Koiranohjaaja on lisäksi koko ajan esillä ja voi joutua työssään äärimmäisen stressaaviin tilanteisiin. Myös koira aistii ohjaajansa mielentilan.

– Koiranohjaajan epävarmuus heijastuu herkästi koiraan. Koiranohjaajalta vaaditaankin hyvää stressinhallintaa, Kiiski sanoo.

Kiisken mielestä koiranohjaajan työssä on parasta se, kun oma koira tekee ratkaisevan huumausainelöydöksen ja estää rikoksen. Tietääkö tullikoira, että se tekee työtä?

– Koira kyllä ymmärtää olevansa töissä, kun se saa ylleen tullikoiran valjaat, Kiiski sanoo.

Tullikoira ja virka-asuinen koiranohjaaja satamassa merikonttien luona kaukaa kuvattuna.
Koiranohjaajat työskentelevät vaihtelevissa olosuhteissa ympäri Suomen muun muassa satamissa. Kuva: Aku Häyrynen/Tulli

Teksti: Niina Kellinsalmi

Artikkeli