Kokenutkin koiranohjaaja oppii jatkuvasti uutta

Julkaisuajankohta 18.8.2022 16.44

Koiranohjaajan työ haastaa mutta palkitsee. Ohjaaja ei ole koskaan valmis, vaan työ vaatii jatkuvaa uuden oppimista. Paras palkinto hyvin tehdystä työstä ovat koiran onnistumiset ja yhdessä tehdyt löydöt.

Kuvassa keskellä koirapatsas. Patsaan ympärillä ja taustalla on ihmisiä. Tullin haalariin pukeutunut mies, jonka vieressä seisoo musta labradorinnoutaja, vetää sinistä kangasta patsaan päältä.

Mika Niemenmaa on työskennellyt Tullissa 34 vuotta, joista 20 koiranohjaajana. Vuosien aikana osaaminen on karttunut valvontatyöstä ja erilaisista ympäristöistä niin itsenäisesti kuin koirienkin kanssa. 

Mika aloitti työt Tullissa muonitusvalvonnassa, johon kuului esimerkiksi risteilyalusten tax free -tuotteiden valvonta, vuonna 1988. Myöhemmin hän siirtyi matkustajapuolelle, jossa Mika pääsi vuosien aikana erikoistumaan huumeiden valvontaan. Työ huumekoiran ohjaajana sopi urakehitykseen kuin nappi silmään. 

Tullikoiranohjaajalta edellytetään osaamista valvontatyöstä. Mikan 14 vuoden kokemus antoi hyvät valmiudet jatkaa työtä koiran kanssa.

- Ei riitä, että osaa toimia koiran kanssa. Mitä enemmän tullitarkastaja tietää valvontatyöstä ja -alueesta, sitä tehokkaammin koiran kanssa pystyy tekemään työtä, Mika kiteyttää. 

Erilaiset koirat kouluttavat myös ohjaajaa

Tullin haalariin pukeutunut mies pitää mustaa koiranpentua sylissään.
Mikan ensimmäinen tullikoira Rampe opetti paljon koiran kanssa työskentelystä. Kuva: Tulli.

Mikalla oli jo ennestään kokemusta koirista perheenjäseninä, mutta koiran koulutus tuli tutuksi vasta tullikoiranohjaajana. Vankka osaaminen valvontatyöstä mahdollisti uudessa roolissa täyden keskittymisen koiran kouluttamiseen ja luottamuksen rakentamiseen.

Mika myöntää, että työskentelyn aloittaminen ensimmäisen koiran kanssa jännitti, mutta Tullin koirakoulun järjestämä koulutus antoi hyvän pohjan yhteistyölle.

- Vaati totuttelua löytää sopiva rytmi ensimmäisen koirani Rampen koulutuksen ja levon välillä, jotta koira sai riittävästi palautumisaikaa. Mutta kokeilemalla oppi, mikä sopii koiralle parhaiten, Mika kertoo.

Koiran kanssa työskentely on erilaista kuin perhekoiran kanssa elely. Työssä koiran eleitä on seurattava tarkasti ja kun koira merkkaa löydön, siihen pitää voida luottaa. Tämän Mika on oppinut kantapään kautta.

- Luulen, että Rampe oli tehokkaampi koira kuin mitä tuloksemme antoivat ymmärtää, sillä itse en osannut reagoida vielä kaikkiin Rampen eleisiin, kun vasta harjoittelin koiran kanssa työskentelyä.

Mikan toinen koira Dani puolestaan merkkasi niin innokkaasti ja selvästi, ettei siihen voinut olla reagoimatta. 

- Dani oppi niin nopeasti, että pelkäsin pilaavani koiran, ellen osaisi kouluttaa sitä oikein, Mika muistelee. 

Kolmas tullikoira Pepi on ollut Mikan koirista arin, ja sen totuttaminen erilaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin on vienyt enemmän aikaa. 

- Meidän piti panostaa muita koiria enemmän luottamuksellisen suhteen rakentamiseen. Vaikka Pepi on kotonakin epäsosiaalinen, se on tähänastisista koiristani ollut tottelevaisin ja helpoin käsitellä, Mika kuvailee.

Haalaripukuinen mies kävelyttää mustaa labradorinnoutajaa puistossa.
Jokainen koira on yksilö. Mika ja Pepi panostivat koulutuksen alkuvaiheessa "ympäristöoppiin". Kuva: Tulli.

Koirat ovat opettaneet miehelle paljon koulutuksesta ja erilaisista tilanteista. 

- Olen saanut työskennellä kolmen hyvän koiran kanssa. Ne ovat kaikki olleet aivan erilaisia persoonia ja jokaisen kohdalla olen opetellut juuri kyseiselle koiralle toimivat koulutus- ja työskentelytavat. Niistä jokainen on myös kouluttanut minua paremmaksi ohjaajaksi, Mika kertoo.

Koirakko tekee näkyvää työtä, joka palkitsee

Tullin haalariin pukeutunut mies ja musta labradorinnoutaja tutkivat laatikkoa postin hihnalla.
Mika ja tullikoira Dani tulivat tutuksi matkustajille Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Tulli.

Sosiaalisuudesta ja esiintymistaidoista on koiranohjaajan työssä apua, sillä koirakot ovat näkyvässä roolissa ja käyvät erilaisissa tilaisuuksissa kertomassa Tullista.

Ainutlaatuinen tilaisuus esitellä Tullin työtä tuli vastaan, kun Suomen Tulli -televisiosarjan kuvaukset alkoivat vuoden 2010 loppupuolella Mikan ja silloisen huumekoiran Danin ollessa työvuorossa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tuotantoyhtiö näki koirakon työssä ja pyysi heitä mukaan.

- Sarjan myötä Danista tuli todella suosittu ja se onnistui tekemään Tullin valvontatyötä katsojille tutuksi kiinnostavalla tavalla. Matkustajat ovat tulleet juttelemaan meidän tullitarkastajien kanssa ja halunneet ottaa kanssamme yhteiskuvia, Mika nauraa.

Kaikki tullikoirat ja koiranohjaajat tekevät arvokasta ja näkyvää työtä yhteiskunnan suojaamiseksi. Tästä kunnianosoituksena Tulli sai syksyllä 2021 yksityisen taiteilijan lahjoittaman tullikoirapatsaan. Patsas sijoitettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jossa sen esikuva Dani työskenteli. 

- Olen hyvin onnellisessa asemassa, että olen saanut työskennellä kolmen hienon koiran kanssa ja että työtämme arvostetaan myös yhteiskunnassa. On hienoa saada palautetta ja kiitosta ulkopuolelta, mutta kyllä kaikista paras palkinto tehdystä työstä on koiran onnistuminen ja löydöt, Mika kiteyttää.

Teksti: Iina Koukku

Artikkeli