Ravintolisät

Ravintolisät voidaan luokitella elintarvikkeiksi, itsehoitovalmisteiksi tai lääkkeiksi. Lääkkeiden tuonnissa on rajoituksia ja kieltoja.

  • Jos tilaat netistä tai tuot matkalta mukanasi ravintolisiä, sinun vastuullasi on selvittää Fimeasta, onko valmiste luokiteltu Suomessa lääkkeeksi. Selvittämällä asian etukäteen varmistat, ettet syyllisty lääkerikkomukseen tai -rikokseen.

Voit joutua maksamaan netistä tilaamastasi ravintolisästä valmisteveroja, kuten virvoitusjuomaveroja, jos ravintolisä ei ole maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukainen ravintolisä.

Valmisteiden luokittelussa lääkkeiksi on eroja eri maiden välillä

Samaa valmistetta voidaan myydä joissain maissa ravintolisänä, kun taas toisissa maissa se onkin lääke. Suomessa Fimean tehtävänä on päättää, luokitellaanko aine tai valmiste lääkkeeksi. Valmiste voidaan luokitella reseptilääkkeeksi, itsehoitolääkkeeksi tai kansainvälisten sopimusten perusteella huumausaineeksi.

Mitä ovat ravintolisät?

Ravintolisiä ovat esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun ja rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet sekä tietyt yrtti-, levä- ja mehiläisvalmisteet.

Lue lisää ravintolisistä Ruokaviraston sivuilta.


Selvitä etukäteen, voitko hankkia valmistetta laillisesti

Tiedot voi selvittää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta:

Ravintolisät

Lääkeluettelo

Miksi tilaamani ravintolisä onkin lääke?


Asiasanat Ravintolisät