Kielletyt tavarat

Lääkkeitä ei saa tilata Eta-alueen ulkopuolelta

Huomioi, että lääkkeitä ei saa tilata Eta-alueen ulkopuolelta. Tällaisia lääkkeitä ovat myös erektiolääkkeet. Varmista, mistä maasta tilaat lääkkeen. Eta-alueeseen eli Euroopan talousalueeseen kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Voit tilata lääkkeitä Eta-alueelta, mutta tilaamiseen liittyy rajoituksia. Lue rajoituksista Fimean sivuilta. Huomioi, että reseptilääkkeitä voit tilata ainoastaan reseptillä eli lääkemääräyksellä. Varmista, että verkkoapteekki, josta teet tilauksen, on laillinen. Lue Fimean sivuilta, mistä tunnistat laillisen verkkoapteekin.

Tarkista tuontikiellot ennen tilaamista Tullin rajoituskäsikirjasta – tilaajana olet vastuussa määräysten noudattamisesta.

Esimerkkejä kielletyistä tavaroista

  • Yksityishenkilönä et saa hankkia tai vastaanottaa ulkomailta biosidia sisältäviä tuotteita, jollei niiden pakkauksissa ole Tukesin lupanumeroa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi hyttyskarkottimiin tarkoitetut hyttystyynyt tai jyrsijämyrkyt sekä punkkipannat koirille. Lisätietoa saat Tukesista: Biosidit 
  • Nuuskan hankkiminen ja vastaanottaminen Suomen ulkopuolelta on kielletty. Nuuskan tilaaminen netistä on laitonta. Lisätietoa saat Valvirasta.
  • Elintarvikkeiden tuonnilla voi olla kieltoja. Esimerkiksi liha- ja maitotuotteiden tuonti on kielletty EU:n ulkopuolelta. Kysy lisää Ruokavirastosta.
  • Lääkkeitä ei saa tilata Eta-alueen ulkopuolelta. Varmista, mistä maasta tilaat lääkkeen. Tällaisia lääkkeitä ovat myös erektiolääkkeet ja minoksidiilia sisältävät hiustenlähtöä ehkäisevät lääkevalmisteet. Eta-alueeseen eli Euroopan talousalueeseen kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaiden lisäksi Norja, Islanti ja Liechtenstein.
  • Huumausainetta sisältävän lääkevalmisteen hankkiminen ja vastaanottaminen Suomen ulkopuolelta on kielletty. Lisätietoa saat Fimeasta.
  • Eläinlääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen Suomen ulkopuolelta on kielletty. Lisätietoa Fimeasta.
  • Nyrkkirautojen, stilettien, heittotähtien, sähkölamauttimien, sähköpatukoiden sekä tarkkuussinkojen ja -linkojen maahantuonti on kielletty. Lue lisää Tullin rajoituskäsikirjasta.
  • Tekijänoikeutta loukkaavien tuotteiden ja tuoteväärennösten maahantuonti on kielletty.
  • Yksityishenkilöt eivät voi tilata tai tuoda Suomeen ilotulitteita Eta-alueen ulkopuolelta. Ilotulitteita voi tilata ja tuoda Suomeen Eta-alueelta. Huomioi, että Suomessa ilotulitteita valvoo kuitenkin Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Euroopan talousalueeseen (Eta) kuuluvat Euroopan unionin jäsenmaat, Norja, Islanti ja Liechtenstein.

    Ilotulitteita saa lähettää ja viedä Suomesta sekä Eta-alueelle että Eta-alueen ulkopuolelle. Huomioi, että ilotulitteilla voi olla kuitenkin rajoituksia tai kieltoja siinä maassa, johon viet tai lähetät ilotulitteita. Rajoitukset ja kiellot saat selville esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta tai suurlähetystöstä.

  • Tietyille kasveille, puille, hedelmille, kasvituotteille ja muille tavaroille on maahantuontikieltoja. Selvitä tällaisten tavaroiden tuontikiellot Ruokaviraston nettisivuilta tai kysy tarvittaessa lisää Ruokavirastosta.

Vaarallisia esineitä koskevien säännösten rikkominen
Tapauksia rikosnimikkeellä ”vaarallisia esineitä koskevien säännösten rikkominen” nousee säännöllisesti esiin Postin kautta yksityishenkilöille saapuneiden lähetysten valvonnan yhteydessä. Tulli ottaa usein haltuun vaarallisia esineitä, kuten sähkölamauttimia, jousipatukoita, stilettejä, heittotähtiä ja nyrkkirautoja.

Huomioi nämä

Lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen Eta-alueen ulkopuolisesta valtiosta on kielletty

Lääkevalmisteiden hankkiminen on sallittua vain Eta-alueelta

Yksityishenkilö voi vastaanottaa henkilökohtaiseen käyttöönsä resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita toisesta Eta-maasta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän edellyttäen, että:

  1. lääkevalmisteella on myyntilupa valtiossa, josta se on hankittu, tai jos lääkevalmisteella ei ole myyntilupaa, sen hankinta on perustunut lääkkeen määräämiseen oikeutetun henkilön asianmukaisesti antamaan lääkemääräykseen;
  2. lääkevalmiste on hankittu toimittajalta, jolla on valmisteen ostomaassa oikeus lääkkeiden vähittäisjakeluun; ja
  3. henkilö pystyy tarvittaessa osoittamaan, että lääkevalmiste on tarkoitettu hänen omaan lääkitykseensä. Reseptilääkkeestä tämä tulee osoittaa lääkkeen määräämiseen oikeutetun henkilön asianmukaisesti antamalla lääkemääräyksellä tai lääkärintodistuksella, tai apteekista saatavalla yhteenvetotulosteella mikäli kyseessä on sähköinen resepti (eResepti).
  4. Jos olet tilannut lääkevalmisteita postitse Eta-alueelta, sinulla tulee olla tarvittavat asiakirjat ennen lääkevalmisteen vastaanottamista.
  5. Itsehoitolääkkeet: Jokaiselle lääkevalmisteelle ja sen pakkauskoolle määritellään reseptistatus, joka kertoo, saako kyseistä lääkettä toimittaa ilman reseptiä ja kuinka suuren pakkauskoon sitä voi ostaa ilman lääkemääräystä. Tilatessasi netistä lääkkeitä varmista pakkauskoot ja reseptistatus lääkevalmisteelle. Lisätietoja saat Fimeasta: fimea.fi - Itsehoitovalmisteet

Jos tilaat lääkkeitä netistä tai nettiapteekeista varmista, että apteekki on laillistettu lääkkeiden etämyyntiin. Euroopan unionin alueella toimivat verkkopalvelut tunnistaa yhteisestä tunnuksesta. Lue lisää: fimea.fi - Verkkopalvelun yhteinen eurooppalainen tunnus.

  • Huumausainetta sisältäviä lääkevalmisteita ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.
  • Eläinlääkevalmisteita ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

Jos ostat netistä melatoniinia sisältäviä valmisteita, selvitä tuotteen annostus ja käyttötarkoitus. Näin varmistat, ettet tietämättäsi tee lääkerikosta. Melatoniinivalmiste voidaan luokitella lääkkeeksi tai ravintolisäksi. Muistathan, että lääkkeitä ei saa tilata netistä Eta-alueen ulkopuolelta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: jos valmiste sisältää enintään 1,9 mg melatoniinia päiväannoksessa ja sen käyttötarkoitus on esimerkiksi nukahtamisajan lyhentäminen tai aikaerorasituksen lievittäminen, se luokitellaan yleensä ravintolisäksi. Valmisteen käyttötarkoitus selviää pakkausmerkinnöistä ja mainonnasta. Tällaisiin ravintolisiin Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei puutu.

Muista seuraavat asiat:

  • Sellainen melatoniinia sisältävä valmiste, jonka käyttötarkoitukseksi on ilmoitettu unettomuuden hoito, luokitellaan päiväannostuksesta riippumatta aina reseptilääkkeeksi.
  • Valmiste, jonka päiväannos melatoniinia on tasan 2 mg tai enemmän, luokitellaan aina reseptilääkkeeksi.
  • Jos tilaat liian vahvan valmisteen tai valmisteen, joka on tarkoitettu unettomuuden hoitoon, syyllistyt reseptilääkkeen tilaamiseen ilman lääkemääräystä.

Lue lisää melatoniinista Fimean sivuilta:


Tulli valvoo maahantuotavien tavaroiden rajoitusten alaisuutta riskianalyysin keinoin, hyödyntämällä läpivalaisua ja tullikoiria sekä tarvittaessa tekemällä tavarantarkastuksia.


Sovellettavan lainsäädännön löydät Tullin rajoituskäsikirjasta, asiaa ohjeistavasta kohdasta.


Lisää aiheesta

  • Ruokavirasto – (mm. luontaiselintarvikkeet ja ravintolisät, eläinten tuonti)
  • STUK – (mm. lasertuotteet)
  • Fimea – (mm. rohdosvalmisteet, lääkkeelliset homeopaattiset ja antroposofiset tuotteet sekä ohjeet aineen luokittelupyynnön tekemiseen)
  • Ympäristö – (mm. uhanalaiset eläimet ja kasvit ja niistä valmistetut tuotteet/CITES)
  • Poliisi – (mm. aseet ja aseiden osat)
  • Liikenne- ja viestintävirasto Traficom (mm. tele- ja viestintälaitteiden taajuudet)
  • Valvira (mm. nuuska)

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta