Elintarvikkeet

Kun saavut EU-maista

EU-maista saapuessasi voit pääsääntöisesti tuoda matkalta mukanasi tuliaisiksi eläinperäisiä elintarvikkeita ilman rajoituksia. Lisätietoa Ruokaviraston verkkosivuilta. Muistathan kuitenkin afrikkalaisen sikaruton leviämisen riskin. 

Kun saavut EU-maiden ulkopuolelta

Tuliaistuontia EU:n ulkopuolelta on rajoitettu, ja määräyksistä vastaa Ruokavirasto. Et saa tuoda esimerkiksi lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita.

Äidinmaidonvastiketta, vauvanruokaa ja erityisistä lääketieteellisistä syistä tarvittavia elintarvikkeita saat kuitenkin tuoda enintään 2 kg:n erän. Tuotteiden pitää olla tunnettuja tuotemerkkejä avaamattomissa alkuperäisissä vähittäismyyntipakkauksissaan, ellei niitä parhaillaan käytetä, ja säilyä huoneenlämmössä.

Hedelmät ja vihannekset

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta.

Ei omenaakaan EU:n ulkopuolelta

Eläinperäiset elintarvikkeet

Eläinperäisten elintarvikkeiden ja esimerkiksi lemmikkieläinten ruokien tuontia EU:n ulkopuolisista maista on rajoitettu eläintautien riskin leviämisen vuoksi. Ratkaisevaa on, mistä maasta elintarvikkeet tuot. Tutustu ohjeisiimme, ja ole tarvittaessa yhteydessä Ruokavirastoon.

Poikkeus:
Voit tuoda lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita seuraavista EU:n ulkopuolista maista: Andorra, Liechtenstein, Norja, San Marino, Sveitsi ja Islanti. Tuotavien tuotteiden määrää ei ole rajoitettu, kunhan
- tuomisten arvo ei ylitä tuliaistuonnille asetettuja rajoja ja
- niiden määrää voidaan pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.

Kalastustuotteet

Voit tuoda kalastustuotteita 20 kg tai yhden suolistetun kalan painosta riippumatta.

Painorajoitus ei koske seuraavia maita: Andorra, Liechtenstein, Norja, San Marino, Sveitsi, Färsaaret ja Islanti.

Huomaa kuitenkin, että lähtömaa, esimerkiksi Norja, voi rajoittaa kalastustuotteiden vientiä. Tarkista vientirajoitukset lähtömaan tullista.

Elintarvikkeita, joita voit tuoda tuliaisiksi ilman määrällisiä rajoituksia

EU:n tuliaistuontiasetuksen mukaan matkustaja voi tuoda ilman määrällisiä rajoituksia mm. seuraavia elintarvikkeita:

  • Leipä, kakut, keksit, suklaa ja muut sokerileipomotuotteet (mukaan lukien makeiset), joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä.
  • Makaronivalmisteet ja nuudelit, joita ei ole sekoitettu lihatuotteiden kanssa tai täytetty niillä.
  • Lopulliselle kuluttajalle pakatut keittoliemet ja mausteet.
  • Lihauutteet ja lihaliemitiivisteet.
  • Kaikki muut elintarviketuotteet, jotka eivät sisällä tuoretta tai jalostettua lihaa tai maitoa, ja jotka sisältävät alle 50 % jalostettuja muna- tai kalastustuotteita.

Huomaa myös, että yllä olevien rajoitusten lisäksi tuliaistuonnissa on aina noudatettava myös suojapäätöksiä. Suojapäätösten seuraaminen on aina tuojan vastuulla.

Muut eläimistä saatavat elintarvikkeet

Voit tuoda muita tuotteita, kuten hunajaa, sammakonreisiä, etanoita tai kananmunia, kunhan määrä ei ylitä 2 kg.

Kaviaaria saa tuoda ilman EU:n CITES-tuontilupaa enintään 125 grammaa. EU:n CITES-sopimus koskee uhanalaisten ja suojeltujen luonnonvaraisten eläinten ja kasvien sekä niistä saatavien tuotteiden kauppaa.

Huomioi nämä

Tulli valvoo maahantuotavia kasviperäisiä elintarvikkeita, mutta yksityishenkilön mausteiden tuonti omaan käyttöön tai lahjaksi ei kuulu valvonnan piiriin. Mausteisiin liittyy kuitenkin riskejä, sillä ne voivat sisältää esimerkiksi hometoksiineja tai salmonellaa. Tietyt mausteet ovat olleet EU-tasoisessa tehovalvonnassa juuri siksi, että niissä on todettu olevan terveyshaittaa aiheuttavia ongelmia. Huono laatu selviää vain laboratoriotutkimuksilla.

Lue lisää: Elintarvikkeet


Metsästysmuistojen ja metsästysretkeltä tuotavien lihojen tuontiin liittyy rajoituksia. Lisätietoa rajoituksista löydät Ruokaviraston nettisivuilta. Jos tarvitset lisätietoja, ole yhteydessä Ruokavirastoon. 


Jos eläinperäisten elintarvikkeiden tuonti ei täytä edellä mainittuja vaatimuksia, on tuontierät toimitettava maksulliseen eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen. Tuonti on sallittua vain Helsingin, Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Vaalimaan kautta. Tuotteiden on oltava kaupallisen tuonnin ehtojen mukaisia (sallittu tuontimaa ja laitos, EU-mallin mukainen terveystodistus). Muussa tapauksessa tuotteet on luovutettava tullille hävitettäväksi. Lisätietoa Ruokaviraston nettisivuilta.


Lisää aiheesta

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta