Hyppää sisältöön

Tulli paljasti vuonna 2020 yli 6 600 tullirikosta – rikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus merkittävä

Julkaisuajankohta 8.3.2021 8.45
Tiedote

Tullirikoksia paljastettiin vuonna 2020 yhteensä yli 6 600. Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus oli noin 57 miljoonaa euroa. Huumausaineita Tulli takavarikoi lähes 770 kiloa. Nikotiinivalmisteita takavarikoitiin suuri määrä. Tulli otti vuoden aikana takavarikkoon myös ennätysmäärän nuuskaa sekä eniten marihuanaa yli vuosikymmeneen.

Tullirikosten määrä laski vuonna 2020 alimmilleen viiteen vuoteen. Tähän vaikuttivat erityisesti poikkeuksellinen koronavuosi ja Tullin merkittävä puuttuminen huumausaineiden verkkokauppaan. 

”Tullirikosten kokonaismäärän lasku johtui pääosin kahdesta syystä. Ensinnäkin Tulli onnistui paljastamaan ja sulkemaan merkittävän määrän TOR-verkossa toimivia laittomia kauppapaikkoja, kuten Sipulimarketin ja Silkkitien. Kun nämä suuret laittomat kauppapaikat suljettiin, suoraan kuluttajaostajille toimitettavien pienten huumelähetysten määrä väheni merkittävästi. Toiseksi kansainvälisen matkustajaliikenteen määrä romahti koronarajoitusten takia, minkä vuoksi myös matkustajaliikenteessä paljastettujen tullirikosten määrä väheni”, kertoo Tullin rikostorjunnan päällikkö Sami Rakshit.

Tullirikosten torjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus pysyi merkittävänä

Tullirikostorjunnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus vaihtelee vuosittain. Vuonna 2020 vaikuttavuus oli noin 57 miljoonaa euroa, kun taas vuonna 2019 noin 70 miljoonaa euroa. Muutos edellisvuoteen johtui suurelta osin törkeiden veropetosten määrän vähentymisestä. Suurin osa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta, 26 miljoonaa euroa, muodostui takaisin saadusta rikoshyödystä. Talousrikostorjunnan vaikuttavuudesta merkittävin osa muodostui tutkittujen rikosjuttujen aiheuttamista vahingoista, joiden määrä vuonna 2020 oli noin 10 miljoonaa euroa.

Veropetosten määrä laskussa

Vuonna 2020 Tulli paljasti 917 veropetosta, joista törkeitä veropetoksia oli 98. Tämä on vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin veropetoksia oli 1 362 ja törkeitä veropetoksia 149. Talousrikoksiksi luokitellut törkeät veropetokset olivat pääasiassa savukkeiden, alkoholin ja nuuskan laittomia maahantuonteja sekä valmiste- ja arvonlisäveroihin, polkumyyntitulleihin sekä tullivarastointiin liittyviä petoksia. Lievien veropetosten lukumäärä laski erityisesti matkustajaliikenteen vähenemisen vuoksi.

Nuuskaa takavarikoitiin ennätysmäärä

Tulli takavarikoi nuuskaa vuoden 2020 aikana yhteensä 7 011 kiloa, mikä oli noin 2 000 kiloa edellisvuotta enemmän ja kautta aikojen suurin määrä. Isompia nuuskalasteja salakuljetettiin Suomen markkinoille pääasiassa Pohjois-Ruotsista maarajan yli, mutta takavarikkoja tehtiin myös laivaliikenteestä. Vuonna 2020 vahvistuivat aiempien vuosien havainnot siitä, että nuuskan myynti ja salakuljetus on ammattimaistunut Suomessa.

Vuonna 2020 Tulli otti haltuun rikosasioissa 4,5 miljoonaa savuketta. Tämä oli noin 1,8 miljoonaa savuketta enemmän kuin edellisvuonna, mikä selittyy kahdella suurella takavarikolla. Pääosin savukkeet salakuljetetaan Suomeen pienissä erissä erityisesti Venäjältä.

Lääkerikosten määrä tuplaantui, takavarikoissa yleistyivät nikotiiniannospussit

Dopingaineita takavarikoitiin määrällisesti selvästi edellisvuotta vähemmän. Vuonna 2020 niitä takavarikoitiin yhteensä noin 34 700 tablettia tai ampullia, kun vuonna 2019 määrä oli noin 298 000. Dopingrikosten määrä kasvoi kuitenkin lievästi edellisvuoteen verrattuna. 

Lääkeaineita takavarikoitiin yli nelinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, yli 370 000 kappaletta. Myös lääkerikosten määrä kasvoi voimakkaasti – rikoksia paljastui 1 471, mikä oli noin kaksinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna. Lääkerikkomuksia näistä oli 1 015 kappaletta. Takavarikoissa yleistyi pieniin annospusseihin pakattu nikotiinivalmiste, joka luokitellaan Suomessa lääkeaineeksi.

Huumausaineista marihuanan, ekstaasin, amfetamiinin sekä huumelääkkeiden maahantuonti kasvoi

Tulli takavarikoi huumeita vuonna 2020 yhteensä 769 kiloa, mikä oli lähes tuhat kiloa vähemmän kuin edellisvuonna. Yksittäisistä huumausaineista khatin määrä Tullin takavarikoissa pieneni merkittävästi – sitä takavarikoitiin noin 900 kiloa edellisvuotta vähemmän.

Takavarikkomäärissä näkyi selvästi marihuanan käytön lisääntyminen ja toisaalta hasiksen käytön väheneminen. Marihuanaa takavarikoitiin 280 kiloa, mikä oli suurin määrä 13 vuoteen. Hasista takavarikoitiin vain 0,7 kiloa eli noin 46 kiloa vähemmän kuin edellisvuonna.

Takavarikoidun kokaiinin määrä laski 10 kiloon edellisvuoden ennätyksellisestä 33 kilosta. Heroiinia takavarikoitiin vain noin 40 grammaa. Ekstaasia puolestaan saatiin takavarikkoon lähes 79 500 tablettia, mikä oli noin kaksinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna. Kasvua selittävät muutamat suurehkot takavarikot.

Vuonna 2020 takavarikoidun amfetamiinin määrä nousi koronarajoituksista huolimatta 42,4 kiloon, kun määrä vuonna 2019 oli ollut pienin kuuteen vuoteen eli 24,2 kiloa. Kasvu selittyy yhdellä suurella takavarikolla. 

Huumelääkkeitä Tulli takavarikoi vuonna 2020 lähes 237 000 tablettia tai ampullia, kun vuonna 2019 määrä oli noin 131 000. Määrästä noin neljännes oli buprenorfiinia sisältävää lääkevalmistetta. Nykysuuntauksen mukaisesti postiliikenteellä oli huumelääkkeiden salakuljetuksessa suuri rooli.

Mediatiedote