Hyppää sisältöön

Tulli paljasti useita luvanvaraisten tehokkaiden ilma-aseiden salakuljetuksia – aseita myyty satoja ilman asianmukaisia lupia suomalaisissa alan yrityksissä

Julkaisuajankohta 31.5.2022 8.45
Tiedote

Tulli on paljastanut vuosina 2021–2022 useita luvanvaraisten tehokkaiden ilma-aseiden maahantuonteja, joissa yksityishenkilöillä  ei ole ollut lainmukaisia edellytyksiä tuoda aseita maahan. Lisäksi tehokkaita ilma-aseita on tuotu maahan kaupallisessa tarkoituksessa ja myyty edelleen satoja suomalaisissa alan yrityksissä ilman asianmukaisia lupia.

Tulli takavarikoi vuonna 2021 ulkomailta Suomeen saapuneista postilähetyksistä aseita, joiden epäiltiin olevan tehokkaita ilma-aseita. Tehokkaalla ilma-aseella tarkoitetaan vuonna 1950 tai sen jälkeen valmistettua, ilman tai muun kokoon puristetun kaasun paineella toimivaa esinettä, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä ja joka on suunniteltu ja tarkoitettu ampumaan metalliluoteja.  

Tullin Poliisihallitukselta saaman lausunnon mukaan Umarex-merkkiset ilma-aseet T4E HDR50 ja T4E HDS68 täyttivät tehokkaan ilma-aseen määritelmän. Lausunnon perusteella maahantuojien toiminnassa oli syytä epäillä ampuma-aserikosta, koska heillä ei ollut ampuma-aselain mukaisia edellytyksiä tuoda aseita maahan. Ampuma-aselain mukaan muun muassa ampuma-aseiden siirto ja tuonti Suomeen sekä aseiden kauppa, hankkiminen, hallussapito ja valmistaminen ovat luvanvaraista. Tehokkaan ilma-aseen hankkiminen ja hallussapito ovat ilmoituksenvaraisia, mikäli hankkijalla tai hallussapitäjällä on aiemmin hankittu oikeus ampuma-aseen hallussapitoon.

Tulli on suorittanut useita esitutkintoja tehokkaisiin ilma-aseisiin liittyen ympäri Suomea. Pääosa näistä tapauksista on jo lähetetty Syyttäjälaitokselle syyteharkintaan.

Yritykset toivat maahan ja myivät luvattomasti aseita

Yksityishenkilöiden maahantuontitapausten tutkinnan yhteydessä selvisi myös, että Umarex T4E -tuoteperheen tehokkaita ilma-aseita myydään Suomessa luvattomasti alan yrityksissä.

–  Teimme etsinnät alan yrityksiin maaliskuussa 2022 ja takavarikoimme useasta yrityksestä ympäri Suomea noin 140 tehokasta ilma-asetta, joita epäilemme laittomasti maahantuoduiksi. Yrityksillä ei ole ollut oikeutta tuoda tehokkaita ilma-aseita kaupallisessa tarkoituksessa maahan ja myydä niitä edelleen ilman Poliisihallituksen myöntämiä lupia, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto.

Yritysten epäillään lisäksi myyneen vuosien varrella tehokkaita ilma-aseita ympäri Suomea satoja kappaleita henkilöille, joilla ei ole ollut lainmukaista oikeutta hankkia itselleen tehokasta ilma-asetta. Tulli on kuulustellut yritysten vastuuhenkilöitä epäiltyinä ampuma-aserikoksista.

Tulli on pyytänyt osasta takavarikoimistaan aseista lausuntoa Poliisihallitukselta. Tullin yrityksiin liittyvät esitutkinnat ovat vielä kesken. 

Tulli ohjeistaa Umarex-tuoteperheen aseita hankkineita henkilöitä varaamaan ajan paikallispoliisiin aseen luovutusta varten, mikäli ostajalla ei ole ollut edellytyksiä hankkia ja pitää hallussa tällaista asetta.

Mediatiedote