Tulli on tutkinut kansainvälistä lihan salakuljetusta Suomeen - toiminta vaaraksi kuluttajille
Tulli on tutkinut kansainvälistä salakuljetusta, jossa Suomeen on tuotu suuri määrä lihaa ilman kylmäkuljetusta ja ilman laillisia asiakirjoja. Toiminnalla on kierretty muun muassa veroja ja elintarvikkeiden turvallisuuden valvontaa. Tapaus paljastui Tullin tarkastuksessa Helsingin Länsisatamassa keväällä 2022.
Tutkinnassa on selvinnyt, että epäilty yritti tuoda Suomeen Viron kautta Latviasta henkilöautolla noin 500 kg tuoretta naudan ja lampaan lihaa. Ruokavirasto on todennut kyseisen lihamäärän olevan niin suuri, ettei sitä voida katsoa tuodun yksityiskäyttöön, vaan kyse on ollut tuonnista kaupalliseen tarkoitukseen. Epäilty ei ole rekisteröinyt toimintaansa, mikä tarvitaan elintarvikelain mukaan elintarvikkeiden kaupalliseen tuontiin.
Lihoja kuljetettiin Suomeen ilman kylmäkuljetusta ja salmonellatodistusta, ja toiminnassa havaitut puutteet ovat asettaneet lihan loppukuluttajat vaaraan sairastua sekä mahdollistaneet salmonellan leviämisen kuluttajien keskuudessa. Epäilty on kertonut, että on tuonut Suomeen tuoretta tai pakastettu lihaa myös aiemmin.
– Kuluttajaturvallisuuden kannalta tapaus on vakava. Toiminta on aiheuttanut haittaa sekä kansalaisten terveydelle ja turvallisuudelle että lakia noudattaville elintarvikealan toimijoille. Epäilty on saanut taloudellista hyötyä mm. laiminlyömällä elintarvikealan rekisteröitymisvelvoitteen vaatiman kylmäkuljetushyväksynnän, kertoo tutkinnanjohtaja Juha Havumäki.
EU-maiden välillä tuotteet liikkuvat pääsääntöisesti vapaasti. Elintarvikkeille voi olla maista riippuen erilaisia tuontivaatimuksia, joilla halutaan varmistaa tuoteturvallisuus ja estää eläin- ja kasvitautien leviäminen. Eläinperäisten elintarvikkeiden tuontia valvoo Suomessa Ruokavirasto. Tulli avustaa muita viranomaisia siten kuin siitä on erikseen sovittu.
Asiaa on tutkittu salakuljetuksena ja terveysrikoksena. Esitutkinta on loppusuoralla, ja asia siirretään syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.