Hyppää sisältöön

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeinen valvonta laajentunut uusiin tuotteisiin

Julkaisuajankohta 2.2.2024 15.23
Tiedote

Komissio on julkaissut uuden asetuksen (EU) 2024/256 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttaman radioaktiivisuuden valvonnasta. Tällä täytäntöönpanoasetuksella muutetaan asetusta (EU) 2020/1158. Täytäntöönpanoasetuksen liitteeseen II on listattu sellaisia uusia elintarvikkeita, joihin radioaktiivinen säteily erityisesti vaikuttaa, kuten tietyt marjat ja sienet. Myös näistä luonnonmarjoista ja -sienistä valmistetut tai näitä sisältävät tietyt tuotteet kuuluvat tehostetun valvonnan piiriin. Sen sijaan pelkästään esimerkiksi viljeltyjä sieniä tai marjoja sisältävät erät eivät kuulu tehostettuun valvontaan. Täytäntöönpanoasetus tulee voimaan 7.2.2024.

Tarkista ennen tuontia, onko tuote tehostetun tuontivalvonnan piirissä

Tehostettu tuontivalvonta tarkoittaa, että asetuksen piiriin kuuluvilla elintarviketuotteilla on oltava määrämuotoinen viranomaisen myöntämä todistus, kun ne tuodaan tietyistä maista (ks. asetuksen liite I). Tällaisia tuotteita ovat muun muassa Agaricus- ja Cantharellus-sukujen sienet ja kaikki Vaccinium-suvun marjat (ks. asetuksen liite II).

Lisäksi tällaisista tuote-eristä on tehtävä ilmoitus Traces-järjestelmässä, ja niiden tuonti on mahdollista vain hyväksyttyjen rajatarkastusasemien (BCP) kautta. Hyväksyttyjä rajatarkastusasemia ei-eläinperäisille elintarvikkeille ovat Vaalimaa (toistaiseksi suljettu), Helsinki-Vantaan lentokenttä ja Vuosaaren satama. Tuotteet tarkastetaan joko rajatarkastusasemalla tai tuojan omalla varastolla, joka on hyväksytty muuksi valvontapisteeksi (CP).

Siirtymäaika uusille liitteen II tuotteille

Asetuksen liitteen II uusien tuotteiden tuonnissa noudatetaan siirtymäaikaa 7.3.2024 saakka. Siirtymäaikana tuotteista ei tarvitse esittää viranomaisen myöntämää virallista todistusta. Niistä on kuitenkin annettava ilmoitus Traces-järjestelmässä, ja erien on tultava maahan hyväksytyn rajatarkastusaseman kautta.

Lisätietoja
Tehostettu tuontivalvonta

Asiakastiedotteet