Hyppää sisältöön

Putkissa ja johdoissa kuljetettavan tavaran yksinkertaistetut tulli-ilmoitukset uudistuvat syksyllä 2022

Julkaisuajankohta 5.8.2021 10.21
Tiedote

Uudet tuonnin jaksotullauksen tulli-ilmoitukset otetaan käyttöön syksyllä 2022. Sen jälkeen ilmoitukset annetaan uuteen Tulliselvityspalveluun tai sanomalla eikä SAD-lomaketta voi enää käyttää. Jotta yritys voi antaa uudistettuja ilmoituksia, sillä on oltava jaksotullauksen lupa tai lupa asettaa tavara tullimenettelyyn kirjanpitomerkinnällä (entinen kotitullaus).

Yksinkertaistettu ilmoitus putkissa ja johdoissa kuljetettavan tavaran jaksotullauksissa

Putkissa ja johdoissa kuljetettavan tavaran jaksotullauksessa on jakson alussa annettava Tulliselvityspalveluun tai sanomalla yksinkertaistettu tulli-ilmoitus, jossa tavaran tiedot on annettu arviona. Tulli antaa ilmoitukselle MRN-viitenumeron. Jakson päätyttyä on annettava jakson täydentävä eli kokoava tulli-ilmoitus, jossa MRN-numero ilmoitetaan edeltävänä asiakirjana. Kokoavalla ilmoituksella tarkoitetaan ilmoitusta, joka kattaa kaikki jakson eli kalenteriviikon tai -kuukauden aikana tuodut tuotteet.

Tullimenettelyyn asettaminen kirjanpitomerkinnällä

Kun putkissa ja johdoissa kuljetettava tavara asetetaan tullimenettelyyn yrityksen tekemällä kirjanpitomerkinnällä, esittämistiedonantoa ei tarvitse antaa, vaan pelkkä täydentävä kokoava tulli-ilmoitus riittää.

Putkissa ja johdoissa kuljetettavan tavaran täydentävä kokoava tulli-ilmoitus

Sähköinen täydentävä kokoava tulli-ilmoitus on annettava Tulliselvityspalveluun 10 päivän kuluessa jakson päättymisestä. Veronmääräytymispäiväksi on ilmoitettava jakson ensimmäinen päivä.

Tulli-ilmoitukseen voi merkitä vain yhden viejän eli myyjän. Eri viejien tavaroita ei siis voi ilmoittaa samassa täydentävässä tulli-ilmoituksessa.

Jakson pituus voi olla edelleenkin kalenteriviikko tai kalenterikuukausi. Kalenteriviikkoa saa käyttää kaikissa tilanteissa, mutta kalenterikuukautta saa käyttää vain, jos maahantuotavasta tavarasta ei kanneta tuontitullia.

Muita muutoksia

Muutokset uusissa Tulliselvityspalveluun ja sanomalla annettavissa ilmoituksissa: 

  • tietosisällöt ja toimijatermit uudistuvat
  • käytettävät koodit muuttuvat
  • lisäselvityspyyntöihin vastataan palvelussa tai sanomalla
  • oikaisut ja mitätöinnit pyydetään sähköisesti.   

Tulli julkaisee sanomailmoittajien uusien ilmoitusten sanomakuvaukset verkkosivuillaan. Ennen kuin sanomailmoittajat voivat käyttää uudistettuja ilmoituksia, niiden on päivitettävä tullausohjelmistonsa ja testattava se Tullin kanssa.

Lisätietoja: UTK UTU asiakasprojekti UCC(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet