Hyppää sisältöön

Tervetuloa! Tämä on uusi, virallinen verkkosivustomme 24.4.2024 alkaen. Huomioi, että osa sisällöistä on vielä keskeneräisiä.

Lapista maata pitkin matkustaen Norjaan ja takaisin – muista ennakoida

Julkaisuajankohta 7.7.2023 10.15
Tiedote

Matkailijan pitää huomioida, että Norja ei kuulu Euroopan unioniin, joten matkustamisessa Suomen ja Norjan välillä on tullimuodollisuuksia. Etenkin lemmikkien omistajien on syytä valmistautua ennakolta rajan ylitykseen.

Maata pitkin matkustaminen Suomesta Norjaan on helppoa, mutta moni ei tule ajatelleeksi maiden välillä olevia tullimuodollisuuksia. Jos rajan ylittää Norjaan ja on mukana tullattavaa tavaraa, on kuljettava tullitoimipaikan kautta. Tullitoimipaikkoja ovat Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki, Polmak ja Näätämö.

Lemmikkeihin liittyy monta vaatimusta

Kun saavut Tulliin, käy esittämässä lemmikin passi ja vaaditut todistukset tulliviranomaiselle. Lemmikillä pitää olla nämä asiat kunnossa:

  • EU:n tai Norjan lemmikkieläinpassi
  • tunnistusmerkintä
  • voimassa oleva raivotautirokotus ja todistus annetusta rokotteesta

Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit, kuten rabies, eivät pääse leviämään Suomessa toisiin eläimiin tai ihmisiin.

Tuliaisia enintään 300 eurolla verotta ja tullitta

Kun palaat Norjasta Suomeen esimerkiksi autolla tai linja-autolla, saat tuoda ostoksia henkilökohtaisissa matkatavaroissasi veroitta ja tullitta enintään 300 euron arvosta. Verottomuuden ja tullittomuuden arvorajat eivät kuitenkaan koske alkoholia, tupakkatuotteita ja moottorikulkuneuvojen polttoainetta.

Tuoreita hedelmiä tai vihanneksia ei saa tuoda Norjasta ilman kasvinterveystodistusta lukuun ottamatta näitä: ananas, banaani, durio, kookospähkinä, taateli. Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä tuoda EU:n ulkopuolelta.

Vaikka EU-maiden ulkopuolelta ei saa tuoda lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita, on Norja poikkeus. Sieltä saa tuoda lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita. Tuotavien tuotteiden määrää ei ole rajoitettu, kunhan tuomisten arvo ei ylitä tuliaistuonnille asetettuja rajoja ja niiden määrää voidaan pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.

Kalastajien ja kalan tuliaistuontia aikovien kannattaa huomioida, että Norja voi rajoittaa kalastustuotteiden vientiä maasta. Myös Norjassa kalastukseen on rajoituksia ja vaatimuksia. Tarkista kaikki rajoitukset ja ohjeet ennen lomaasi Norjan tullista.

Suomen tullin ohjeita Suomeen palaaville matkustajille

Ruokaviraston hakukone koirien, kissojen ja frettien Suomeen saapumisen ehdoista

Norjan tullin ohjeita matkustajille (englanniksi)

Mediatiedote