Hyppää sisältöön

Kuuleehan kaikki?

28.5.2024 12.30
Blogi

Olethan kuullut hiilirajamekanismista? Tiesitkö, että se voi koskea myös sinua? Käärimme puolitoista vuotta sitten hihat, ja ryhdyimme ennennäkemättömään viestintätoimeen. Tähän mennessä työtä on tehty yhteensä lähes parinkymmenen ihmisen voimin. Kerromme tässä lyhyesti, mitä kaikkea matkaan on mahtunut.

Ring ring! Haloo haloo!

Tullista päivää! Oletko saanut meiltä yllättävän soiton, jossa sinulle on kerrottu hiilirajamekanismista ja siihen liittyvistä velvoitteistanne? Ethän kuitenkaan estä numeroamme, sillä välitämme tärkeää tietoa juuri teidän tarpeisiinne. Korvat ovat olleet täällä päässä kuumina, kun olemme kevään aikana tavoitelleet noin 1700 yritystä kertoaksemme heille hiilirajamekanismiin liittyvistä velvoitteista.

”Sinulle on saapunut yksi uusi viesti”

Kuulutko sinä niihin, jotka ovat saaneet tärkeän viestimme? Hyvä niin! Sähköposteja olemme lähettäneet lähes 2000 sähköpostiosoitteeseen, muun muassa yleisvakuusluvan haltijoille, huolitsijoille sekä tullauksia tehneille yrityksille ja yksityishenkilöille. Jos käyttämäsi huolintaliike on SHLL ry:n jäsen, olet todennäköisesti saanut jonkin viesteistämme heidän kauttaan. Olet saattanut saada meiltä sähköpostia myös, jos osoitteesi on ilmoitettu tuonnin tullausilmoituksessa tullauksen tekijänä tai jos olet ilmoittautunut johonkin asiakastilaisuuksistamme. 

Pinnalla juuri nyt

Etkö saanut viestiämme? Eipä hätää! Tavoitamme sinut seuraavan kerran, kunhan tilaat asiakastiedotteemme ja uutiskirjeemme. Tiedotteemme sisältävät aina täyttä asiaa, eivätkä toivon mukaan päädy roskapostiin. Kuluneen puolentoista vuoden aikana näitä on ollut mahdollisuus saapua sinulle lähes 40 kappaletta. Laadimme asiakastiedotteen esimerkiksi tilanteen muuttuessa tai jos haluamme kiinnittää huomiosi uuteen tietoon. Uutiskirjeisiin keräämme laajemmin informaatiota useammasta asiasta ja ajankohtaisista tapahtumista. Se voi myös olla kooste useasta eri tiedotteesta.

Sotkeudu verkkoon

Olethan jo tutustunut uusittuihin nettisivuihimme? Verkkosivumme uudistettiin huhtikuussa 2024 ja ne saivat brändiuudistuksen myötä raikkaamman ilmeen. Hiilirajamekanismi-sivultamme löydät kaiken oleellisen tiedon hiilirajamekanismista, linkit komission sivuilla oleviin materiaaleihin ja lainsäädäntöön. Perehtymällä sivuihimme sotkuinenkin verkko varmasti selviää.

”Saanko seuraavan dian?”

Tartuthan tilaisuuteen, ja osallistut jatkossa asiakastilaisuuksiimme! Järjestämme tilaisuuksia ajankohtaisista teemoista. Tilaisuuksien aiheita ovat olleet muun muassa miten CBAM-siirtymärekisteriin kirjaudutaan ja miten raportti tehdään oletusarvoilla. Tuoteryhmäkohtaisissa webinaareissa asiantuntijamme kertoivat kyseisen tuoteryhmän päästölaskennan erityispiirteistä ja raportoinnista. Lisäksi pidimme hiilirajamekanismin kyselytunnin. Hiilirajamekanismi-sivullamme on näiden tilaisuuksien tallenteita. Ota mukava asento ja laita videot pyörimään! (Voit katsoa ne myös nopeutettuna ;).)

Tullia somettaa

Joko seuraat meitä somessa? Äksäsimme ja julkaisimme Linkkarissa hiilirajamekanismin ajankohtaisista aiheista yhteensä kolmisenkymmentä kertaa. Tunnetko tyypin nimeltä Al-Fe? Jos seuraat meitä Facebookissa tai Instagramissa, tiedät kenties, kenestä on kyse. Facebookissa julkaisemamme animaatio muistuttaa hiilirajamekanismin raportointivelvoitteesta lyhyesti ja ytimekkäästi. Seuraa meitä, pysyt mukana muutoksissa!

Eikä tässä vielä kaikki…!

Jos kaipaat kepeämpää lukemista aiheesta, blogimme tarjoavat oivan tilaisuuden tähän. Blogeja löytyy kymmenkunta, muun muassa tullinimikkeistä, siirtymäkauden joustoista ja käytännön haasteista. Me myös haastattelimme yhtä maahantuojaa siitä, miten he valmistautuvat hiilirajamekanismiin.

Verkkouutistyyppiset mediatiedotteemme on suunnattu kaikille. Muistutimme niissä alkusyksystä 2023 siitä, että hiilirajamekanismi tuo myös yksityishenkilöille uusia velvoitteita. Lokakuussa 2023 kuvasimme hiilirajamekanismin velvoitteet pääpiirteissään. Tammikuussa 2024 kerroimme, että koko asia on mennyt monelta täysin ohi.

Olemme osallistuneet eri toimijoiden pyynnöstä monenlaisiin tilaisuuksiin, joissa on käsitelty hiilirajamekanismia. Lisäsimme syksyllä 2023 muistutuksen hiilirajamekanismista suosittuun Tullilaskuriimme ja yritysasiakkaiden ja henkilöasiakkaiden tullauspalveluihin. Myös CBAM-tullinimikkeiden luovutuspäätöksiin lisäsimme päätöshuomautuksen raportointivelvollisuudesta.

Tämä blogi on tarkoitettu kaikille, ja sisältää hyödyllistä tietoa. Vaikka olisit vastaanottanut tämän tekstin vahingossa, ilmoita siitä mahdollisimman monelle ja säilytä linkki. Älä muuta blogin sisältöä, mutta levitä sitä eteenpäin. Kiitos!

- Sari Ahonen ja Heli Leutonen
Kirjoittajat toimivat Tullin Asiakaspalvelussa yritysneuvojina. 

 

Tulli neuvoo hiilirajamekanismista. Yhteystiedot löydät verkkosivuiltamme: Asiakaspalvelu yritysasiakkaille - hiilirajamekanismi. Muistathan tilata hiilirajamekanismin uutiskirjeet ja asiakastiedotteet.