Hyppää sisältöön

Ensitietoja alkoholin nettikaupan tehovalvonnasta: Moni nettikauppa muuttanut toimintatapaansa, vastuu veroista siirtynyt ostajalle

Julkaisuajankohta 12.1.2023 7.10
Tiedote

Tulli ja Verohallinto alkoivat marraskuussa valvoa alkoholin nettikauppaa tehostetusti, jotta verkosta ostettujen alkoholijuomien valmisteverot maksettaisiin Suomeen. Tehovalvonta on vähentänyt havaintoja Suomeen tulevista alkoholilähetyksistä.

Moni alkoholia Suomeen myyvä ulkomainen verkkokauppa on muuttanut toimintatapaansa syksyn 2022 aikana. Siinä missä moni alkoholin verkkokauppa aikaisemmin suositteli asiakkaalle tilauksen yhteydessä tiettyä kuljetusliikettä, nyt viittaukset tiettyyn kuljetusliikkeeseen on poistettu tilausprosessista.

Jos myyjäyritys saattaa asiakkaan ja kuljetusliikkeen yhteen, myyjä vastaa verkkokaupasta ostetun alkoholituotteen valmisteveroista. Muussa tapauksessa verovastuu on asiakkaalla.

- Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa, että nyt vastuu valmisteverojen maksamisesta voi kuulua hänelle, vaikka aikaisemmin samasta verkkokaupasta tilatessa vastuu on voinut olla myyjällä, sanoo ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola Verohallinnosta.

Muutoksen taustalla on Verohallinnon ja Tullin marraskuussa aloittama alkoholin nettikaupan tehovalvonta. Tehovalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että valmisteverot ulkomailta tilatuista alkoholijuomista tulevat maksettua Suomeen.

Verolainsäädännön näkökulmasta alkoholia saa tilata ulkomaisesta nettikaupasta, kunhan verot tulevat maksetuiksi.

- Tarkoituksemme ei siis ole estää alkoholin ostamista ulkomaisista verkkokaupoista.Oston yhteydessä maksetun arvonlisäveron lisäksi pitää kuitenkin maksaa valmistevero Suomeen. Verovelvollisuus pitää hoitaa OmaVerossa ennen tuotteiden lähettämistä, Peltola sanoo.

Alkoholia ostettiin ulkomaisista nettikaupoista vuonna 2021 arviolta 33 miljoonaa litraa. Verohallinto arvioi, että valmisteverot maksettiin 2021 vain noin yhdestä prosentista netistä tilatuista alkoholijuomista, ja että Suomi menettää sen vuoksi vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euron verotulot.

Epäselvät lähettäjä- ja vastaanottajatiedot hidastavat selvittelyä

Tehovalvonnan kahden ensimmäisen kuukauden aikana Tulli on tarkastanut maahantulon yhteydessä kuljetuksia, joissa on ollut verkosta ostettuja alkoholijuomia. Tulli on pidättänyt alkoholilähetykset, joista ei ole tehty tarvittavia viranomaisilmoituksia. Kaikkiaan Tulli pidätti marras-joulukuussa 81 500 litraa nettikaupoista ostettua alkoholia.

Tullin pidätysten perusteella Verohallinto saa tarvittavat tiedot joko haltuunottopäätöksen tekemiseen tai asianmukaisen verotuspäätöksen laadintaan.

Valtaosa pidätetyistä alkoholikuljetuksista jatkoi Verohallinnon selvitysten jälkeen ostajille, sillä jos verovelvollinen on yksityishenkilö, saa hän jälkikäteen verotuspäätöksen maksamattomista valmisteveroista.

- Näissäkin tapauksissa Tullin on tarkastettava lasti ja jokainen tavaraerä erikseen alkoholijuomien laadun ja määrän selvittämiseksi. Verohallinto tarvitsee nämä tiedot veroharkintaansa varten. On huomioitava, että yhdessä kuljetuksessa voi olla mukana alkoholijuomia jopa useammalle sadalle vastaanottajalle. Tarkastaminen sekä myyjän että ostajan tunnistaminen ovat valitettavasti hidastaneet myös osan säännöstenmukaisesti hoidettujen alkoholijuomien matkaa, kertoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Tullin havaintojen mukaan osassa marras-joulukuussa saapuneista alkoholilähetyksistä tiedot tilauksen lähettäjistä ja vastaanottajista ovat olleet aiempaa epäselvemmät. Tämä on vaatinut lisäselvityksiä joko paikan päällä tai myöhemmin Verohallinnossa.

Verohallinto otti marras-joulukuussa haltuun yli 18 000 litraa alkoholijuomia

Verohallinto ottaa tehovalvonnan aikana haltuun alkoholilähetyksiä, joiden valmisteveron maksaminen kuuluu viranomaistietojen mukaan myyjäyritykselle ja joista ei ole tehty vaadittua ilmoitusta ja maksettu vakuutta. Marras-joulukuussa Verohallinto teki haltuunottopäätöksen yhteensä 18 400 litrasta alkoholijuomia.

Lisäksi Verohallinto lähetti marras-joulukuussa verotuspäätöksen kymmenille yksityishenkilölle, jotka eivät ole tehneet ennakkoilmoitusta ja maksaneet vakuutta alkoholitilauksestaan, ja jotka viranomaistietojen mukaan ovat vastuussa tilauksen valmisteveroista.

- Lisäksi meillä on selvittely kesken useista lähetyksistä, joissa verovelvollisuus on todennäköisesti tilaajalla, eli joista lähetämme todennäköisesti ostajalle verotuspäätöksen, Peltola sanoo.

Tullin havaintojen mukaan Suomeen saapuvien alkoholilähetysten määrä lisääntyi hieman, kun Verohallinto ja Tulli lokakuun puolivälissä kertoivat tehovalvonnan alkamisesta. Sen sijaan marras-joulukuussa Tullin havaitsemien alkoholilähetysten määrä vähentyi.

- On mahdollista, että toimitukset ovat löytäneet uusia reittejä, ja suuntaammekin tarvittaessa valvontaamme muuttuvien logistiikkavirtojen perusteella, Rakshit sanoo.

 FAKTA: Alkoholin nettikaupan tehovalvonta

  • Verohallinnon ja Tullin toteuttama verovalvonta alkoi marraskuussa 2022. Tehovalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että valmisteverot ulkomaisista verkkokaupoista ostetuista alkoholijuomista maksetaan Suomeen.
  • Nettikaupoista tilattujen alkoholien saapuessa Suomeen, Tulli haastattelee kuljettajan ja perehtyy kuljetusasiakirjoihin sekä selvittää Verohallinnolta, onko tilauksista maksettu vaaditut vakuudet ja tehty ennakkoilmoitukset. Jos alkoholikuljetuksen osalta on syytä epäillä säännöstenvastaista toimintaa, Tulli pidättää alkoholit ja suorittaa tavaraeräkohtaiset tarkastukset ja luetteloinnit.
  • Verohallinto päättää jatkotoimista:
    • Jos ilmoitus ja vakuus ovat hoitamatta ja vastuu veroista kuuluu viranomaistietojen perusteella myyjälle eli kyseessä on etämyynti, Verohallinto tekee haltuunottopäätöksen, jolloin tilaus jää odottamaan verojen maksua.
    • Jos vastuu alkoholitilauksen veroista on ostajalla eli kyseessä on etäosto, tilaus kulkee Verohallinnon selvitysten jälkeen Tullista asiakkaalle ja Verohallinto lähettää asiakkaalle jälkikäteen verotuspäätöksen.
  • Viranomaiset ilmoittavat tilauksen pidättämisestä ja mahdollisesta haltuun ottamisesta alkoholituotteita kuljettaneelle yhtiölle ja tuotteet myyneelle yritykselle. Asiakkaiden kannattaa osoittaa mahdolliset omiin tilauksiin liittyvät tiedustelut myyjäyritykselle.
  • Verohallinto ja Tulli ovat saaneet tehovalvontaan valtiovarainministeriöltä 3 miljoonan euron rahoituksen.

Lisätietoja aiheesta:

Ilmoitus- ja maksuohjeet alkoholi- ja tupakkatuotteille - vero.fi

Valmisteveron alaisten tuotteiden etämyynti Suomeen - vero.fi

Usein kysyttyä alkoholin nettitilaamisesta - vero.fi

Aiheesta aikaisemmin:

Verohallinto ja Tulli tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin valvontaa – verot Suomeen - vero.fi

Alkoholin tehovalvonta Mediatiedote