Hyppää sisältöön

Eläinten maahantuonnin säädöksillä estetään tautien leviämistä – poikkeukset koskevat vain Ukrainan pakolaisten mukana matkustavia lemmikkejä

Julkaisuajankohta 10.9.2022 14.11
Tiedote

Lemmikkien maahantuontia koskevien säädösten tarkoituksena on estää tautien leviäminen ja suojella siten sekä ihmisten että eläinten terveyttä. Ukrainan sotaa paenneille ihmisille ja heidän mukanaan matkustaville lemmikkieläimille on annettu maahantuloon liittyviä helpotuksia. Muiden lemmikkien osalta helpotuksia ei ole.

EU on ottanut käyttöön useita helpotuksia ukrainalaisille, jotka ovat paenneet Ukrainasta Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Poikkeukset koskevat myös ukrainalaisten pakolaisten mukana matkustavia lemmikkieläimiä. Muiden kuin pakolaisten mukanaan tuomien omien lemmikkien osalta helpotuksia ei ole, esimerkiksi jos Suomessa asuva henkilö tuo Ukrainasta lemmikin, koskevat lemmikkiä normaalit eläinten maahantuonnin säännökset. 

– Lemmikkien maahantuontia koskevat rajoitukset suojaavat sekä ihmisiä että eläimiä, sillä niiden avulla estetään tautien leviämistä. Yksittäisen lemmikin maahantuonnin rajoituksilla suojataan jo kaikkia maassa olevia tautien leviämisen riskeiltä, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen

EU:n ulkopuolelta tulevien lemmikkien tausta varmistetaan EU-mallisella terveystodistuksella sekä rokotusasiakirjoilla – omistajan pitää esittää lemmikki tarkastettavaksi ensimmäisessä EU-maassa, johon lemmikki saapuu

Eläinten maahantuontia koskevat säädökset määrittävät, miten toimitaan, jos Suomessa tai muussa EU-maassa asuva henkilö hankkii uuden lemmikin ulkomailta. Uuden omistajan tulee huolehtia, että eläimellä on tarvittavat asiakirjat ja rokotukset voimassa ennen matkaa.  

Asiakirjojen avulla varmistetaan, että lemmikki on turvallista tuoda maahan ja tämän vuoksi asiakirjoille on säädetty yhteiset periaatteet EU:ssa.  Kun lemmikki tuodaan EU:n ulkopuolelta Suomeen tai toiseen EU-maahan, edellytetään siltä muun muassa EU-mallinen terveystodistus lähtömaasta ja sen lisäksi alkuperäiset eläimen rokotustodistukset tai oikeaksi todistettu jäljennös. Omistajan on esitettävä eläin tarkastettavaksi viranomaisille siinä EU-maassa, johon lemmikki ensimmäisenä saapuu. Kyseisen maan viranomaiset varmistavat, että maahantulon edellytykset ovat kunnossa. Näiden periaatteiden tarkoituksena on varmistaa, etteivät eläintaudit leviä maiden välillä. 

Tulli neuvoo asiakasta lemmikkien tuomistilanteissa aina, jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty. EU-lainsäädännössä on annettu vaihtoehtona eläimen palautus lähtömaahan, karanteeni tai aivan viimeisenä keinona lopetus. Valitettavasti Suomessa ei tällä hetkellä ole karanteenimahdollisuutta. Asiakas voi kuitenkin etsiä karanteenitilaa muusta EU-maasta.

Tulli ei kommentoi yksittäistapauksia. Kaikissa tilanteissa pyritään löytämään paras mahdollinen ratkaisu kokonaisuuden kannalta.

Pakotteet Uutinen