Huumekoirat

Koiran hajuaisti on ylivertainen. Siinä missä ihmisen hajuaisti tunnistaa neliömetrin verran, koira pystyy tunnistamaan jalkapallokentällisen erilaisia hajuja. Tullin koulutettujen huumekoirien avulla paljastuu merkittävä osa Tullissa selvitetyistä huumausainerikoksista.

Bruno, labradorinnoutaja

Bruno

Allihuupan Gingerbread
labradorinnoutaja

Bruno on nähnyt ja kiertänyt Suomi-neitoa jo nuorena. Se syntyi Jyväskylässä 2014, muutti metsästyskoiraksi Sodankylään ja sai nimeksi saamenkielisen nimen Biagga = Tuuli. Kasvattaja tarjosi Biaggaa Tullille eläköityneen huumekoiran tilalle Turkuun tammikuussa 2017. Biagga lähti Tullin koirakouluun ja valmistui keväällä 2017 tullikoiraksi nimellä Bruno.

Luonteeltaan nöyrä ja isäntää 110 % palvova Bruno on kotona ylivartioiva vahti. Töissä tarkkanenäinen, energinen vihikoira.


Edi, labradorinnoutaja

Edi

Pinecoast's Partner
labradorinnoutaja

Hei, olen Edi!

Olen melko pitkäjalkainen, iloinen ja omasta mielestäni hyvätapainen labbispoika itärajalta. Tuosta hyvätapaisuudestani olemme joskus emäntäni kanssa tosin olleet hiukan eri mieltä. Se mikä minusta on hauskanpitoa, tuntuu ajoittain huokailuttavan emäntääni.

Innostuin työstäni Tullin huumekoirana jo varsin pienenä ensimmäisten leikkimielisten harjoitusten myötä. Hajujen etsiminen on mahtavan kivaa, mutta kätkön löytäminen, ja varsinkin siitä palkintona seuraava narupalloleikki se vasta mukavaa onkin.

Vapaalla ollessani kulutan energiaani hulvattoman hauskoilla metsälenkeillä liki yhdeksän vuoden uran Tullin huumekoirana tehneen Sepon kanssa. On minulla paljon muitakin lenkki- ja leikkikavereita, mutta eläkkeellä oleva Seppo asuu emäntäni ja minun kanssa yhteisessä kodissamme.  

Kesäisin vietämme paljon aikaa Saimaan rannalla mökkeillen. Uimaan opin varsin nuorena. En ollut juuri kolmea kuukautta vanhempi, kun juoksin mökkirannassani vahingossa veteen. En kuitenkaan säikähtänyt vaan siitä alkoi uimarin urani.


Einari, labradorinnoutaja

Einari

Pinecoast Norman
labradorinnoutaja

Olen Einari, Tullin huumekoira Niiralasta. Asun maalla omakotitalossa. Saman katon alla asuvat myös kaksi muuta koiraa, kissa ja pupu. Pidän kaikista, mutta kaikkein paras on silti isäntäni. Haluaisin olla hänen mukanaan kaiken aikaa ja kaikkialla.

Teemme isännän kanssa vaihtelevaa ja monipuolista työtä henkilöautojen, rekkojen, tavarajunien, lentokenttien, postilähetysten ja matkustajien parissa. Toisinaan annamme virka-apua myös muille viranomaisille. Työmme on hyvin vaihtelevaa ja mielenkiintoista.

Vaikka sänky onkin lempipaikkani, silloin kun työ kutsuu, jätän sen jo ennen kun herätyskello soi. Käyn myös aina tarkistamassa, kutsuuko työ isäntääkin yhtä vaativasti. Yhdessä me olemme hyvä tiimi!


Hero, labradorinnoutaja

Hero

Varjoahon Annie Oakley
labradorinnoutaja

Pohjoisen tyttö Hero on syntynyt lokakuussa 2016. Hero on hymyilevä ja innokas työkaveri, joka on aina valmis uusiin seikkailuihin.


Hessu, labradorinnoutaja

Hessu

Hietsun Legenda
labradorinnoutaja

Helmikuun 9. päivänä 2016 syntynyt Hessu valmistui peruskurssilta kesäkuussa 2017. Hymypoika Hessun mielileluja ovat kaikenlaiset pallot ja lempipuuhaa kesällä uiminen ja talvella lumessa peuhaaminen.


Heta, labradorinnoutaja

Heta

Siipiveikon Kätkö Korvessa
labradorinnoutaja

Huumekoira Heta pitää metsässä liikkumisesta sekä luonteenpiirteisiin kuuluu myös valtava halu kaivella kuoppia ohjaajansa pihamaalle.


Hippu, labradorinnoutaja

Hippu

Namusillan Kultahippu
labradorinnoutaja

Olen tullikoira Hippu, kennelnimeltäni Namusillan Kultahippu. Minut on koulutettu huumausaineiden etsijäksi Tullin omassa koirakoulussa. Kerran – pari vuodessa me huumekoirat saamme siellä myös täydennyskoulutusta.  

Minulla on omintakeinen tyyli ilmoittaa löydöstä, jonka olen vainunnut. Kun löydän jotain, istun paikalleni odottamaan, että ohjaaja kaivaa löydön esiin. Sitä, että naarmuttaisin autoasi, sinun ei tarvitse pelätä.

Paras kaverini (ohjaajani jälkeen) on tullikoira Piina, joka asuu myös meillä. Yhdessä ohjaajan kanssa hiihtelemme talvisin Pohjanmerellä. Kesäisin harrastamme perhokalastusta. Joskus, jos saalis on hyvä, myös me koirakaverukset saamme osinkoja.


Hyrrä, labradorinnoutaja

Hyrrä

Varjoahon Nasta Veijari
labradorinnoutaja

Minä olen Hyrrä, TV:stäkin tuttu energiapakkaus. Työskentelen emäntäni kanssa lentokentän vilskeessä. Suurikaan ihmismäärä ei saa päätäni pyörälle, päinvastoin, se saa minut haistelemaan vieläkin tarkemmin. Minun ohitseni eivät salakuljettajat pääse!

Kun onnistun työssäni, palkitsee emäntäni minut lempilelullani. Lempijekkuni on napata emännän virkakortti kaulasta. Sen kanssa on kiva riehua ja juosta karkuun.

En pelkää juuri mitään. Paitsi joskus, jos esimerkiksi tutussa paikassa joku on iljennyt laittaa pelottavan asian kuten kukkaruukun rappusten eteen. Kamalaa, eikö?

Vapaa-ajalla tykkään juoksennella pellolla vapaana ja käydä lenkeillä.


Häjy, labradorinnoutaja

Häjy

Pikku-Toivolan Domi
labradorinnoutaja

Olen Häjy Härmästä, viralliselta nimeltäni Pikku-Toivolan Domi. Synnyin helmikuussa 2013, ja vietettyäni pari ensimmäistä kuukautta sisarusteni kanssa telmien, muutin Keski-Pohjanmaan maaseutuopistolle Kannukseen opettelemaan koiranelämää. Isäntäni kävi hakemassa minut luokseen Kannuksesta ja huomasi heti, että olen erittäin tarmokas ja utelias koiranalku.

Meidän perheessä on lisäkseni kolme muuta karvakuonoa, joista paras leikkikaverini on irlanninsusikoira Bruno. Noutamista rakastan yli kaiken. Emännän istutukset on jo noudettu lopullisesti, ja korkokengätkin niin hyvin, että ne on saatettu jo kierrätykseen.

Mieliruokaani on kaikki, mutta isännältäni saan vain terveellisiä nappuloita. Pitäisi muka linjoja vahtia, mutta vahdinhan minä, rajalinjoja. Työskentelen nimittäin Imatran raja-asemalla.


Julle, labradorinnoutaja

Julle

Curt
labradorinnoutaja

Oululainen Julle valmistui Veikkolan koirakoulun peruskurssilta kesäkuussa 2016. Isäntänsä mukaan Julle on kelpo koira, sympaattinen ja iloinen labradori. Julle on myös erittäin sosiaalinen, nopeasti oppiva, pelkäämätön ja todella energinen. Ja kova uimaan – menee pulikoimaan kielloista huolimatta eli tottelevaisuuskoulutusta tarvittaneen vielä hieman lisää :)

Kotona Jullen kaverina asuu tulliveteraani Topi (myös Pitona tunnettu).


Jussi, labradorinnoutaja

Jussi

Bean
labradorinnoutaja

Hei, olen Jussi, projektikoira!

Työskentelen huumekoirana Imatralla. Minulla on yksi erityinen piirre: ilmaisen iloni ja löytöni hienosti siimahäntääni pyörittämällä.

Kotona minulla on kaksi tyttökaveria, ne ovat myös noutajia, mutta sileäkarvaisia. Porukalla hippa- ja vetoleikkien leikkiminen onkin ihan mahdottoman hauskaa. Olen myös innokas uimari. Vaikka olenkin aika aktiivinen, osaan myös levätä ja rentoutua silloin kun se on mahdollista. Parhaat unet saankin tassut kohti kattoa selälläni maaten.

Emäntäni mielestä on hieman koomista, että rakastan edelleen vinkuvia leluja, mutta itse en pidä sitä mitenkään kummallisena. Niistä vaan lähtee niin mukava ääni!

Teitä ehkä askarruttaa, että mikä se sellainen projektikoira on. Se on viranomaisen omistama koira, joka jää valinnan jälkeen määräajaksi kasvattajan tai kennelalan opiskelijan koulutettavaksi ja siirtyy perusopetuksen jälkeen omistajalle varsinaiseen ammattikoulutukseen.


Lexi, labradorinnoutaja

Lexi

Nuutti
labradorinnoutaja

Hei, olen Lexi!

Viralliselta nimeltäni olen Nuutti, mutta kotona haukutaan Lefaksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Olen kotoisin Kemiönsaarelta.

Käyn töissä Vaasan tullissa. Tykkään olla auton kyydissä ja käydä monissa eri paikoissa haistelemassa. Olen jo käynyt eri tulleissa pitkin valtakuntaa, niin pohjoisesta etelään kuin lännestä itään. Työn ja kotiolojen lisäksi makein paikka on mielestäni Tullin koirakoulu, siellä tapahtuu aina kaikkea jännää.

Joulukuussa 2016 sain Kennelliitolta Vuoden Virkakoira -palkinnon, josta olen erittäin ylpeä.


Lysti, labradorinnoutaja

Lysti

Pinecoast Rosanna
labradorinnoutaja

Lysti on sosiaalinen, energinen ja oppivainen koira. Välillä vähän malttamaton, mutta kyllä meissä kaikissa nyt yksi "vika" sallitaan. Kesäisin Lystin ykkösharrastus on liata itsensä jokaisessa vesilätäkössä ja ojassa mitä vain lenkillä ollessa voi löytää. Kenties tästä syystä Lysti on tykästynyt myös uimiseen. Vapaapäivät Lystillä kuluvatkin mukavasti lenkkeillessä, uidessa ja jo eläkkeellä olevaa tullikoira Lunaa kiusaten.

Lysti valmistui peruskurssilta kesäkuussa 2017.


Manu, labradorinnoutaja

Manu

Varjoahon Columbo
labradorinnoutaja

Hei vaan, 

olen Varjoahon Columbo eli Manu, ja olen labradori vaikka moni sekoittaakin minut ketunpunaisen värini takia kultaiseennoutajaan. Työskentelen Helsinki-Vantaan lentoasemalla emäntäni kanssa.

Tykkään noutaa esineitä, olenhan noutaja. Suustani saattaa löytyä lelun lisäksi sukkaa, pipoa tai lähestulkoon mitä tahansa. Emäntäni sanookin, että olen vilkas, mutta sehän on vain hyvä, koska se kertoo myös siitä, että minulla on tosi kova työvietti.

Olen erittäin sosiaalinen ja tykkään niin aikuisista kuin lapsistakin. Joskus saatan olla hieman äänekäs ja kova haukkumaan vieraita, mutta sillä en tarkoita mitään pahaa.


Mara, labradorinnoutaja

Mara

Dacabe I'm a Snoop
labradorinnoutaja

Olen Mara, pieni, mutta sisukas labradoriuros. Usko tai älä, mutta huumekoiralle on pienuudesta oikeasti hyötyä! Mahdun mitä ahtaimpiin rakoihin haistelemaan. Leipätyökseni tuijottelen mustilla silmilläni ihmisiä. Joitakin se tuntuu vähän hermostuttavan.

Meillä asuu myös eläkeläinen, entinen huumekoira sekin. Se on vanhus jo, ja väsynyt. En saa sitä aina leikkiin mukaan, vaikka olen kiusallani ryöstänyt kaikki sen pehmolelut. Tykkään kanniskella kaikkea, kuten muun muassa halkoja. Sitä voin harrastaa mielin määrin mökillä. Siellä saan ilokseni juoksennella vapaana, ja silloin annan mennä täysillä.  


Miina, labradorinnoutaja

Miina

Lekking Darth Sariss
labradorinnoutaja

Ivalolainen Miina valmistui tullikoiraksi syksyllä 2016. Noutajalle ominaisesti Miina noutaa kaikkea, tämänhetkinen ennätys on kuusi villasukkaa yhtä aikaa suussa. Kesäisin on mukava sukellella vedessä risuja pohjasta hakien. Ja pyydystää kärpäsiä ja syödä ne, ihan vain emännän "iloksi".

Miina on helppo ja mukava työkoira, joka on nopea oppimaan. Töissä Miina on innokas ja tykkää etsimisestä, josta palkkana on leikki patukalla emännän kanssa. Normaaliin iloiseen labradorinnoutajaan verrattuna Miina on superonnellinen ja iloinen kaikesta – hännän heilutus on yhtä kuin koko koiran heilutus. Miina menee kuin käärme kiemurrellen eteenpäin kun häntä heiluu, eli melkein aina.

Kotona Miinan kaverina on eläkkeellä oleva tullikoira Anja, joka joskus meinaa kyllästyä Miinan riekkumiseen.


Pepi, labradorinnoutaja

Pepi

Middleriver's Gun Dexter
labradorinnoutaja

Pepi asuu samassa taloudessa eläkkeellä olevan huumekoira Danin kanssa. Pepi valmistui peruskurssilta kesäkuussa 2017. Työssään tarkka ja taitava Pepi on luonteeltaan rauhallinen oman tien kulkija.


Peto, labradorinnoutaja

Peto

Namusillan Tuliluikku
labradorinnoutaja

Minä olen Namusillan Tuliluikku, kutsumanimeltäni jostain itselleni käsittämättömästä syystä Peto. Olen nimittäin äärimmäisen kiltti ja nöyrä poika.

Tykkään leikkiä kaikkien kanssa, mutta kun olen töissä, otan työni erittäin vakavasti. Kaikkein eniten pidän lapsista ja nuorista, ja käynkin mielelläni isäntäni kanssa kouluissa ja oppilaitoksissa kertomassa huumeiden vaaroista. Joskus saatan innostua vähän liikaakin, ja ihan vahingossa varastaa koko shown.

Tykkään uida ja ravistella itseni kuivaksi varsinkin pukumiesten vieressä. Lempipuuhaani on kanniskella metsässä vähintään nelimetrisiä puunrunkoja, olenhan noutaja. Isäntäni on sitä mieltä, että luulen itsestäni hieman liikoja, mutta jos hän vain antaisi luvan, niin jaksaisin kyllä kantaa ne ihan kotiovelle asti.


Piina, cockerspanieli

Piina

Multifarious Adeliina
cockerspanieli

Hei,

nimeni on Piina. Se on toki paljon helpompi kuin kennelnimeni Multifarious Adeliina, mutta ei kerro koko totuutta minusta… 

Olen käyttölinjainen cockerspanieli ja työskentelen Suomen vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Torniossa, jossa rajan ylittää lähes kaksi miljoonaa autoa vuodessa. 

Perheeseeni, eli laumaani, kuuluu isäntäni lisäksi tullikoira Hippu, joka on paras kaverini. Lempiharrastukseni on hiihto ja lohen perhokalastus. Mikään ei ole ihanampaa kuin seurata pintaperhon kelluntaa virran mukana, paitsi ehkä varjojen ja lehtien jahtaaminen.


Reko, labradorinnoutaja

Reko

Tintenfass L'Ukko
labradorinnoutaja

Reko on voimakasluonteinen työkoira ja periksiantamaton työskentelijä, jota ei tarvitse hommiin houkutella. Sen vastapainoksi Reko laittaa näytönsäästäjän päälle silloin, kun mitään ei tapahdu. Reko on kuin kotonaan kaikkialla ja pitää kovasti ihmisistä ja muista koirista.

Vapaalla Reko kuntoilee kesällä uiden ja talvella hiihtoretkeillen. Lapin poikana Reko on melkoinen kulinaristi ja nauttii kala-, poro- ja maksaruoista.


Renni, labradorinnoutaja

Renni

Pinecoast´s Oliver
labradorinnoutaja

Olen labradorinnoutajauros Pinecoast´s Oliver. Hieno nimi – eikö? Mutta ei minua sentään tuolla nimellä kutsuta, kavereitten kesken olen Renni.

Minulla on monia huumekoiralle erinomaisia ominaisuuksia: olen utelias, itsenäinen ja energinen. Teen työtäni itärajalla, ja viihdyn työssäni sekä ympäristössäni hyvin. Pidän sekä talvesta että kesästä. Lempiharrastuksiani ovat niin lumessa telmiminen kuin uiminenkin. Isäntä väittää, että minun saaminen pois vedestä vaatii muka hyviä hermoja. Mitä lie silläkin tarkoittaa, en ymmärrä.

Isäntäni tekee muuten aivan mielettömän hyvää poronkäristystä. Kun sitä on tehty, se saa herkeämättömän huomioni.


Riku, labradorinnoutaja

Riku

Brufinn Nastes
labradorinnoutaja

Riku eli Brufinn Nastes on labradoriuros, joka työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Riku on keväällä 2017 kursseilta valmistunut, vauhdikas ja sosiaalinen koira, joka hoitaa työtehtävät suurella innolla.

Kotona Rikulla on seuranaan perheen toinen labradorinnoutaja ja vapaapäivät kuluvatkin metsälenkeillä, uiden ja mökkeillen. Noutajamaiseen tyyliin Rikulla pitää aina olla suussaan jotain kannettavaa ja aina parempi, jos suuhun saa mahtumaan kaksi lelua yhtä aikaa.


Saku, labradorinnoutaja

Saku

Suosaran Junnu
labradorinnoutaja

Itärajalla työskentelevä Saku on kiltti ja lapsirakas energiapakkaus.


Samu, labradorinnoutaja

Samu

Niinivuoren Jääpuikko
labradorinnoutaja

Iloinen, reipas mutta rauhallinen Niinivuoren Jääpuikko eli Samu on avarakatseinen koiraherra, jonka komea ulkonäkö vain lisää sen vaikuttavuutta.

Samu työskentelee Turussa eli satamat, lentokenttä ja rahtiterminaalit kuuluvat työnkuvaan. Matkustajia odotellessa se heittäytyy usein selälleen maaten ja katselee maailman menoa.

Samu hoitaa kuntoaan mm. lenkkeillen ja koirakaverien kanssa telmimien. Syöminen kuuluu Samun lempiharrastuksiin, mutta emännän mukaan sitä on pakko hieman rajoittaa, ettei kaveri paisuisi kuin ilmapallo. Silti työkavereiden antamat herkut katoavat hyvinkin nopeasti parempiin suihin.

Kotipihallaan maalla Samu pitää tarkasti silmällä kanoja ja viiriäisiä.

 


Silja, labradorinnoutaja

Silja

Neiti
labradorinnoutaja

Olen Silja, ensimmäinen Tullin huumekoira, joka on koulutettu makupala-automaatin avulla. Tämä on minusta tosi hauskaa, koska labradorina osaan arvostaa ruokaa.

Tykkään työstäni huumekoirana. Käytän nenääni tarkasti ja innokkaasti, eikä työ oikeastaan edes tunnu työltä. Minulle se on hauskaa leikkiä vaikka työskentelenkin vakavan asian parissa. Työpäivät saattavat olla kovinkin erilaisia ja joskus saan työn lisäksi myös edustaa. Minusta onkin mukavaa, jos pääsen tapaamaan risteilymatkustajia muutenkin kuin työn puitteissa.

Vapaa-ajallani tykkään lenkkeillä reippaasti Päijät-Hämeen maastoissa kaverini Manun kanssa. Manu on mittelspitz eli meillä on jonkin verran kokoeroa, mutta ei se lenkkeillessä haittaa. Meno on vauhdikasta ja joskus tuntuu, että energiaa riittäisi vaikka kuinka pitkään…


Mari, englanninspringerspanieli

Mari

Field's End Tiger
englanninspringerspanieli

Huumekoira Mari valmistui peruskurssilta maaliskuussa 2017 ja työskentelee pääasiassa Helsingin satamissa.


Sulo, labradorinnoutaja

Sulo

Pinecoast's Odysseija
labradorinnoutaja

Olen Tullin huumekoira Sulo. Luonteeltani hyvin utelias, vilkas ja aika rohkeakin. Ehkä juuri siksi tämä työ sopii minulle erittäin hyvin.

Työskentelen itärajalla, Vainikkalassa. Kiintopisteen lisäksi teen "keikkoja" muihinkin itärajan toimipaikkoihin, ja se tekee työstäni vielä mielenkiintoisemman, sillä pidän vaihtelusta. Työssä minulla on niin kova vauhti ettei isäntäni tahdo millään pysyä perässä.

Vapaa-ajallamme teemme isännän kanssa pitkiä metsälenkkejä kotona odottavien koira-kavereitteni kanssa. Pidän todella paljon uimisesta, mutta vain kesäisin.


Sälli, labradorinnoutaja

Sälli

Brufinn Icehash
labradorinnoutaja

Sälli sai nimensä nimikilpailusta, jossa ehdotuksina tuli lukuisia hyviä vaihtoehtoja. Sälli-nimi valittiin voittajaksi, koska joku taisi tokaista tutun onelinerin ”Siehän se sälli oot”.

Sälli eli Säbä on erittäin kiltti ja rauhallinen koira. Kun töihin ruvetaan, Sälli valpastuu ja silloin käytetään kuonoa tehokkaasti. Sällin lempilelu on narupallo. Suuressa suosiossa ovat myös kaikki kelluvat lelut, joita voi noutaa vedestä. Talvisin on kiva harrastaa mm. lumikenkäilyä isännän kanssa, tosin Sälli pitää isännän varusteita lumihangessa himpun verran epäreiluina omiin töppötassuihinsa verrattuna.


 


Tarmo, labradorinnoutaja

Tarmo

Wild Choice Duvel
labradorinnoutaja

Wild Choice Duvel eli Tarmo on 17.7.2016 syntynyt labradoriuros. Leveällä hymyllä varustettu Tarmo on innokas etsijä. Varastot, liikkuvat matkalaukkuhihnat ja lentokentän ihmisvilinä ovat Tarmolle jo tuttuja. Erityisesti laukkuetsinnät liikkuvilla hihnoilla ovat Tarmon mieleen.

Tarmon lempiruoka on kaikki, mitä ruokapöydän alta löytyy. Erityisesti maissinaksut. Tarmon paras kaveri on eläkkeelle jäänyt Urho, jota voi retuuttaa aina halutessaan.


Teho, labradorinnoutaja

Teho

Chilihunters Springtide
labradorinnoutaja

Olen Teho ja nimenikin mukaisesti varsin tehokas tapaus. Mielestäni parasta on kaikki tekeminen, kunhan vain saan olla mukana! Jos en saa pelikaveria toisesta koirasta tai kenestäkään ihmisestä, niin hoidan oman aktivointini ihan itse, sekä hyvässä että pahassa (emäntäni on saanut uusia kenkävarastonsa ansiostani).

Olen aina iloinen ja valmis uusiin seikkailuihin häntäni vispatessa lakkaamatta!