Tullinimike eli tavarakoodi

Tulli tarvitsee maahantuotavien tavaroiden tullinimikkeen eli tavarakoodin muun muassa laskeakseen tullit ja verot oikein. Oikean nimikkeen löytäminen on tärkeää myös sinulle, jotta maksat tavaroista oikeansuuruiset ja oikeanlaiset tullit, verot ja muut maksut. Tuojana olet vastuussa siitä, että tavarat on luokiteltu oikein.

Tullinimikettä ei tarvitse selvittää, jos se löytyy Tuontitullauspalvelun usein käytettyjen nimikkeiden valintalistalta tai jos tavara toimitetaan sellaiselta alueelta, joka kuuluu EU:n tullialueeseen, mutta ei EU:n veroalueeseen. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Kanariansaaret.

 • Tuontitullauspalvelussa on aihealueittain listattuna yli 200 yleisintä tavaraa, jotka löydät valmiista valintalistasta. Jos tavarasi löytyy listalta, sinun ei tarvitse selvittää tullinimikettä erikseen.
 • Ilmoitusta täyttäessäsi valitse vain tavara; tavaran koodi ja kuvaus täydentyvät automaattisesti.

Mistä löydän tullinimikkeen?

Jos et löydä tavaraa Tuontitullauspalvelun valintalistalta, kysy oikea koodi henkilöasiakkaiden Tullineuvonnasta tai netti-ilmoittamisen tuesta. Yhteystiedot löytyvät sivun alareunasta. Tullineuvonta kysyy sinulta yleensä tietoja tuotteesta ja sen valmistusmateriaaleista tai laitteesta ja sen käyttötarkoituksesta, jotta se voi määrittää nimikkeen oikein.
Voit etsiä nimikettä myös Käyttötariffista tai Tullinimikepalvelu Fintaricista.

 

Huomioi nämä

Kaikki maailman kauppatavara on luokiteltu numerokoodeiksi eli nimikkeiksi, jotka ovat  ikään kuin yhteinen kieli lähes kaikelle ulkomaankaupalle. Näiden numerokoodien käyttöä edellyttävät lähes kaikkien maiden tullilaitokset ja useat muut viranomaiset.

EU-alueen ulkopuolelta tuotava tavara on tulliselvitettävä, jolloin kaikille tavaroille on ilmoitettava tavaranimike. Ilman nimikettä tavaraa ei voi tullata. Oikean nimikkeen löytäminen on tärkeää, jotta maksat tavaroista oikeansuuruiset ja oikeanlaiset tullit, verot ja muut maksut ja sovellat oikeita määräyksiä. Tuojana olet vastuussa siitä, että tavarat on luokiteltu oikein.


Tullineuvonnasta voit kysyä neuvoa tullinimikkeestä, tavarasta kannettavista veroista ja maksuista sekä mahdollisista rajoituksista. Mieti jo valmiiksi, millaisesta tavarasta on kyse. Oikean nimikkeen määrittämiseksi tarvitaan tarkka tavarankuvaus, josta ilmenevät ainakin

 • tavaran valmistusmateriaali
 • käyttötarkoitus
 • jos kyseessä on laite: mikä laite, laitteen toimintaperiaatteet (esim. pelkkä elektroniikka ei riitä)
 • mitä tuote sisältää (esim. luontaistuotteet)
 • alkuperämaa (esim. osassa USA:ssa valmistetuissa ja tuotetuissa vaatteissa on 15 %:n lisätulli).

Komission ylläpitämä kyselyohjelma sisältää muun muassa

 • voimassaolevat nimikkeet ja nimiketekstit sekä niihin liittyvät alaviitteet
 • tullit tuonnissa EU:n ulkopuolelta
 • EU:n lainsäädännössä säädetyt tariffitoimenpiteet kuten polkumyyntitullit
 • EU:n tuonti- ja vientirajoitukset ja -kiellot
 • Maatalouden maksuosat (EA); sokerista ja jauhoista kannettava lisätulli (AD S/Z, AD F/M)
 • eräät muut toimenpiteet, joita sovelletaan vientiin tai tuontiin.

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta

Tullineuvonta palvelee ma-pe 8-16. Soita, lähetä kysymys tai tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tullineuvonta

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus