Lemmikit matkalla

Voit tuoda lemmikkisi mukanasi, kun käyt Suomessa. Elävien eläinten tuontiin liittyy kuitenkin erilaisia vaatimuksia ja rajoituksia. Vaatimukset ja rajoitukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, millainen eläin tuodaan ja mistä maasta eläin tuodaan Suomeen.

Tulen käymään Suomessa lemmikin kanssa EU:n alueelta, kuten Ruotsista tai Saksasta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen matkaa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Lemmikkiä ei tarvitse ilmoittaa Tullille. Huomioi kuitenkin, että Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat. Tämä koskee myös suoraan Norjasta tuotavia lemmikkejä Norjan ja Suomen välisellä maarajalla.

Tulen käymään Suomessa lemmikin kanssa EU:n ulkopuolelta, kuten Venäjältä tai USA:sta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen matkaa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Esitä lemmikki ja sen asiakirjat tarkistusta varten viranomaisille siinä EU-maassa, johon saavut ensimmäisenä EU:n ulkopuolelta. He tarkastavat lemmikkisi ja sen asiakirjat.
Esimerkki: Jos tuot eläimen Suomeen Yhdysvalloista ja sinulla on lennon vaihto Saksassa, tarkastus tehdään Saksassa.

Jos eläinten tuonti katsotaan ei-kaupalliseksi, Tulli tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat Suomessa. Voit tuoda lemmikkisi Suomeen hyväksytyn maahantulopaikan kautta.

Jos eläinten tuonti on kaupallista, eläimille tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus siinä EU-maassa, johon ne saapuvat ensimmäisenä. Lemmikkieläin voidaan tuoda EU:n alueelle vain elävien eläinten tuontiin hyväksytyn rajatarkastusaseman kautta. Suomessa hyväksyttyjä rajatarkastusasemia ovat Helsinki-Vantaan lentoasema ja Vaalimaa, joissa eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tekee Ruokavirasto. Tarkastus on maksullinen ja tarkastusaika on sovittava etukäteen. Lue ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta.

Alle kuuden kuukauden ikäistä koiranpentua ei saa tuoda muusta maasta Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa edelleen neljän kuukauden kuluessa tuonnista. Tulli voi määrätä tällaisen koiranpennun palautettavaksi lähtömaahan.

Lemmikin ei-kaupallinen ja kaupallinen tuonti

Lemmikin tuonti katsotaan ei-kaupalliseksi tuonniksi, kun kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

 • matkustat oman lemmikkisi kanssa
 • eläimiä on enintään viisi kappaletta
 • tuot ne Suomeen mukanasi
 • saattaja tuo lemmikin, ja matkustat itse samaa reittiä Suomeen viiden päivän sisällä päivästä, jolloin saattaja tuo lemmikkisi Suomeen
 • et myy tai luovuta lemmikkiä eteenpäin EU:n alueella.

Lemmikin tuonti on kaupallista tuontia, kun jokin seuraavista kohdista täyttyy:

 • eläimiä on vähintään kuusi kappaletta
 • eläin matkustaa yksin
 • saattaja tuo lemmikin, ja et matkusta itse Suomeen viiden päivän sisällä päivästä, jolloin saattaja tuo lemmikkisi Suomeen
 • eläimet myydään tai luovutetaan eteenpäin EU:n alueella.

Kun lemmikin tuonti on kaupallista, eläin pitää tullata. Myytävästä tai eteenpäin luovutettavasta eläimestä maksetaan maahantuontiverot.

Kun eläin tuodaan lentokoneella EU:n ulkopuolelta Suomeen

Lentokoneella tuotavat eläimet, joiden omistaja ei matkusta eläinten mukana, voivat tulla Suomeen lentokoneella ainoastaan lentorahtina ja niille on tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus. Jos joku toinen henkilö kuin omistaja (saattaja) tuo eläimen uudelle omistajalle lentokoneen matkustamossa tai ruumassa, eläimen pääsy EU:n alueelle evätään eli hylätään. Hylätty eläin voidaan joko palauttaa lähtömaahan tai lopettaa asetuksen 2017/625 artiklan 66 mukaisesti.

Vien eläimen ulkomaille

Suomi ei ole asettanut lemmikeille vientiehtoja eikä viennistä tarvitse tehdä ilmoitusta Tullille. Selvitä eläinten tuontiehdot esimerkiksi kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta ennen kuin lähdet Suomesta.

Palaan Suomeen lemmikkini kanssa

Selvitä hyvissä ajoin eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta, ennen kuin palaat lemmikkisi kanssa Suomeen.

Jos käyt esimerkiksi Ruotsissa, Virossa tai Venäjällä koirasi kanssa, muista, että ennen Suomeen paluuta koiralle tarvitaan voimassa oleva ekinokokkoosilääkitys. Jos palaat Suomeen korkean raivotautiriskin maasta, lemmikillä pitää olla vasta-ainetodistus. Lue ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta.

Huomioi nämä

Joskus lemmikki saapuu Suomeen lentorahtina. Lentorahtina saapuminen tarkoittaa, että lentoyhtiö kuljettaa lemmikin lentokoneen rahtitilassa. Lemmikki ei siis matkusta sinun tai lemmikin saattajan kanssa matkustamossa tai matkatavarana.

Kun lemmikki on saapunut Suomeen, se viedään kuljetusyrityksen väliaikaiseen varastoon. Sinun on tullattava lemmikki, jotta se voidaan luovuttaa sinulle varastolta.

Lue nämä ohjeet, jos tilanteesi on tämä:

 • Lemmikki on hankittu ulkomailta. Esimerkiksi:
  • Olet ostanut lemmikin ulkomailta.
  • Muutat Suomeen ja olet hankkinut lemmikin vähintään 6 kuukautta aiemmin.
 • Lisäksi lemmikki tuodaan EU:n ulkopuolelta suoraan Suomeen ilman välilaskua tai koneen vaihtoa toisessa EU-maassa.

Ennen eläimen saapumista Suomeen

Selvitä ensin vaatimukset lemmikin matkustamiselle Ruokaviraston verkkosivuilla olevasta hakukoneesta.

Eläinlääkinnällistä rajatarkastusta ei tarvitse, jos molemmat ehdot täyttyvät:

 • Lemmikkejä on enintään viisi.
 • Lemmikki saapuu jommallakummalla tavalla:
  • Matkustat lemmikkisi kanssa samalla lennolla.
  • Sinä matkustat ensin, ja lemmikki matkustaa viiden päivän sisällä samasta lähtömaasta.

Jos nämä ehdot täyttyvät, kyseessä on ns. oman lemmikin siirto. Tällöin Tulli tarkastaa lemmikin mikrosirun ja asiakirjat, mutta eläinlääkinnällistä rajatarkastusta ei tarvita.

Muissa tapauksissa Ruokaviraston rajaeläinlääkäri tekee lemmikille eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Lue ohjeet eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tilaamiseen Ruokaviraston verkkosivulta.

Kun eläin saapuu lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle

 1. Lemmikki saapuu kuljetusyrityksen väliaikaiseen varastoon. Kuljetusyritys ilmoittaa sinulle lemmikin saapumisesta.
 2. Jos lemmikin tuonti ei vaadi eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, Tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun asiakkaan avustuksella. Lemmikin tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
  Jos lemmikin tuonti vaatii eläinlääkinnällinen rajatarkastuksen, tarkastus tehdään Ruokaviraston eläinlääkinnällisellä rajatarkastusasemalla. Lue ohjeet eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen Ruokaviraston verkkosivulta

  Tullin tai Ruokaviraston tekemän tarkastuksen jälkeen lemmikki on tullattava. Voit tullata lemmikin Tullin asiakaspalvelupisteessä, osoitteessa Rahtitie 1 A, Vantaa. Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin klo 8–16.15. Muina aikoina voit soittaa Tullille numeroon 0295 527 039. Voit myös valtuuttaa edustajan tekemään tullauksen puolestasi.

  Jos rajaeläinlääkäri on tarkastanut lemmikin, liitä tullaukseen rajaeläinlääkäriltä saamasi CHED-A-todistus.

  Jos olet muuttaja ja muutat Suomeen EU:n ulkopuolelta, liitä tullaukseen todistus ulkomailla asumisestasi, jotta voit tuoda lemmikin muuttotavarana ilman veroja.
 3. Kun olet tullannut lemmikin ja maksanut mahdolliset maahantuontiverot, saat Tullista tai tullauksen tehneeltä edustajalta luovutuspäätöksen. Vie tai lähetä luovutuspäätös väliaikaisen varaston pitäjälle, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa lemmikin sinulle.

Koiria ja kissoja, jotka ovat kesykoiran tai -kissan lajiristeymiä, saa tuoda Suomeen vain tietyin ehdoin. Tällaisilla roduilla on sukupolvea koskevia rajoituksia, joten Tulli vaatii maahantuotaessa lemmikistä sukuselvityksen. Sukuselvitys pitää olla esimerkiksi koirasusista ja savannah- tai bengalinkissoista.

Lue lisää kesykoiran tai -kissan lajiristeymän maahantuonnista Ruokaviraston sivuilta ”Villieläimen tuonti lemmiksi”.


Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta