Lemmikit matkalla

Voit tuoda lemmikkisi mukanasi, kun käyt Suomessa. Elävien eläinten tuontiin liittyy kuitenkin erilaisia vaatimuksia ja rajoituksia. Vaatimukset ja rajoitukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, millainen eläin tuodaan ja mistä maasta eläin tuodaan Suomeen.

Tulen käymään Suomessa lemmikin kanssa EU:n alueelta, kuten Ruotsista tai Saksasta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen matkaa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Lemmikkiä ei tarvitse ilmoittaa Tullille. Huomioi kuitenkin, että Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat. Tämä koskee myös suoraan Norjasta tuotavia lemmikkejä Norjan ja Suomen välisellä maarajalla.

Tulen käymään Suomessa lemmikin kanssa EU:n ulkopuolelta, kuten Venäjältä tai USA:sta

 1. Selvitä hyvissä ajoin ennen matkaa eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta.
 2. Esitä lemmikki ja sen asiakirjat tarkistusta varten viranomaisille siinä EU-maassa, johon saavut ensimmäisenä EU:n ulkopuolelta. He tarkastavat lemmikkisi ja sen asiakirjat.
Esimerkki: Jos tuot eläimen Suomeen Yhdysvalloista ja sinulla on lennon vaihto Saksassa, tarkastus tehdään Saksassa. Jos tuot eläimen Suomeen Venäjältä, tarkastus tehdään Suomessa esimerkiksi Vaalimaalla tai Nuijamaalla.

Jos eläinten tuonti katsotaan ei-kaupalliseksi, Tulli tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat Suomessa. Voit tuoda lemmikkisi Suomeen hyväksytyn maahantulopaikan kautta.

Jos eläinten tuonti on kaupallista, eläimille tehdään eläinlääkinnällinen rajatarkastus siinä EU-maassa, johon ne saapuvat ensimmäisenä. Lemmikkieläin voidaan tuoda EU:n alueelle vain elävien eläinten tuontiin hyväksytyn rajatarkastusaseman kautta. Suomessa hyväksyttyjä rajatarkastusasemia ovat Helsinki-Vantaan lentoasema ja Vaalimaa, joissa eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tekee Ruokavirasto. Tarkastus on maksullinen ja tarkastusaika on sovittava etukäteen. Lue ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta.

Lemmikin ei-kaupallinen ja kaupallinen tuonti

Lemmikin tuonti katsotaan ei-kaupalliseksi tuonniksi, kun kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

 • matkustat oman lemmikkisi kanssa
 • eläimiä on enintään viisi kappaletta
 • tuot ne Suomeen mukanasi
 • saattaja tuo lemmikin, ja matkustat itse samaa reittiä Suomeen viiden päivän sisällä päivästä, jolloin saattaja tuo lemmikkisi Suomeen
 • et myy tai luovuta lemmikkiä eteenpäin EU:n alueella.

Lemmikin tuonti on kaupallista tuontia, kun jokin seuraavista kohdista täyttyy:

 • eläimiä on vähintään kuusi kappaletta
 • eläin matkustaa yksin
 • saattaja tuo lemmikin, ja et matkusta itse Suomeen viiden päivän sisällä päivästä, jolloin saattaja tuo lemmikkisi Suomeen
 • eläimet myydään tai luovutetaan eteenpäin EU:n alueella.

Kun lemmikin tuonti on kaupallista, eläin pitää tullata. Myytävästä tai eteenpäin luovutettavasta eläimestä maksetaan maahantuontiverot.

Kun eläin tuodaan lentokoneella EU:n ulkopuolelta Suomeen

Lentokoneella tuotavat eläimet, joiden omistaja ei matkusta eläinten mukana, voivat tulla Suomeen lentokoneella ainoastaan lentorahtina ja niille on tehtävä eläinlääkinnällinen rajatarkastus. Jos joku toinen henkilö kuin omistaja (saattaja) tuo eläimen uudelle omistajalle lentokoneen matkustamossa tai ruumassa, eläimen pääsy EU:n alueelle evätään eli hylätään. Hylätty eläin voidaan joko palauttaa lähtömaahan tai lopettaa asetuksen 2017/625 artiklan 66 mukaisesti.

Vien eläimen ulkomaille

Suomi ei ole asettanut lemmikeille vientiehtoja eikä viennistä tarvitse tehdä ilmoitusta Tullille. Selvitä eläinten tuontiehdot esimerkiksi kohdemaan lähetystöstä tai eläinlääkintäviranomaisilta ennen kuin lähdet Suomesta.

Palaan Suomeen lemmikkini kanssa

Selvitä hyvissä ajoin eläimen tuontivaatimukset Ruokaviraston verkkosivuilta, ennen kuin palaat lemmikkisi kanssa Suomeen.

Jos käyt esimerkiksi Ruotsissa, Virossa tai Venäjällä koirasi kanssa, muista, että ennen Suomeen paluuta koiralle tarvitaan voimassa oleva ekinokokkoosilääkitys. Jos palaat Suomeen korkean raivotautiriskin maasta, lemmikillä pitää olla vasta-ainetodistus. Lue ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta.

Huomioi nämä

Ennen eläimen saapumista Suomeen

Selvitä, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on ja tarvitseeko se eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Lue Ruokaviraston ohjeet ja tilaa tarkastus ohjeiden mukaan.

 1. Toimita eläimeen liittyvät asiakirjat etukäteen Ruokavirastolle hyväksyttäväksi.
 2. Ruokavirasto ilmoittaa, tehdäänkö eläimelle rajaeläinlääkärintarkastus. Jos ei tehdä, Tulli tarkastaa eläimen mikrosirun ja tuontivaatimuksiin liittyvät asiakirjat (rokotustodistuksen).
 3. Jos eläimelle on tehtävä rajaeläinlääkärin tarkastus, tilaa eläinlääkinnällinen rajatarkastus Ruokavirastosta viimeistään 24 tuntia ennen eläimen saapumista.

Kun eläin saapuu lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle

 1. Eläin saapuu rahdinkuljettajan väliaikaiseen varastoon.
 2. Eläinlääkinnällinen rajatarkastus tehdään rajaeläinlääkinnällisessä tarkastuspisteessä.

  - Tarkastuspiste sijaitsee Finnair Cargo Oy:n väliaikaisessa varastossa (Turbiinikuja 4, 01530 Vantaa).
  - Eläinlääkäri tulee tilaamaasi aikaan tarkastuspisteelle.
  - Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
  - Jos eläin saapuu muuhun kuin Finnairin Cargo Oy:n väliaikaiseen varastoon, varastonpitäjä kuljettaa eläimen rajatarkastuspisteeseen ja takaisin väliaikaiseen varastoon.

 3. Jos eläimelle ei tehdä eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, Tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun. Eläimen tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
 4. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen jälkeen
  - voit valtuuttaa edustajan tekemään tullauksen puolestasi
  - tullata eläimen Tullin asiakaspalvelupisteessä, Rahtitie 1 A.
  Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin klo 8–16.15. Muina aikoina voit soittaa numeroon 0295 527 039.
  Jos eläimelle on tehty rajaeläinlääkärintarkastus, laita Traces-järjestelmän CHED-A-todistus tullauksen liitteeksi. Jos muutat EU:n ulkopuolelta, liitä tulliselvitykseen todistus ulkomailla asumisestasi, jotta voit tuoda eläimen muuttotavarana ilman tulleja ja veroja.
 5. Toimita väliaikaisen varaston pitäjälle luovutuspäätös, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa eläimen sinulle.

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta