Hyppää sisältöön

Virkahuumekoirien suomenmestaruus Rajavartiolaitokselle, Tulli nappasi pronssia

Julkaisuajankohta 5.10.2023 16.31
Tiedote

Rajavartiolaitoksen Timo Nieminen ja Cunto ansaitsivat taidokkaalla yhteispelillään virkahuumekoirien henkilökohtaisen suomenmestaruuden. Toiselle sijalle nousivat Maarit Saren ja Retu poliisista ja kolmannelle sijalle Anu Haapakoski ja Teho Tullista. Suomen etevimmät huumekoirat kilpailivat mestaruudesta Torniossa 3.-5.10.2023.

Joukkuekisassa korkeimmalle palkintopallille nousi Rajavartiolaitos. Toiseksi sijoittui Tullin joukkue ja kolmanneksi poliisin joukkue. Koirakot ottivat toisistaan mittaa Torniossa kuudella erilaisella kisarastilla: tottelevaisuus, alue-etsintä, huoneistoetsintä, varastoetsintä, ajoneuvoetsintä sekä matkalaukkuetsintä.

– Tunnelma on väsynyt, mutta onnellinen. Oli haastavia rasteja, mutta myös hyviä onnistumisia. Vaikka elementit ovat arjen työstä tuttuja – matkalaukut, ajoneuvot, huoneistot – on kisatilanne silti ihan erityinen. Täällä taistellaan eri tavalla aikaa vastaan ja koiran ilmaisuun pitää pystyä varmuudella luottamaan, kommentoi kolmanneksi kisoissa sijoittunut Tullin Anu Haapakoski

Kaikkiaan kisojen taso oli tänä vuonna korkealla ja rasteilla nähtiin ammattimaisia suorituksia niin tottelevaisuudessa kuin etsintätehtävissä. 

– Kisoissa nähtiin hienoja suorituksia ja taso oli luonnollisesti kova, kun Suomen mestaruudesta kilpaillaan. Rastit olivat tarkoituksella vaativia, joten haastetta on riittänyt konkareillekin, toteaa kisojen päätuomarina toiminut ja itsekin koiranohjaajana työskentelevä Kaisa Savikuja Tullista.

Kilpailut ovat paitsi virkakoiratoiminnan tason mittari, myös tärkeä tilaisuus harjoitella ja kehittää osaamista. Ne tarjoavat myös yleisölle harvinaisen näytöksen huumekoirien monipuolisesta taitolajista – tänäkin vuonna katsojat pääsivät seuraamaan koirakkojen työskentelyä kahdella kisarastilla tottelevaisuudessa ja matkalaukkuetsinnässä. 

– Kaiken kaikkiaan yleisön palaute on ollut erittäin positiivista ja ihmiset suhtautuvat koiratoimintaan kiinnostuneesti ja myönteisesti, kertoo kisapaikalta Tullin koirakoulun rehtori Ari Nieminen.

 

Virkahuumekoirien SM-kisojen 2023 sijoitukset

1. sija: Timo Nieminen ja Cunto, Rajavartiolaitos 508,5 pistettä
2. sija: Maarit Saren ja Retu, poliisi 474,5 pistettä
3. sija: Anu Haapakoski ja Teho, Tulli, 436 pistettä
Joukkuekisan 1. sija: Rajavartiolaitos, 839 pistettä
Joukkuekisan 2. sija: Tulli, 775,5 pistettä
Joukkuekisan 3. sija: poliisi, 677 pistettä

Verkkouutinen