Hyppää sisältöön

Varaston luvanhaltija: Tuonnin luovutuspäätökset uudistuvat

Julkaisuajankohta 13.4.2021 7.56
Tiedote

Tuonnin tulli-ilmoitukset vapaaseen liikkeeseen luovutettavasta tavarasta on tavoitteena uudistaa 19.4.2021. Samalla uudistuu varastonhaltijalle esitettävä luovutuspäätös. Uudessa päätöksessä ei ole enää tapahtumatunnusta, vaan tuonti-ilmoituksen MRN-viitenumero. Yksinkertaistettujen ja erityismenettelyjen ilmoitusten luovutuspäätökset eivät tässä vaiheessa muutu.

Varaston luvanhaltija voi saada tiedon luovutuksesta sanomana suoraan Tullilta

Varaston luvanhaltija voi jatkossa saada Tullilta sanoman varastossaan olevista tavaroista, jotka on luovutettu vapaaseen liikkeeseen tai jotka saa siirtää pois varastosta Tullin luvalla. Varaston luovutus- ja siirtolupasanomia voi saada ilmoituksista, jotka on annettu Tullin uuteen tulliselvitysjärjestelmään (UTU) tai Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun. Uuteen tulliselvitysjärjestelmään on 19.4.2021 alkaen annettava tuonnin tulli-ilmoitukset vapaaseen liikkeeseen luovutettavasta tavarasta. 

Jos varaston luvanhaltija on sanoma-asiakas ja testannut luovutus- ja siirtolupasanomat Tullin kanssa, hänen ei tarvitse pyytää luovutus- ja siirtolupapäätöksiä erillisinä dokumentteina varastokirjanpitoaan varten. Varaston luvanhaltija vastaa kuitenkin edelleen siitä, että luovuttaa varastosta oikeaa tavaraa oikean määrän.

Yksinkertaistettujen ja erityismenettelyjen ilmoitusten luovutuspäätöksistä ei toistaiseksi ole mahdollista saada luovutussanomaa.

Varaston luvanhaltija voi vaatia tuonti-ilmoituksen tekijää toimittamaan PDF-muotoisen luovutuspäätöksen

Jos varaston luvanhaltija ei ota luovutus- ja siirtolupasanomia käyttöönsä, hänen on jatkossakin pyydettävä asiakastaan toimittamaan luovutuspäätös PDF-muotoisena asiakirjana varastokirjanpitoa varten. Jotta tuonti-ilmoituksen antaja saa itselleen luovutuspäätöksen PDF-asiakirjana, tuonti-ilmoituksessa on ilmoitettava lisätietokoodi ”FIPDF”. Ilman tätä lisätietokoodia Tullin järjestelmä ei muodosta ilmoitukselle PDF-muotoista luovutuspäätöstä.

Lisätietoja: UCC(at)tulli.fi

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet