Hyppää sisältöön

Tullimuseoiden konferenssi kokoaa Helsinkiin asiantuntijoita Euroopasta ja Aasiasta

Julkaisuajankohta 21.9.2022 9.52
Tiedote

Tulli- ja veromuseoiden kansainvälisen yhteistyöjärjestö IACM:n vuotuinen konferenssi järjestetään 21.-23. syyskuuta Helsingissä. Konferenssiin saapuu eri puolilta maailmaa vieraita, joita kaikkia yhdistää halu vaalia tullitoiminnan ja verotuksen historiaa sekä kansainvälistä yhteistyötä. Suomen tullin järjestämän konferenssin ohjelmaan kuuluu muun muassa vierailu Suomenlinnan Susisaaressa sijaitsevassa Tullimuseossa.

Tullitoiminnan juuret ulottuvat kauas historiaan niin Suomessa kuin muissakin maissa.

– Vaikka tullitoiminnassa on eroja eri maiden välillä, myös yhtäläisyyksiä on paljon. Kansainvälinen yhteistyöjärjestö ja sen konferenssit ovat jäsenilleen arvokas ja ainutlaatuinen foorumi tiedon jakamiseen ja valtioiden rajat ylittävään keskusteluun. Onkin hienoa, että voimme kokoontua nyt Helsingissä IACM:n jäsenmaiden kesken ja vaihtaa jälleen kokemuksia. Olemme vuosien varrella tehneet konkreettista yhteistyötä muun muassa avustamalla toistemme näyttelyissä, kertoo konferenssin organisaattori, museonhoitaja Janne Nokki.

Suomenlinnan Tullimuseo edustaa Suomea lähes kolmikymppisessä yhteistyöjärjestössä

IACM on perustettu vuonna 1993. Aluksi jäseninä oli vain Euroopan maita. Lähes 30 toimintavuotensa aikana järjestö on laajentunut, ja tätä nykyä sillä on yli 20 jäsenmaata Euroopassa ja Aasiassa. Jäseneksi otetaan valtakunnallisia, virallisessa asemassa olevia tullitoimintaa ja verotusta käsitteleviä museoita.

Koronan vuoksi IACM:n konferensseja ei kahtena edellisenä vuonna ole voitu järjestää, joten jälleennäkemisen ilo on nyt suuri. Edellinen konferenssi järjestettiin vuonna 2019 Luxemburgissa. Suomessa konferenssi on järjestetty edellisen kerran vuonna 1995. Konferenssin yhteydessä pidetään aina myös järjestön vuosikokous. Järjestölle valitaan tällä kertaa myös uusi hallitus seuraavalle kolmivuotiskaudelle.

Konferenssin teemana on kokoelmien hallinta, ja luvassa on aiheeseen liittyviä esitelmiä. Kokousedustajat pääsevät myös tutustumaan Museoviraston Kokoelmakeskukseen Vantaalla sekä Suomenlinnassa sijaitsevaan Tullimuseoon. Kokoukset pidetään historiallisessa satamaympäristössä Katajanokalla.

Tullimuseo avaa ovensa yleisölle jälleen ensi keväänä.

Kuvateksti: Alun perin vuonna 1930 perustettu Tullimuseo on toiminut 1990-luvun alusta lähtien Suomenlinnassa osoitteessa Suomenlinna B 20 D.

Mediatiedote