Hyppää sisältöön

Paneurooppa–Välimerialueen rinnakkaisten alkuperäsääntöjen ja kumulaatioverkoston soveltamiseen yhtä maata koskeva muutos

Julkaisuajankohta 12.2.2024 13.47
Tiedote

EU:n ja Paneurooppa–Välimerialueen (PEM) sopimusosapuolten välillä on ollut mahdollisuus soveltaa alkuperän siirtymäsääntöjä 1.9.2021 alkaen, mutta sääntöjä ei vielä ole otettu käyttöön kaikissa PEM-kumulaatioverkoston maissa. Uudet alkuperäsäännöt otetaan käyttöön kaikissa PEM-kumulaatioverkoston maissa 1.1.2025 alkaen. Kahta sääntöperustaa sovelletaan rinnakkain siis vielä vuoden 2024 ajan.

Ukraina hyväksynyt PEM-alueen siirtymäsäännöt

EU:n ja Ukrainan tulliasioiden alakomitean päätöksessä N:o 1/2023 kerrotaan, että Ukraina on hyväksynyt PEM-alueen siirtymäsäännöt.

EU:n ja Ukrainan välistä assosiaatiosopimusta on päivitetty, jotta osapuolet voivat soveltaa siirtymäsääntöjä ja sen mukaista kumulaatiota keskinäisessä kaupassaan 1.12.2023 alkaen. Ukraina voi siis nyt soveltaa myös siirtymäsääntöjen diagonaalista kumulaatiota EU-maiden kanssa. 

Lisätietoja:

Tullin asiakastiedote uusien alkuperäsääntöjen ottamisesta täysmääräiseen käyttöön: Paneurooppa-Välimerialueen yleissopimuksen uudet alkuperäsäännöt käyttöön täysimääräisesti 1.1.2025 (asiakastiedote 15.12.2023) 

Tullin asiakastiedote siirtymäsääntöjen laajentumisesta: Paneurooppa–Välimerialueen rinnakkaisten alkuperäsääntöjen kumulaatioverkosto laajenee (asiakastiedote 16.2.2023)

Tullin asiakastiedote siirtymäsääntöjen kumulaatioverkoston laajentumisesta: Uusia maita mukaan Paneurooppa–Välimerialueen rinnakkaisiin alkuperäsääntöihin ja kumulaatioverkostoon (asiakastiedote 6.6.2022)

Tullin asiakastiedote siirtymäsääntöjen soveltamisesta: Paneurooppa–Välimerialueen uudet rinnakkaiset alkuperäsäännöt (asiakastiedote 27.8.2021)
yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Etuuskohtelutiedotteet