Hyppää sisältöön

Uusissa tuonnin tulli-ilmoituksissa käytössä toimipistetunniste

21.5.2021 9.00
Tiedote

Toimipistetunniste korvaa uusissa tuonnin tulli-ilmoituksissa entisen toimipaikan tarkennustiedon, T-jatko-osan. Tullin asiakkaaksi rekisteröityneiden yritysten eri toimipaikoilla voi olla oma toimipistetunniste, joka kertoo toimipaikan nimi- ja osoitetiedot. Tullauspäätöksiin tulee automaattisesti yrityksen päätoimipaikan nimi- ja osoitetiedot, ellei ilmoitukseen ole merkitty toimipistetunnistetta. Samoin jos yritys haluaa koontilaskun eli jaksoerittelyn paperisena tiettyyn toimipisteeseen, sen on ilmoitettava tämän toimipisteen tunniste. Jos tuoja käyttää ilmoittamisessa edustajaa, edustajan on aina annettava ilmoituksessa oma toimipistetunnisteensa.

Mikä toimipistetunniste on ja mistä sen voi tarkistaa?

Kun haet Tullilta lupaa tai rekisteröintiä, Tulli kirjaa yrityksellesi toimipistetunnisteen tai -tunnisteita. 

Voit tarkistaa Omat tiedot -palvelusta niiden toimipisteiden tunnisteet, joiden osoitteet olet tulliselvityksen lupahakemuksissa ilmoittanut Tullille. Palvelussa ei ole toimipistetunnisteita, jotka Tulli on antanut yritykselle Intrastat-tilastoilmoituksia varten tai EORI-rekisteröitymisen yhteydessä. Palvelusta voit tarkistaa nimen, osoitteen ja toimipistetunnisteen lisäksi tuonnin vakuuden varaustilanteen. Kirjaudu Omat tiedot -palveluun Suomi.fi-tunnisteilla ja käytä valtuuskoodia ”Tullitoiminnan asiakastietojen katselu”. Yritys ei toistaiseksi voi valtuuttaa edustajaa tarkistamaan Omat tiedot -palvelusta edustamansa yrityksen toimipistetunnisteita.

Jos haluat päivittää yrityksesi toimipaikkatietoja, voi pyytää päivitystä Omat tiedot -palvelussa vapaamuotoisella viestillä. Päivityspyynnöt käsitellään Tullin lupakeskuksessa.

Tuojan pitää ilmoittaa tunniste edustajalle

Ilmoita toimipistetunniste myös tulli-ilmoituksia tekevälle edustajallesi, jos haluat, että tullauspäätöksiin tulee yrityksesi tietyn toimipisteen osoite.

Jos tuoja haluaa laskun verkkolaskuna (lisätietokoodi FIVER), ilmoituksen tekijän ei tarvitse ilmoittaa toimipistetunnistetta. Tunniste on kuitenkin ilmoitettava, jos halutaan, että tuojan tiedoissa näkyy päätoimipaikan tietojen sijaan jonkin tietyn toimipisteen osoite. Jos ilmoituksessa ei ole annettu tuojan toimipistetunnistetta eikä verkkolaskuosoitetta, Tulli lähettää jaksoerittelyt Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaiseen päätoimipaikan osoitteeseen. Tulli lähettää jaksoerittelyitä vain niille tuojille, jotka ovat asettaneet Tullille vakuuden ja joilla on siten Tullin yleisvakuus- ja maksunlykkäyslupa.

Toimipistetunnisteet otetaan käyttöön vaiheittain

Toimipistetunniste on jo käytössä tullivarastoinnin ilmoituksissa ja tuonnin uudistetuissa ilmoituksissa. Tunniste otetaan myöhemmin käyttöön tuonnin erityismenettelyjen ilmoituksissa ja yksinkertaistetuissa tuonti-ilmoituksissa sekä viennin, passituksen, saapumisen ja poistumisen ilmoituksissa, kun näitä ilmoituksia aletaan antaa uuteen Tulliselvitysjärjestelmään. Toistaiseksi näissä ilmoituksissa käytetään toimipaikan tarkentavina tietoina yhä T-jatko-osia.

Lisätietoa: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi
AsiakastiedoteYrityksille avattu Omat tiedot -palvelu – tarkista palvelusta uusissa tulli-ilmoituksissa tarvittava toimipistetunniste (30.11.2020)

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet