Hyppää sisältöön

Yrityksille avattu Omat tiedot -palvelu – tarkista palvelusta uusissa tulli-ilmoituksissa tarvittava toimipistetunniste

Julkaisuajankohta 30.11.2020 9.18
Tiedote

Tullin rekisteröityneille yrityksille on avattu Omat tiedot -palvelu. Palvelusta voi tällä hetkellä tarkistaa yrityksen toimipistetiedot: nimen, osoitteen ja toimipistetunnisteen. Palvelua laajennetaan myöhemmin. Seuraavaksi palveluun lisätään mahdollisuus tarkistaa tuonnin vakuuden varaustilanne.

Toimipistetunniste korvaa T-jatko-osan tulli-ilmoituksissa

Tuojayrityksen on nyt tärkeää selvittää Omat tiedot -palvelusta toimipistetunnisteensa, ennen kuin uudet tuonnin tulli-ilmoitukset otetaan käyttöön. Tunniste korvaa uusissa tuonnin tulli-ilmoituksissa nykyisen toimipaikan tarkennustiedon, T-jatko-osan.

Kun uuteen tulliselvitysjärjestelmään annettaviin ilmoituksiin täytetään EORI- ja toimipistetunniste, toimijoiden nimi- ja osoitetiedot muodostuvat niiden avulla päätöksille. Edustajien on aina ilmoitettava toimipistetunnisteensa. 

Toimipistetunniste pitää olla ilmoituksella, jos yritys haluaa, että Tulli postittaa tuonnin tulli-ilmoitusten koontilaskut eli jaksoerittelyt tiettyyn toimipisteeseen. Jos tuojan toimipistetunnistetta eikä verkkolaskuosoitetta ole ilmoitukseen annettu, Tulli lähettää koontilaskun Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaiseen päätoimipaikan osoitteeseen. Tulli lähettää jaksoerittelyitä vain niille tuojille, jotka asettaneet Tullille vakuuden, ja joilla on siten Tullin maksunlykkäyslupa. 

Toimipistetunniste on jo käytössä tullivarastoinnin ilmoituksissa, ja se otetaan myöhemmin käyttöön viennin, passituksen sekä saapumisen ja poistumisen ilmoituksiin. Toistaiseksi näissä ilmoituksissa käytetään yhä T-jatko-osia yrityksen toimipaikan tarkentavina tietoina.

Tuoja: ilmoita tunnisteet edustajalle, joka tekee puolestasi ilmoituksia

Tuojan on ilmoitettava toimipistetunnisteensa myös tulli-ilmoituksia tekevälle edustajalleen, jos tuoja haluaa tullauspäätöksiin näkyviin yrityksensä tietyn toimipisteen osoitteen.

Tuojayritys ei toistaiseksi voi valtuuttaa edustajaa tarkistamaan Omat tiedot -palvelusta edustamansa yrityksen toimipistetunnisteita. 

Miten toimipistetunnisteen saa  

Toimipistetunnisteet ovat Tullin asiakasrekisterin tietoja niistä toimipaikoista, jotka lupa- ja rekisteriasiakkaat ovat ilmoittaneet Tullille. Tulli on luonut toimipistetunnisteita vain niille yrityksille, joilla on Suomen tullin myöntämä lupa tai rekisteröinti. 

Jos yrityksesi tietoja ei ole Tullin asiakasrekisterissä, yritykselläsi ei myöskään ole toimipistetunnistetta, etkä voi kirjautua Omat tiedot -palveluun. Yrityksesi saa toimipistetunnisteen, kun haet Tullilta EORI-numeron, joka tarvitaan tuojan tunnisteena uusissa tuonnin tulli-ilmoituksissa.  

Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnisteilla 

Omat tiedot -palveluun kirjaudutaan Suomi.fi-tunnisteilla, ja käytettävä valtuuskoodi on ”Tullitoiminnan asiakastietojen katselu”. Jos nämä eivät ole vielä käytössäsi, ne kannattaa hankkia mahdollisimman pian. Lue lisää tunnistautumisesta ja valtuuttamisesta 

Yritys voi pyytää toimipaikkatietojen päivitystä Omat tiedot -palvelussa vapaamuotoisella viestillä, joka ohjautuu käsiteltäväksi Tullin lupakeskukseen. 

Lisätietoa antaa yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet