Hyppää sisältöön

Apuvälineitä kannettavien verojen ja tullien arvioimiseksi passitusilmoitusten ohjelmistokehittäjille ja antajille

Julkaisuajankohta 2.10.2023 10.00 | Julkaistu suomeksi 11.10.2023 klo 9.23
Tiedote

Passitusilmoitusten antaminen muuttuu 18.11.2023. Jatkossa passitusilmoituksen tekijän on ilmoitettava passitusilmoituksella katettava määrä eli verojen ja tullien määrä, joka vastaa todellisia tulli- ja verovastuita. Keskimääräinen kertavaraus jää pois käytöstä. Jos tavaran todellista arvoa ei ole tiedossa, voit hyödyntää Tullin apuvälineitä verojen ja tullien määrän arvioimisessa. 

Hyödynnä Tullin Maahantuonnin keskihinnat -sivustoa tai Fintaricin laskentapalvelua

Tulli julkaisee Maahantuonnin keskihinnat -sivulla säännöllisesti maahantuotujen tuotteiden keskihintoja eri tullinimikkeistä. Voit tarkistaa keskihintataulukosta vastaavan tavaran keskihinnan ja laskea sen perusteella tarvittavan vakuuden. Keskihintataulukot julkaistaan xlsx-taulukkona, ja hinnat perustuvat edeltävän 12 kuukauden ajanjaksoon. Taulukoita ei voi ladata xml-muodossa. 

Voit hyödyntää verojen ja tullien määrän arvioimisessa myös Fintaricin laskentapalvelua. Valitse palvelun etusivulla ”Laskenta” ja menettelyksi ”Passitus”. Valitse päivämääräksi nykyinen päivämäärä ja ilmoita nimike. Valitse maaksi tavaroiden alkuperämaa. Palvelu arvioi tullit aina maahan sovellettavan suurimman mahdollisen tavararyhmäkohtaisen tullin mukaan tämän hetkisten tietojen perusteella. Voit jättää tullausarvon tyhjäksi ja antaa vain nettokilot, jolloin palvelu käyttää tavaran arvona Tullin keskihintataulukkoa. Valitse lopuksi arvonlisäverokanta, jolloin palvelu arvioi tullin ja verojen määrän keskihinnan mukaan. Valmisteveron alaisesta tavarasta on annettava myös tarvittavat verotietokoodit (esimerkiksi alkoholijuomavero, juomapakkausvero, virvoitusjuomavero) ja niiden edellyttämät lisätiedot.

Näitä Tullin apuvälineitä voit käyttää myös vakuuden viitemääräseurannassa. 

Lisätietoa: UCC(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet