Hyppää sisältöön

Tulli havaitsi useissa elintarvikkeissa kiellettyä etyleenioksidia

Julkaisuajankohta 13.9.2021 8.30
Tiedote

Tulli on löytänyt elintarvikevalvonnassaan etyleenioksidia useista elintarvikkeista viime vuoden lopulta alkaen. Havainnot terveydelle haitallisesta aineesta lisääntyivät EU-alueella vuonna 2020, minkä jälkeen myös Tulli ryhtyi valvomaan pitoisuuksia tuontielintarvikkeissa. Valvonnassa etyleenioksidia on löytynyt viidestä siemen- ja pähkinätuote-erästä. Tulevaisuudessa valvonta tehostuu entisestään, kun Tullilaboratorion oma tutkimusmenetelmä valmistuu.

Tullin vuoden 2020 lopulla ja vuonna 2021 valvomista elintarvikenäytteistä viidestä löytyi etyleenioksidia, joka on EU:ssa kielletty terveydelle haitallinen kasvinsuojeluaine.

– Etyleenioksidia löytyi seesaminsiemenistä, seesaminsiemeniä sisältävistä pähkinävalmisteista sekä luomupsylliumjauheesta. Vaikka löydösten määrä suhteessa valvottuihin tuote-eriin ei ole valtavan suuri, havainnot osoittavat valvonnan tärkeyden, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Mustia seesaminsiemeniä tutkimusastiassa.
Etyleenioksidia löytyi Tullin valvonnassa muun muassa seesaminsiemenistä.

Etyleenioksidia ei saisi esiintyä elintarvikkeissa lainkaan, sillä se voi pitkäaikaisessa käytössä aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Se on luokiteltu syöpää ja solumutaatioita aiheuttavaksi sekä lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Joissain osissa maailmaa etyleenioksidia käytetään kuitenkin kasvinsuojeluaineena esimerkiksi siementen ja mausteiden steriloinnissa. EU:ssa käyttö tähän tarkoitukseen on kielletty.

Osa Tullin valvomista etyleenioksidia sisältäneistä elintarvikkeista oli peräisin EU-alueelta, osa EU:n ulkopuolelta. Etyleenioksidia on tähän mennessä tutkittu Tullissa 30 eri tuote-erästä. Valvontaa on kohdennettu muun muassa muiden jäsenmaiden havaintojen perusteella.

Lisääntyneet havainnot aiheuttaneet huolta EU:ssa viime vuodesta lähtien

Vuoden 2020 syksyllä useissa EU-maissa havaittiin huolestuttavan runsaita etyleenioksidipitoisuuksia Intiasta maahantuoduissa seesaminsiemenissä. Sittemmin ainetta on löytynyt myös useista muista elintarvikkeista, kuten mausteista ja ravintolisistä. Lisääntyneiden havaintojen myötä valvontaan on kiinnitetty entistä enemmän huomiota ja analyysimenetelmiä on kehitetty monissa EU-maissa.

– Tullissa etyleenioksidien valvonta elintarvikkeissa aloitettiin loppuvuodesta 2020. Valvomme sekä EU:n ulkopuolelta tullattuja että EU:n sisäkaupan kautta maahan tulevia elintarvikkeita, jotka valikoituvat tarkastuksiin riskinarvioinnin perusteella. Valvontaa tehdään tavanomaisen elintarvikevalvonnan puitteissa, Neffling kertoo.

Tullin etyleenioksidivalvonta on tehostumassa tulevaisuudessa, kun Tullilaboratoriossa kehitteillä oleva oma tutkimusmenetelmä valmistuu.

– Etyleenioksidia on tutkittu Tullilaboratoriossa aiemminkin, mutta valvonnan tarpeen vähentyessä tutkimuksista luovuttiin parikymmentä vuotta sitten. Viimeaikaiset löydökset osoittavat, että valvonnalle on jälleen tarvetta. Oman menetelmän myötä pystymme tehostamaan valvontaa entisestään. Tämä tuo entistä paremmat mahdollisuudet edistää elintarviketurvallisuutta ja estää haitallisia aineita päätymästä kuluttajien lautasille, toteaa Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio.

Lue lisää:

Tullin elintarvike- ja kulutustavaravalvonta

Elintarvikkeiden tuoteturvallisuustutkimukset Tullilaboratoriossa

Tietoa etyleenioksidista Ruokaviraston sivuilla

Mediatiedote