Hyppää sisältöön

Ohjelmistokehittäjä voi ladata uudet liiketoiminnan luonteen koodit xml-muodossa

Julkaisuajankohta 30.11.2021 14.00
Tiedote

Tulli-ilmoituksissa otetaan käyttöön uudet liiketoiminnan luonteen koodit 1.1.2022. Ohjelmistokehittäjät voivat nyt ladata uudet koodit xml-muodossa tuonnin 2.1 vaiheen sanomakuvausten sivustolta. Myöhemmin koodit näkyvät myös sivustolla julkaistuissa koodilistoissa.

Xml-muodossa ladattavissa koodeissa näkyvät sekä tällä hetkellä voimassa olevat koodit että koodit, jotka otetaan käyttöön 1.1.2022.

Koodien muutokset

Koodien kuvaukset muuttuvat vuodenvaihteessa, ja lisäksi käyttöön tulee uusia koodeja.

Esimerkkejä muutoksista:

  • Koodi 12 otetaan jatkossa käyttöön, kun kyseessä on kauppa yksityisten kuluttajien kanssa 
  • Aiemmin koodilla 12 ilmoitetut myynnit (toimitukset konsignaatiomyyntiin) ilmoitetaan joko uudella koodilla 31 (kuljetus varastoon tai varastosta) tai uudella koodilla 32 (toimitus myyntiin hyväksynnän yhteydessä tai testauksen jälkeen)
  • Koodi 13 (vaihtokauppa) poistuu käytöstä, ja sen tilalla voi käyttää uutta koodia 34 (liiketoimet, joihin liittyy omistuksen siirto ilman rahallista korvausta)
  • Koodi 14 (rahoitusleasing) poistuu käytöstä ja jatkossa rahoitusleasing ilmoitetaan uudella koodilla 33 
  • Koodia 19 (muu liiketoimi, johon liittyy omistuksen vaihdos ja rahallinen korvaus) ei enää käytetä, sen tilalla voi käyttää koodia 11
  • Koodia 29 (muu tavaran palautus) ei voi enää käyttää, sen tilalla voi käyttää koodia 21
  • Koodia 30 (maksuttomat lähetykset) ei voi enää käyttää yleisenä koodina, vaan liiketoimet, joihin ei sisälly omistuksen vaihdosta, on kuvattava jatkossa tarkemmin koodilla 31tai 34
  • Koodia 70 (toimitukset yhteisiin puolustus- ja tuotanto-ohjelmiin) ei voi enää käyttää, ja sen sijaan on käytettävä koodia, joka kuvaa liiketoimea parhaiten
  • Otetaan käyttöön uudet koodit 71 (tavaroiden luovutus vapaaseen liikkeeseen jäsenvaltiossa tarkoituksena viedä ne myöhemmin toiseen jäsenvaltioon) ja 72 (tavaroiden kuljetus yhdestä jäsenvaltiosta toiseen tavaroiden asettamiseksi vientimenettelyyn)

Lisätietoa:
Asiakastiedote 10.11.2021 Kauppatapahtuman luonnekoodit muuttuvat 1.1.2022 alkaen
Tuonnin 2.1 vaiheen sanomakuvausten sivuston koodit

Uudistuvan lainsäädännön ja tulli-ilmoittamisen tiedotteet